ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Johanna Toftby

Pasta carbonara i gratäng

/


Nu är det snart första advent! Hoppas ni har en mysig lördag, kanske grejat hemma med allt pynt och fixat fint inför i morgon.
Åh vad det är vackert överallt nu, jag älskar den här tiden. Älskar alla vackra ljus i alla fönster, alla ljusslingor på balkongerna, jag tror vi behöver det här mer än någonsin. Ombonat och varmt inne. Äta något gott och tända det första ljuset. Att gå på sina kvällspromenader nu är verkligen ljuvligt att få se alla ljus i alla fönster.


Jag är på väg till Göteborg och har storstädat hemma, varit ute och gått två rundor och bara njutit av rent och städat hem. Det härliga ljuset ute nu är ju som att det är vinter även om vi ännu inte har snö.


Vet ni vad vi åt igår? Pasta carbonara är ju alltid lika gott, men nu gjorde jag den i en gratäng. Och även med lite tryffelost. Kunde inte låta bli. Herre.gud. Vad gott detta blev. Rör man på sig kan man unna sig krämig pasta och mängder med ost. Jag tycker det är helgmat och nu hällde jag i ost, haha!Pasta Carbonara i gratäng 4 portioner  Så är gör jag denna gratäng- ta i ägg om du vill, ta utan tryffelost om du vill, man tar ju det man tycker om. 🙂

500 gram Pasta Gnocci eller valfri pasta
bacon två paket , 140 gram styck (jag tog ”extra fin bacon från ica”, riktig bra)
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
6 dl grädde
1,5- 2 dl riven parmesanost
1 dl riven tryffelpeccorino eller annan hårdost med tryffel
rejält med svartpeppar
liten nypa salt (bacon är salt)
0,5 dl pastavatten
3 msk olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt på pastavattnet och salta rejält. Koka pastan enligt anvisningar men ta av pastan 2 minuter tidigare. Spara ca 0,5 dl pastavatten. Blir bra smak till pastasåsen sen. Häll av resten av vattnet. Häll ca 2 msk olivolja i pastan och peppra och rör om. Det ska vara rejält med svartpeppar i denna rätt.

Skär bacon i mindre bitar, hacka vitlöken, skär lök i mindre bitar.

Fräs bacon utan olja i en stekpanna så det blir mjukt och lite knaprigt, bränn inte. Häll i lök, vitlök och lite olja och fräs ihop. Häll på all grädde, låt koka ihop. Sänk plattan. Riv ca 1,5  dl parmesanost och häll i. Låt såsen koka ihop så smakerna sätter sig. Några minuter.

Häll den nykokta pastan i en oljad gratängform, häll över såsen. Riv både lite parmesan och tryffelost över hela gratängen.

Gratinera mitten av ugnen ca 15 minuter tills gratängen fått färg. Servera med lite mer riven parmesanost och njut av en underbar pastagratäng!

9

Följ mig på Instagram!

@johannatoftby
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00