• 2020-11-28, 20:00
  • 9

Nu är det snart första advent! Hoppas ni har en mysig lördag, kanske grejat hemma med allt pynt och fixat fint inför i morgon.

Åh vad det är vackert överallt nu, jag älskar den här tiden. Älskar alla vackra ljus i alla fönster, alla ljusslingor på balkongerna, jag tror vi behöver det här mer än någonsin. Ombonat och varmt inne. Äta något gott och tända det första ljuset. Att gå på sina kvällspromenader nu är verkligen ljuvligt att få se alla ljus i alla fönster.

Jag är på väg till Göteborg och har storstädat hemma, varit ute och gått två rundor och bara njutit av rent och städat hem. Det härliga ljuset ute nu är ju som att det är vinter även om vi ännu inte har snö.

Vet ni vad vi åt igår? Pasta carbonara är ju alltid lika gott, men nu gjorde jag den i en gratäng. Och även med lite tryffelost. Kunde inte låta bli. Herre.gud. Vad gott detta blev. Rör man på sig kan man unna sig krämig pasta och mängder med ost. Jag tycker det är helgmat och nu hällde jag i ost, haha!

Pasta Carbonara i gratäng 4 portioner  Så är gör jag denna gratäng- ta i ägg om du vill, ta utan tryffelost om du vill, man tar ju det man tycker om. :)

500 gram Pasta Gnocci eller valfri pasta
bacon två paket , 140 gram styck (jag tog “extra fin bacon från ica”, riktig bra)
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
6 dl grädde
1,5- 2 dl riven parmesanost
1 dl riven tryffelpeccorino eller annan hårdost med tryffel
rejält med svartpeppar
liten nypa salt (bacon är salt)
0,5 dl pastavatten
3 msk olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt på pastavattnet och salta rejält. Koka pastan enligt anvisningar men ta av pastan 2 minuter tidigare. Spara ca 0,5 dl pastavatten. Blir bra smak till pastasåsen sen. Häll av resten av vattnet. Häll ca 2 msk olivolja i pastan och peppra och rör om. Det ska vara rejält med svartpeppar i denna rätt.

Skär bacon i mindre bitar, hacka vitlöken, skär lök i mindre bitar.

Fräs bacon utan olja i en stekpanna så det blir mjukt och lite knaprigt, bränn inte. Häll i lök, vitlök och lite olja och fräs ihop. Häll på all grädde, låt koka ihop. Sänk plattan. Riv ca 1,5  dl parmesanost och häll i. Låt såsen koka ihop så smakerna sätter sig. Några minuter.

Häll den nykokta pastan i en oljad gratängform, häll över såsen. Riv både lite parmesan och tryffelost över hela gratängen.

Gratinera mitten av ugnen ca 15 minuter tills gratängen fått färg. Servera med lite mer riven parmesanost och njut av en underbar pastagratäng!

2020-11-28 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Anya T. Velickovic 5 månader sen

Låter som en god Carbonara!

A 5 månader sen

Tack för mumsigt recept-tips!😊
Jag rör icke på mig och njuter ändock 1000 % av god mat och diverse delikatesser 😘
Trevlig advent! 🥰

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 månader sen

Vad roligt att du gillar!

Rörelse är dock bra av många anledningar ☺️

Ha en fin första advent ❤️🕯

Liselotte 5 månader sen

Man gör och kallar det precis för vad man vill, men en pasta Carbonara brukar innehålla ägg vad jag vet. Enkel = utan ägg då? Säkert gott ändå.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 månader sen

Jag gillar inte ägg i denna så därför helt enkelt :)

Pasta carbonara kan ju vara både med ägg eller utan ägg.

Men lägg i ägg i gratängen om du vill, finns ju tusen tips på hur man gör sin carbonara och den här blev så galet god.

Maria 5 månader sen

Så gott det ser ut med pastan. Det tror jag mina barn skulle tycka om också 🙂 kanske inte tryffelost men kan ju alltid ta någon annan god ost. 🙂
Idag har jag gjort lite adventsfint med andra gardiner och ljusstakar. Blev riktigt mysig tycker jag.
Ha en fortsatt fin kväll och helg.
Kram

Maria L 5 månader sen

Receptet kommer väl från senaste Buffé eller Coop-tidningen?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 månader sen

Hej du glada 😄👋🏻 Haha nej har inte sett i Coop tidning för den har jag inte ens.
Läser heller inte buffé- så är ledsen att göra dig besviken.
Denna enkla middag har inget recept eftersom jag endast kastar i vad passar i en ”enkel carbonara”

Kram på dig 😘

Marie 5 månader sen

Maria L 😂😂😂 jösses.

Tack för tips Johanna! Såg när du lade ur på stories, såg så gott ut. 😍

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…

Hej från sjukhussängen på Calanderska! Idag har jag opererats och just nu känns det som om jag blivit överkörd av en ångvält. Det har varit ett tufft år och de sista veckorna…

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…

Hej från sjukhussängen på Calanderska! Idag har jag opererats och just nu känns det som om jag blivit överkörd av en ångvält. Det har varit ett tufft år och de sista veckorna…