ANNONS
Integritet på Tailsweep

Pasta carbonara i gratäng

/


Nu är det snart första advent! Hoppas ni har en mysig lördag, kanske grejat hemma med allt pynt och fixat fint inför i morgon.
Åh vad det är vackert överallt nu, jag älskar den här tiden. Älskar alla vackra ljus i alla fönster, alla ljusslingor på balkongerna, jag tror vi behöver det här mer än någonsin. Ombonat och varmt inne. Äta något gott och tända det första ljuset. Att gå på sina kvällspromenader nu är verkligen ljuvligt att få se alla ljus i alla fönster.


Jag är på väg till Göteborg och har storstädat hemma, varit ute och gått två rundor och bara njutit av rent och städat hem. Det härliga ljuset ute nu är ju som att det är vinter även om vi ännu inte har snö.


Vet ni vad vi åt igår? Pasta carbonara är ju alltid lika gott, men nu gjorde jag den i en gratäng. Och även med lite tryffelost. Kunde inte låta bli. Herre.gud. Vad gott detta blev. Rör man på sig kan man unna sig krämig pasta och mängder med ost. Jag tycker det är helgmat och nu hällde jag i ost, haha!Pasta Carbonara i gratäng 4 portioner  

500 gram gnocci eller valfri pasta ett par msk med salt i pastavattnet
2 paket bacon a 140 gram st
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl matlagningsgrädde
1,5- 2 dl riven parmesanost
rejält med svartpeppar
nypa salt
1-2 dl pastavatten
3 msk olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt på pastavattnet och salta rejält.

Koka pastan enligt anvisningar men ta av pastan 2-3 minuter tidigare. Spara ca 1-2 dl pastavatten. Häll av resten av vattnet. Häll ca 2 msk olivolja i pastan och peppra och rör om. Det ska vara rejält med svartpeppar.

Skär bacon i mindre bitar, hacka vitlöken, skär löken i mindre bitar.

Fräs bacon utan olja i en stekpanna så det blir mjukt och lite knaprigt, bränn inte. Lägg upp baconen på papper. Häll i lök, vitlök och lite olja stekpannan och stek så löken blir genomskinlig. Lägg tillbaka baconet. Häll på grädden och pastavattnet, låt koka ihop. Sänk plattan. Riv parmesanost och häll i. Låt såsen koka ihop så smakerna sätter sig. Några minuter.

Häll den nykokta pastan i en oljad gratängform, häll över såsen. Det ska vara mycket sås för pastan suger åt sig mycket. Riv lite parmesan och häll över.

Gratinera mitten av ugnen ca 10 minuter tills gratängen fått färg.
Njut!

9
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00