Wienernougat


Bakar ni något julgodis? Det hör ju julen till, allt detta man fixar och grejar med innan är det bästa! Jag älskar wienernougat, gräddkola med havssalt, mozartkulor och saffranstryffel. (Och några sorter till)
Jag är i Göteborg och strax ska vi gå ner till Tavolo och äta middag, det blir mysigt.
Igår skrev jag att jag bara har beiga och guld kulor i granen. Här har jag förresten lite i färg, men de kommer icke upp i granen. Haha! Men jag gillar vackra kulor på ett fat osv.
Häromdagen gjorde jag wienernougat eftersom det är top 3 och även den enklaste. Nougat, choklad och rostad flagad mandel.
Klart!

Har du ingen liten form och vill ha högre wienernougat? Ta ett bakplåtspapper och vik till den storleken du vill i formen. Smeten är fast och ganska lätt så det går lätt att ” göra en egen form” inuti en större form.


Jag gjorde dubbel sats men det gör jag alltid när jag gör julgodis. En del äter man upp innan och sedan vill man det ska finnas rejält på gottebordet på jul också 😉
Finns inte många varierande tips kring just detta utan det gamla klassiska är bästa! Jag rostar dock mandeln innan några minuter så blir smaken ännu godare.


Wienernougat ca 25 bitar 
250 gram nougat
200 gram mjölkchoklad
100 gram mörk choklad (eller bara ljus)
140 gram flagad mandel
Gör så här: 
Sätt på ugnen på 200 grader. Häll ut den flagade mandeln på bakplåtspapper på en plåt. Rosta i mitten av ugnen några minuter tills de fått lite färg. Ta ut plåten.
Smält nougaten och alla choklad i vattenbad, rör ihop allt. Häll i mandeln och rör.
Häll smeten i en form på ca 20X 18 cm och bakplåtspapper under. Minst 2 cm tjock smet. Vik bakplåtspappret så det blir en mindre form annars inuti formen du har.
Ställ chokladsmeten i kyl. Skär sedan smeten i ca 2 cm stora bitar. Skär inte winernougaten när den är jättekall, då spricker den lättare.

8
22

Vår julgran 2020


Innehåller annonslänk
Nu är granen klädd! Två veckor kvar till julafton i morgon så nu kändes det rätt. Jag brukar alltid klä den en vecka innan jul, har alltid trappat upp och vid Lucia har jag tagit fram lite mer tomtar och det röda.


Men inget är som vanligt det här året så varför vänta.

Jag har alltid älskat julen och den här tiden mest av allt på hela året, men just i år njuter jag ännu mer. Mår bra av att greja, att göra fint och lägga kärlek på pynta och fixa ordning. Jag tror vi mår bättre av att få göra lite extra fint hemma nu.
Sedan gör man vad man vill och kan. Det viktiga är inte det materiella, det viktiga är ju att man gör det mysigt och trivsamt som man själv tycker om.


Jag och Janne åkte och fixade en gran igår, här kommer ingen plastgran in. Är född ute på landet och vi har alltid haft äkta gran som doftar så där ljuvligt som bara en äkta gran kan göra. Jag struntar i allt barr när den ska ut. Värt alla barr i världen. Även om jag svär och hatar skiten när den väl ska ut. Så ja! Jag älskar äkta gran! 
Sedan vet jag att det är många som är allergiska eller helt enkelt gillar plastgranar. Finns ju många som är fina även om de är oäkta.


Har ni äkta eller plast? Varierar ni pyntet från år till år eller hur gör ni? Jag gillar beige och guld, försöker lägga i röda kulor eller röda rosetter men det åker ner samma sekund. Går bara inte. Tycker om enkla, jordnära färger även i granen och inte för rörigt med olika färger. Sedan kan jag gärna ha röda ljus eller röda stora band på kakelugnen tex. Så knäppt. Haha.


Hittade inte julgransmattan ikväll från Artwood jag alltid har så tog fällarna istället. Dessa hittar ni HÄR (Jag har gråa) Använder året runt. Ute om vi fikar, på balkongen, eller på golvet som prydnad eller på stolarna. Mysiga! Nedsatta 20% så passa på om ni vill ha mysiga fällar. Så användbara!Kan bara sitta och titta på granen i soffan, som en lavalampa. Man blir liksom lite ”förtrollad”.I morgon kommer det mycket tips på lite smått och gott här inne, har inte hunnit med tipsa er om nya rätter men ni vet att det finns massor med recept i arkivet va?!
Dagens 15.000 steg är gjorda, bonus 5000 till här inne när jag städat som en galning. 1 januari ska jag utmana er med en ny utmaning jag tror ni kommer gilla. Det blir kul!


Nu stupar jag i säng. God natt och God morgon till er andra.

42
0

Tips på snygga byxor


Innehåller annonslänkar
Hoppas ni mår bra och hade en fin andra advent igår! Janne och jag har precis varit ute på en långrunda i mörkret. Hur mörkt är det inte idag? Herrgud. Varför försvann snön! Hoppas det ska snöa igen, älskar de vita snölandskapet. Men 1 mil har vi precis gått med bra fart och uppför Billingen och en runda inne i skogen.


Nu har vi ätit rester efter middagen igår och ikväll ska jag pynta granen! Nu kommer jag öka och trappa upp pyntet. Precis som min mamma gjorde. Älskar att ta fram lite mer och mer,  pynta är ju halva nöjet, samma med middagar. Att duka är kul!
Men först lite tips på snygga byxor. Vi bor i myskläder men har bestämt oss att ändå klä upp oss några dagar i veckan. Måste det för att känna sig piggare, äta en god middag och göra sig fin är ju supertrevligt. Kolla in dessa!
Svarta skinnimitation med mjuk insida. Inte varma och klibbiga som en del fejkskinnbyxor är. Dessa sitter superfint på. HÄR. Mina skor HÄR. (förra året och använt massor men finns i lager igen. (Blusen från Blueco)
Svarta med dragkedja har jag på mig idag HÄR. Ni frågar ofta vad jag har för skinnleggings, nu har jag hittat DESSA jag tror ni kommer gilla. Fint till en stickad tröja, eller en festblus eller tunika om ni vill ha längre.


6
0