• 2020-12-09, 19:14
  • 6

Bakar ni något julgodis? Det hör ju julen till, allt detta man fixar och grejar med innan är det bästa! Jag älskar wienernougat, gräddkola med havssalt, mozartkulor och saffranstryffel. (Och några sorter till)

Jag är i Göteborg och strax ska vi gå ner till Tavolo och äta middag, det blir mysigt.

Igår skrev jag att jag bara har beiga och guld kulor i granen. Här har jag förresten lite i färg, men de kommer icke upp i granen. Haha! Men jag gillar vackra kulor på ett fat osv.

Häromdagen gjorde jag wienernougat eftersom det är top 3 och även den enklaste. Nougat, choklad och rostad flagad mandel.
Klart!

Har du ingen liten form och vill ha högre wienernougat? Ta ett bakplåtspapper och vik till den storleken du vill i formen. Smeten är fast och ganska lätt så det går lätt att ” göra en egen form” inuti en större form.

Jag gjorde dubbel sats men det gör jag alltid när jag gör julgodis. En del äter man upp innan och sedan vill man det ska finnas rejält på gottebordet på jul också ;)

Finns inte många varierande tips kring just detta utan det gamla klassiska är bästa! Jag rostar dock mandeln innan några minuter så blir smaken ännu godare.

Wienernougat ca 25 bitar 

250 gram nougat
200 gram mjölkchoklad
100 gram mörk choklad (eller bara ljus)
140 gram flagad mandel

Gör så här: 

Sätt på ugnen på 200 grader. Häll ut den flagade mandeln på bakplåtspapper på en plåt. Rosta i mitten av ugnen några minuter tills de fått lite färg. Ta ut plåten.

Smält nougaten och alla choklad i vattenbad, rör ihop allt. Häll i mandeln och rör.
Häll smeten i en form på ca 20X 18 cm och bakplåtspapper under. Minst 2 cm tjock smet. Vik bakplåtspappret så det blir en mindre form annars inuti formen du har.
Ställ chokladsmeten i kyl. Skär sedan smeten i ca 2 cm stora bitar. Skär inte winernougaten när den är jättekall, då spricker den lättare.

 

2020-12-09 Desserter, Recept

Kommentarer

Jonny 4 månader sen

Men vilka mysiga bilder & wiernernugaten ser ju hur goda ut som helst! Det märkts att du gillar att fota, baka & julen. :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 månader sen

Tack! Japp. ÄLSKAR julen! ;)

Barbro 4 månader sen

Wienernougat är ju så gott och dina chokladbollar med jordnötsås bla är också gott.
Ha en fortsatt bra kväll.

Lotte 4 månader sen

MUMS! Detta ska jag baka när jag kommer hem från sjukhuset igen :) Jag har gjort nutellafudge 2ggr redan och det älskade hela familjen. Jag hoppas att jag mår hyfsat bra nästa vecka så ska jag baka lite då och då. Jag får skrolla igenom ditt julgodis
kram

Anna 4 månader sen

Hej.ska göra detta i år. Vilket märke använder du på den mörka och ljusa chokladen?

Ulrika Hultberg 4 månader sen

Detta måste man testa. Så man slippa köpa wienernougat i affären . Så kan göra dina istället. Jag älskar wienernougat.
Kram Ulrika

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…

Hej från sjukhussängen på Calanderska! Idag har jag opererats och just nu känns det som om jag blivit överkörd av en ångvält. Det har varit ett tufft år och de sista veckorna…