ANNONS
Integritet på Tailsweep

Wienernougat

/


Bakar ni något julgodis? Det hör ju julen till, allt detta man fixar och grejar med innan är det bästa! Jag älskar wienernougat, gräddkola med havssalt, mozartkulor och saffranstryffel. (Och några sorter till)
Jag är i Göteborg och strax ska vi gå ner till Tavolo och äta middag, det blir mysigt.
Igår skrev jag att jag bara har beiga och guld kulor i granen. Här har jag förresten lite i färg, men de kommer icke upp i granen. Haha! Men jag gillar vackra kulor på ett fat osv.
Häromdagen gjorde jag wienernougat eftersom det är top 3 och även den enklaste. Nougat, choklad och rostad flagad mandel.
Klart!

Har du ingen liten form och vill ha högre wienernougat? Ta ett bakplåtspapper och vik till den storleken du vill i formen. Smeten är fast och ganska lätt så det går lätt att ” göra en egen form” inuti en större form.


Jag gjorde dubbel sats men det gör jag alltid när jag gör julgodis. En del äter man upp innan och sedan vill man det ska finnas rejält på gottebordet på jul också 😉
Finns inte många varierande tips kring just detta utan det gamla klassiska är bästa! Jag rostar dock mandeln innan några minuter så blir smaken ännu godare.


Wienernougat ca 25 bitar 
250 gram nougat
200 gram mjölkchoklad
100 gram mörk choklad (eller bara ljus)
140 gram flagad mandel
Gör så här: 
Sätt på ugnen på 200 grader. Häll ut den flagade mandeln på bakplåtspapper på en plåt. Rosta i mitten av ugnen några minuter tills de fått lite färg. Ta ut plåten.
Smält nougaten och alla choklad i vattenbad, rör ihop allt. Häll i mandeln och rör.
Häll smeten i en form på ca 20X 18 cm och bakplåtspapper under. Minst 2 cm tjock smet. Vik bakplåtspappret så det blir en mindre form annars inuti formen du har.
Ställ chokladsmeten i kyl. Skär sedan smeten i ca 2 cm stora bitar. Skär inte winernougaten när den är jättekall, då spricker den lättare.

8

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00