• 2020-12-20, 13:38
  • 7

Trevlig fjärde advent! Tänk att det bara är några dagar kvar nu till den magiska dagen. Wow! Jag hoppas ni får en fin fjärde advent med värme och kärlek.
I morse bakade jag en saffranskladdkaka med frosting, letade fram höga smala ljus och  tände det fjärde ljuset på kakan.  Hade även buxbom hemma så det gjorde jag en krans av och lade kransen runt om för lite extra julkänsla.

Denna gjorde min kund på salongen en gång och bjöd på, den är så god. Vit kladdkaka med saffran, syrlig frosting med lingon över. Eller granatäpplekärnor. Så god!

Denna ska jag ta med till mamma nu, vi ska äta middag med henne idag, eftersom hon inte är med på jul.

Vit kladdkaka med saffran, frosting och lingon ca 10 bitar

150 gram smör
150 gram vit choklad
1 paket saffran
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
ev 1/2 tsk cognac till saffran

Frosting
2 dl creme fraiche eller färskost
3/4 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Granatäpplekärnor eller lingon (jag tog lingon ca 3 msk)

Gör så här:
Smöra och bröa en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter.
Smält smör och vit choklad i vattenbad. Låt svalna något.
Häll saffran med 1/2 tsk cognac (kan uteslutas, men smaken blir bättre)
Blanda saffran med smöret och chokladen.
Rör ihop mjöl, socker, vaniljsocker. Häll i smörblandningen och sist ägg. Rör tills smeten är slät.

Häll smeten i formen och baka kakan i mitten av ugnen på 175 grader. Ca 20-22 minuter, jag vill att kakan ska vara kladdig. Annars någon minut längre.

Gör frostingen. Vispa creme fraiche ihop med florsocker så det blir pösigt. I början blir creme fraiche rinnigt men efter en stund blir det tjockare. Man kan även byta ut till färskost om man vill.
Ställ frostingen kallt.
Ta ut kakan, låt den svalna helt. Bred sedan på frostingen, bred inte ända ut, det är fint när man ser lite kant och det rinner inte ner.

Strö lingon eller granatäpplekärnor över.

2020-12-20 Desserter, Recept

Kommentarer

Maria 3 månader sen

Hej Johanna!

Vart kommer den fina klänningen ifrån?

Karin 4 månader sen

Kul
Vi ska till Sälen som vanligt
min syster också ska dit
Vi ska fira nyår ihop

Sofie 4 månader sen

Tack för din härliga positiva energi jämt, du får oss att röra på oss och att komma ut mer, ska laga tre rätters på nyår från din bok.

God Jul!

Anna 4 månader sen

Tack snälla Johanna för alla dina recept!
Märks att du lägger ner mycket tid på dina recept och allt på bloggen.

Tack! 🎄❤️

Lena 4 månader sen

Ser gott ut. I ditt förra inlägg nämner du att ni skall åka till Sälen i mellandagarna och alperna i januari, är det verkligen vad myndigheterna rekommenderar? Tror mig ha läst att icke nödvändiga resor bör undvikas.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 månader sen

Hej!
Tack snälla ☺️

Jag ska göra ett jobb och nu kan jag inte ställa in mer.
Valde ställa in tre resor som är mina jobb under hösten. Tyvärr.

Och nu när vi dessutom har antikroppar så kommer jag absolut göra jobbet. Vi ”får ju jobba” till skillnad mot vissa andra drabbade branscher som inte får spela osv om man är artist.

Ser verkligen fram emot Sälen och kommer berätta hur allt funkar där uppe. Många som har sina stugor där och ska vara där.
Många som reser privat, tack och lov eftersom många företag snart annars kommer
gå i konkurs och fler kommer bli arbetslösa.

Linda 4 månader sen

Härligt med Sälen!
Min mans familj har hus där så vi ska dit i januari. Vi har haft det hela vår familj och alla har testat positivt för antikroppar.
Otroligt skönt.

Tack för recept! Detta ska jag göra till jul 🎄

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg