Cheesecake med kola och pepparkaksbotten
På jul hade jag cheesecake till dessert, det är så gott med något kallt tycker jag efter en mastig middag.
Om ni inte kommer på vad ni ska göra för dessert på nyårsafton i morgon tycker jag ni ska göra denna. Man behöver ju inte ha pepparkakor runt om.
Botten är med pepparkakor och ett lager kola, cheesecake är med lite smak av apelsin. På jul hade jag tomtar men str lite silverkulor och riven vit choklad över tex så blir den festlig till nyår!
Den var väldigt uppskattad så jag tror ni kommer bli nöjda. Låt den stå minst 6 timmar i frys.
Cheesecake med apelsin och pepparkaksbotten med kola ca 10 bitar
4 dl grädde
4 ägg
2 dl socker
400 gram färskost (philadelphia)
0,5 msk vaniljsocker
finrivet skal av apelsin
200 gram pepparkakor
50 gram smör
1 burk karamelliserad mjölk (Står vid bakgrejerna)
Topping:
riven vit choklad
silverkulor eller frysta lingon är fint att lägga på också
Gör så här: (Tre skålar som en vanlig cheesecake)
Krossa pepparkakorna, man kan lägga dem i en plastpåse och kavla så blir de krossade. Smält smöret, blanda med pepparkakorna. Tryck ut på botten. Ställ i frys ca 30 minuter. Så är det lättare att breda på kolan sen.
Ta ut formen från frysen, bred på karamelliserad mjölk, jag rör runt den lite först direkt i burken, sedan bred på ett lager över pepparkaksbotten.
Vispa grädden i en skål. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med sockret och vaniljsocker fluffigt i en ny skål. Rör ner färskosten och finrivet skal från en apelsin i skålen med äggulor och socker.
Vispa vitorna hårt i ny bunke. Vänd försiktigt ner grädden i äggblandningen sist vitorna.
Klä en löstagbar form med bakplåtspapper på botten. Jag la botten på pappret och ritade, sedan klippte.
Häll smeten i formen, täck med plastfolie och ställ i frysen minst 6 timmar. Ta ut den en liten stund före servering, riv vit choklad över, ev silverkulor eller frysta lingon.
Njut!