• 2021-01-04, 15:00
  • 18

Trettondagsafton i morgon! Varför inte laga en god middag när det ändå är helg (igen). Gryta är både enkelt och gott, denna fläskfilegrytan är lite annorlunda mot den ni brukar laga, min populära fläskfilegryta med dijonsås. Här är det tomatpure och mer mustig smak. Servera med hasselbackspotatis för extra festlig middag! Den ska jag laga i morgon tänkte jag, min och Jannes förlovningsdag. Sex år! Och nio år vi träffades. Helt galet! Vi firar 10 år nästa januari, då får vi nog slå till.

Vem älskar inte krispig hasselbackspotatis? Det vill jag ha till grytan i morgon. Eller gillar ni krispiga sötpommes? Då har ni tips på Fläskfile med sötpommes hittar du HÄR om ni hellre vill ha det till.

Jag har massor med recept i receptregistret här ovan, just nu ligger alla mina recept i receptindex, men det kommer bli ganska stora förändringar här inne framöver, då kommer allt se annorlunda ut. Till det bättre hoppas jag ;) Men det finns hur mycket recept som helst om ni letar middagstips.

Min fläskfilégryta med dijonsenap toppade alla listor hos Amelia när jag bloggade där, det var helt galet. -Vad är det med din fläskfilégryta frågade min redaktör flera gånger, haha! Kanske för att den är så enkel, alla gillar den och billig festmat.

Den med dijon hittar ni HÄR! Första gången jag lade ut min och barnens fläskfilégryta på bloggen var 2010. Tänk vad många år jag bloggat nu, ni är så många som hängt med från start. Tack! <3

Här kommer grytan med tomatpure och paprika, den är supergod också.

Fläskfilegryta och krispig hasselbackspotatis ca 6 portioner

ca 800 gram fläskfilé
140 gram bacon (1 paket)
2 röda paprikor
1 stor schalottenlök
2 msk oxfond
4 msk tomatpuré
3 tsk sambal oelek
3 msk soja (japansk/Kikkoman)
1 msk mango chutney
5-6 dl grädde
2 burkar creme fraiche (4 dl totalt)
Svartpeppar och salt (mindre salt om du har soja och fond)
2 msk olja till stekning
2 msk smör till stekning

Gör så här: 
Skär paprikan i bitar och finhacka löken. Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Fräs upp fläskfilén i olja och smör så den får stekyta, stek löken och paprikan så de blir lite mjuka. Fräs baconen som du skurit i mindre bitar snabbt så den får en gnutta färg. Lägg allt i en gryta, krydda med svartpeppar och salt. Var lite sparsam med salt när du har soja i. Smaka av istället.

Häll i crème fraiche och grädde, häll i fonden. Koka upp. Blanda ned tomatpuré, soya och sambal oelek, mango chutney.  Färgen ska vara lite rödbrun. Smaka av, var försiktig med sambal, den är stark och ger framför allt eftersmak. Låt puttra 15-20 minuter, skär upp en bit fläskfilé för att kolla att den är klar rakt igenom. Späd med mer vätska tex mjölk om du vill späda mer, har du grädde 40% så behöver du ingen redning heller.

Hasselbackspotatis 6 portioner
12 jämnstora potatisar (eller fler)
3 msk smör
1/2 dl riven stark ost
1 msk ströbröd
salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.  Potatisen tar ca 45 minuter så börja med detta.
Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd. Lägg på riven stark ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Grilla gärna färsk sparris i lite olja, havssalt och svartpeppar, så gott till!

 

Fläskfilegryta med paprika, bacon och hasselbackspotatis

Skriv ut recept

Gör så här

2021-01-04 Recept

Kommentarer

Jenni 2 veckor sen

Gjorde fläskfilégrytan med tomatpurén, den gjorde succé hemma hos oss. Har gjort många av dina recept och får alltid högsta betyg av familjen. Önskar dig en trevlig helg ❤️

Laila 2 veckor sen

Tack för receptet! Jättegod gryta!

Sanna 2 veckor sen

Fläskfilegrytan med dijon har jag gjort. Den var kanon. Denna ska jag testa med. Tack för dina recept, de är fantastiska.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Vad roligt!
Ja denna är också god, lite mustigare, rökigare pga bacon.
Supergod!

LiLo Erlandsson 2 veckor sen

Såå goda recept du levererar! Idag fläskfilégryta med dijonsenap och imorgon pasta med mozzarella och vitlök! Tack för all inspiration!

Julia 2 veckor sen

Blir alltid så imponerad av din ork och ditt driv- alltid på benen och fixar och grejar – önskar jag kunde få en släng av din energi ❤️

Rebecca 2 veckor sen

Så gott med sådan potatis, har nog bara ätit det en gång innan tror jag, men kanske ska jag ge mig på det igen :) Hoppas du får en fin dag!

Lotta 2 veckor sen

Vill bara säga att jag tycker du är så bra o grymt inspirerande sluta aldrig blogga eller Instagram, du är bäst♥️Kram till dej o familjen♥️

Lena 2 veckor sen

Tack för alla tips, har hittat många nya och goda rätter hos dig.

Sofia 2 veckor sen

Hej svejs, kommer du att visa julklapparna? Eller har jag missat det?

Svar på kommentaren:
Sussie 2 veckor sen

Och den som vann kokboken på rimmet….. kanske missat den ;)

Karin 2 veckor sen

Googlat på denna innan idag , och tänkte göra imorgon. Ser så god ut !

Gourmettjejen 2 år sen

Tack för alla goda recept. Denna veganska grytan med sötpotatis gjorde jag i veckan. Den gick hem hos alla i familjen!
https://nouw.com/gourmettjejen/veganskgryta-med-sotpotatis-35245628

Eva 2 år sen

Åh så gott!!!

Gunilla 2 år sen

Det här blir min nya kokbok! Älskar dina recept!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Vad roligt! Hoppas du gillar :)

Skriver för fullt på massa nya och kommer lägga in mer allt eftersom.

Ulrika Hultberg 2 år sen

Mums det ser gott ut. Det ska jag prova att göra.
Ulrika

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 år sen

Tack, den är så god!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Tusen tack för alla fina grattishälsningar, så tacksam för all kärlek och varma ord här och på instagram och Facebook, vilken kärleksbomb! Vi hade en så fin dag igår, rörd till tårar…