ANNONS
Integritet på Tailsweep

Fläskfilegryta med paprika, bacon och hasselbackspotatis

/


Denna fläskfilegryta är lite annorlunda mot den ni brukar laga, min populära fläskfilegryta med dijonsås. Här är det tomatpure och mer mustig smak. Servera med hasselbackspotatis för extra festlig middag!


Vem älskar inte krispig hasselbackspotatis? Det vill jag ha till grytan i morgon. Eller gillar ni krispiga sötpommes? Då har ni tips på Fläskfile med sötpommes hittar du HÄR om ni hellre vill ha det till.
Den med dijon hittar ni HÄR! Första gången jag lade ut min och barnens fläskfilégryta på bloggen var 2010. Tänk vad många år jag bloggat nu, ni är så många som hängt med från start. Tack! <3
Här kommer grytan med tomatpure och paprika, den är supergod också.Fläskfilegryta och krispig hasselbackspotatis ca 6 portioner
ca 800 gram fläskfilé
140 gram bacon (1 paket)
2 röda paprikor
1 stor schalottenlök
2 msk oxfond
4 msk tomatpuré
3 tsk sambal oelek
3 msk soja (japansk/Kikkoman)
1 msk mango chutney
5-6 dl grädde
2 burkar creme fraiche (4 dl totalt)
Svartpeppar och salt (mindre salt om du har soja och fond)
2 msk olja till stekning
2 msk smör till stekning
Gör så här: 
Skär paprikan i bitar och finhacka löken. Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Fräs upp fläskfilén i olja och smör så den får stekyta, stek löken och paprikan så de blir lite mjuka. Fräs baconen som du skurit i mindre bitar snabbt så den får en gnutta färg. Lägg allt i en gryta, krydda med svartpeppar och salt. Var lite sparsam med salt när du har soja i. Smaka av istället.
Häll i crème fraiche och grädde, häll i fonden. Koka upp. Blanda ned tomatpuré, soya och sambal oelek, mango chutney.  Färgen ska vara lite rödbrun. Smaka av, var försiktig med sambal, den är stark och ger framför allt eftersmak.

Låt puttra 15-20 minuter, skär upp en bit fläskfilé för att kolla att den är klar rakt igenom. Späd med mer vätska tex mjölk om du vill späda mer, har du grädde 40% så behöver du ingen redning heller.
Hasselbackspotatis 6 portioner
12 jämnstora potatisar (eller fler)
3 msk smör
1/2 dl riven stark ost
1 msk ströbröd
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.  Potatisen tar ca 45 minuter så börja med detta.
Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd. Lägg på riven stark ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.
Grilla gärna färsk sparris i lite olja, havssalt och svartpeppar, så gott till!

24
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00