ANNONS
Integritet på Tailsweep

Fondue och goda tillbehör

/


Om man saknar alperna och allt runtomkring vad gör man då? Jo man dammar av sin gamla fonduegryta och svänger ihop en mysig fondueafton! Igår körde vi fondue hemma hos oss, Janne har kvar sin fina gryta han köpte i Verbier för ca 30 år sedan så den tog vi upp till Skövde.
Vi saknar alperna så mycket och när man är med mig så är det all in som gäller, haha!


Fondue är både mysigt och gott, här stressar man inte, vi körde med olja och hade kött med massa grönsaker och såser till. Det blev så gott! Vi köpte ”bränsle” på Verner och Verner, även nya ”pinnar” fanns det där då Jannes var borta till grytan.
Så leta fram era gamla fonduegrytor eller åk hem till era föräldrar och leta, detta är så kul! Vi körde på olja, men även gott med rödvinsbuljong.


Upp med tyrolmusiken och känn stämningen. Mina tjejer skrattade när jag tog på mig klänningen från en oktoberfest för några år sedan, Janne berättade hur man gör med Fonduegrytan, apres ski och vad man kan äta eller dricka när man är i alperna. Tjejerna tyckte det var jättekul och mysigt.

Vi hade rostas och entrecote. Man kan ha fläsk eller kyckling men fördelen med nöt är att man inte behöver vara noggrann att det är genomstekt. Putsa ev köttet och skär i små bitar ca 1,5cm X 1,5 cm och lägg upp på små fat eller tallrikar. Skär grönsakerna  som bitar och lägg i små skålar och ställ ut allt så alla når.


Entrecoten köpte jag som hel bit var super. Även rostas var bra. Man kan förstås även ha oxfilé.
Tips på tillbehör som du kan grilla/doppa: 
Champinjoner, broccoli, blomkål, paprika, minimajs, rödlök eller annan steklök. Broccolin blev sååå god. Hade även tomater men de doppar man inte i grytan. Tappar man något tar man bara upp med en sked, men har ni riktiga fonduepinnar sitter det bra.
Tips på potatis:  
Klyftpotatis, hemmagjorda pommes, bakad potatis med något smör passar också bra till. Även ris ellerpotatisgratäng. Vill man ha mycket att välja på kör man flera olika så passar något till alla. Jag hade klyft och pommes, jag körde två plåtar i varmluft och vanlig temperatur det sista.


När jag gör pommes strör jag lite dill eller parmesan på ibland, blir gott! Rapsolja i ugnen så blir de frasiga, lite olivolja med flingsalt efteråt.


Man har sin egen färg på pinnarna och äter förstås inte från den. Vi hade flera så kan man köra grönsaker på en och kött på en. Va 1,5 minut kan man köra köttet men beror på hur man vill ha köttet.Goda såser är ju A och O! Jag hade beasås, aioli,  paprika/chilisås som passade gott till allt. Man kan även ha pesto, barbeque, vitlöksås, tzatsiki.


Beasås har jag ett gott recept HÄR. Enkel ”fuskbea” eller så köper man egen.
Aioli köpte jag färdig.
Paprika/chili sås
2 dl creme fraiche
1/2 dl gräddfil
1 msk tomatpuré
2 msk sweet chili
1/2 tsk paprikapulver
1 liten pressad vitlöksklyfta
nypa svartpeppar
salt
Rör ihop allt, ställ kallt. Gärna en stund innan så smakerna sätter sig.
Nästa gång kör vi ost fondue men ikväll blir det nog rester och en liten mini fondue då vi har en del kvar, även oljan. Släng den inte i slasken bara. Ha alltid ett lock framme, kasta inte vatten på den upphettade oljan, då kan det sluta illa.


Lycka till med era fonduekvällar, jag hoppas ni får lika mysigt som vi hade!

14

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00