• 2021-01-09, 12:38
  • 12

Om man saknar alperna och allt runtomkring vad gör man då? Jo man dammar av sin gamla fonduegryta och svänger ihop en mysig fondueafton! Igår körde vi fondue hemma hos oss, Janne har kvar sin fina gryta han köpte i Verbier för ca 30 år sedan så den tog vi upp till Skövde.

Vi saknar alperna så mycket och när man är med mig så är det all in som gäller, haha!

Fondue är både mysigt och gott, här stressar man inte, vi körde med olja och hade kött med massa grönsaker och såser till. Det blev så gott! Vi köpte “bränsle” på Verner och Verner, även nya “pinnar” fanns det där då Jannes var borta till grytan.

Så leta fram era gamla fonduegrytor eller åk hem till era föräldrar och leta, detta är så kul! Vi körde på olja, men även gott med rödvinsbuljong.

Upp med tyrolmusiken och känn stämningen. Mina tjejer skrattade när jag tog på mig klänningen från en oktoberfest för några år sedan, Janne berättade hur man gör med Fonduegrytan, apres ski och vad man kan äta eller dricka när man är i alperna. Tjejerna tyckte det var jättekul och mysigt.

Vi hade rostas och entrecote. Man kan ha fläsk eller kyckling men fördelen med nöt är att man inte behöver vara noggrann att det är genomstekt. Putsa ev köttet och skär i små bitar ca 1,5cm X 1,5 cm och lägg upp på små fat eller tallrikar. Skär grönsakerna  som bitar och lägg i små skålar och ställ ut allt så alla når.

Entrecoten köpte jag som hel bit var super. Även rostas var bra. Man kan förstås även ha oxfilé.
Tips på tillbehör som du kan grilla/doppa: 

Champinjoner, broccoli, blomkål, paprika, minimajs, rödlök eller annan steklök. Broccolin blev sååå god. Hade även tomater men de doppar man inte i grytan. Tappar man något tar man bara upp med en sked, men har ni riktiga fonduepinnar sitter det bra.
Tips på potatis:  
Klyftpotatis, hemmagjorda pommes, bakad potatis med något smör passar också bra till. Även ris ellerpotatisgratäng. Vill man ha mycket att välja på kör man flera olika så passar något till alla. Jag hade klyft och pommes, jag körde två plåtar i varmluft och vanlig temperatur det sista.

När jag gör pommes strör jag lite dill eller parmesan på ibland, blir gott! Rapsolja i ugnen så blir de frasiga, lite olivolja med flingsalt efteråt.

Man har sin egen färg på pinnarna och äter förstås inte från den. Vi hade flera så kan man köra grönsaker på en och kött på en. Va 1,5 minut kan man köra köttet men beror på hur man vill ha köttet.

Goda såser är ju A och O! Jag hade beasås, aioli,  paprika/chilisås som passade gott till allt. Man kan även ha pesto, barbeque, vitlöksås, tzatsiki.

Beasås har jag ett gott recept HÄR. Enkel “fuskbea” eller så köper man egen.
Aioli köpte jag färdig.

Paprika/chili sås
2 dl creme fraiche
1/2 dl gräddfil
1 msk tomatpuré
2 msk sweet chili
1/2 tsk paprikapulver
1 liten pressad vitlöksklyfta
nypa svartpeppar
salt
Rör ihop allt, ställ kallt. Gärna en stund innan så smakerna sätter sig.

Nästa gång kör vi ost fondue men ikväll blir det nog rester och en liten mini fondue då vi har en del kvar, även oljan. Släng den inte i slasken bara. Ha alltid ett lock framme, kasta inte vatten på den upphettade oljan, då kan det sluta illa.

Lycka till med era fonduekvällar, jag hoppas ni får lika mysigt som vi hade!

Kommentarer

Susanne 2 veckor sen

Jag såg filmen på instastory när lillkillen fick en snowracer. Hur gulligt 🥰 Han blev så glad, wow, wow sa han flera gånger.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Jaaaa visst var det gulligt? Vi kan inte sluta titta på den filmen, så söt!

Maria 2 veckor sen

Inte jättenyttigt kanske men otroligt gott är panerade ostkuber. Det gäller att få upp dem ur oljan vid precis rätt tillfälle bara när de är mjuka men innan de löser upp sig totalt!

Maggan 2 veckor sen

Ser smarrigt ut 🤩 I receptet på fuskbean står det creme fraiche 2 gånger, ska det vara majonnäs?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Tack!

Aha nu såg jag! men det är inte fuskbean, den är länkad till ett recept i ett annat inlägg. Enbart creme fraiche i den.

Men däremot paprika/chilisåsen stod det fel, först ska det vara 2 dl creme fraiche och sedan 1/2 dl gräddfil. Så den är alltså inte till fuskbean.
Ha en skön söndag! Kram Johanna

Charlotte 2 veckor sen

Nej men just nu funkar ju inte riktigt ditt råd med att åka hem till våra föräldrar för att leta 🙈. Sorry, men kunde ändå inte låta bli att kommentera.☺️😅. Bra tips ändå! Jag vet att vi använt en för måååånga år sen. Så himla roligt ändå att det mesta kommer åter. Nu blev jag inspirerad att testa igen! 🤗

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Spelar ingen roll vad jag skriver faktiskt. Alltid ska någon påpeka något. 😊

Man kan absolut hämta sin gryta hos sina föräldrar eller vem som helst. Eller köpa. Om man vill och kan.

Jag skriver ingen lagbok från regeringen.
Det var ett litet härligt inlägg bara om vad man kan hitta på för att förgylla sina helger.
Men man kan ju välja hur man vill se det.
Fyrkantigt eller med öppna sinnen.

Ha en fin söndag och njut av vädret! Och hoppas fonduen smakar 😍

Maria 2 veckor sen

Tusen Tack för din inspiration!! Jag har sneglat på vår fonduegryta i ett halvår nu… men nu är det dags att ta fram den!

Karin 2 veckor sen

Kan ju inte bli annat än sugen på fondue nu, har tyvärr ingen gryta. Ser så mysigt och härligt ut på din balkong, och så bra du klär i klänningen! Trevlig kväll till er!

Birgitta 2 veckor sen

Men vad fint du har gjort.Och det ser så himla gott ut.Något att ta efter.Och så fin du är i klänningen.Nu måste du allt börja joddlar också. Joddeli tjoho.Ha ha Ha de gott.

Carina K Sager 2 veckor sen

Vilka fantastiska inlägg du gör Johanna.Så fina bilder och man blir ju otroligt inspirerad när du lägger ut dessa bilder. 💕👏😋

Ulrika 2 veckor sen

Men herre jösses så gott det där såg ut, bjuder in mig självmant ; )
Vart slänger du den använda oljan?

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

God morgon från Österrike! Självklart har vi filmer från våra dagar i alperna också! Klicka på pilen. Nu blir det frukost och sedan ut i backen igen, strålande sol idag. Kram från…