• 2021-01-12, 17:31
  • 6

Mustig köttfärssås som får koka flera timmar, den här ska ni prova. Enkel, riktigt god och matlådor till jobbet. God som vegetarisk också, byt ut till quornfärs. Blir grymt gott.

Detta gjorde jag igår, jag brukar ha parmesanstuvad vitkål till som också är supergott, perfekt om man inte vill ha pasta och vill köra utan kolhydrater, testa det om ni inte gjort det innan.

Köttfärssåsen är på tomatsås, lök, vitlök bland annat, doftar så gott. Vi körde spagetti till igår, en god riven parmesan också förstås. Späd köttfärsåsen med vatten under tiden den kokar, igår kokade den över två timmar medan vi tog bort granen hemma.

Jag dubblar alltid så blir det lunchlådor över. Eller tredubbla, ska man ändå laga och det ska stå länge och koka är det perfekt med lunchlådor.

Mustig köttfärssås  4 portioner (Dubbla eller trdubbla när du ändå lagar.)
500 gram nötfärs eller guornfärs
400 gram krossade tomater
1 dl rödvin eller 3 msk vitvinsvinäger
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 msk sweet chili eller ketchup
1 msk tomatpure
1-2 tsk sambal oelek
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano krydda
1 msk soja
salt och svartpeppar
1 dl vatten (fyll på under koktiden)
2 msk olivolja till stekning
riven parmesan efteråt

Gör så här:

Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken, fräs i pannan i olivolja så det blir lite mjukt och blankt. Ta upp allt och lägg åt sidan. Fräs färsen, salta och peppra. Häll i krossade tomater, fonden, rödvin eller vinäger, lök och vitlöken, sweet chili, tomatpure och kryddorna. Häll i lite vatten och koka ihop allt. Låt pannan stå på spisen och koka i ca 1-2  timmar på låg värme. Funkar kortare tid också men blir mycket godare när det får koka länge. Fyll på med vatten under koktiden då och då. 

Det blir en mustig god bolognese!

Servera med pasta eller parmesanstuvad vitkål. Riv rikligt med parmesan över köttfärssåsen och njut!

 

2021-01-12 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Sofia 1 vecka sen

Brukar köra klassiska italienska receptet (enkelt med mkt färre ingredienser):

Lök
Blekselleri
Morot
Nötfärs
Krossade tomater
Salt
Peppar
Ev tomatpuré
Koka i iaf två timmar, det ska koka ner ganska mycket så den inte blir vattnig.

Svar på kommentaren:
Annika 1 vecka sen

Ganska precis så vi gör vanligtvis men med vitlök och ibland med en skvätt rödvin.

Johanna Toftby 1 vecka sen

Ja den måste koka länge, då blir det så bra!

Maria B 1 vecka sen

Ditt andra recept på köttfärssås, m mango chutney bla är min favorit…
Min Man bad om den häromdagen åh de blev storkok, perfekt I frysen…
Du har fantastiska recept…

Annika 1 vecka sen

Brukar höfta i min köttfärsås men ska banne mig testa ditt recept till punkt och pricka. Låter så momsig!!

Agneta 1 vecka sen

Jag använder kalkonfärs.Tycker det är gott.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Hallå vänner! Ingen frukost på bloggen idag, däremot köttfärsås med goda smaker vi gjorde igår. Jag äter gärna bönpasta till, betydligt mindre kolhydrater men ändå krämigt. Blir inte lika trött och pluffsig…