• 2021-01-13, 21:30
  • 30


I somras berättade jag för er om min järnbrist som jag skrivit om HÄR och HÄR och nu är ni många som vill veta hur det gått med mina värden. Och de har gått upp! Men det är en lång och jobbig resa, som inte är över än.

Jag gick länge med extremt låga värden, men förstod inte att ferritinet (blodförrådet) nästan var i botten. Jag hade krypningar och pirr i benen och frös jämt. Hela våren huttrade jag och kände mig samtidigt som om jag hade feber, men var inte sjuk. Jag hade hemsk hy och hår, jag såg bedrövlig ut. Men jag trodde jag var vintertrött. Öronsuset var nog värst, som tyvärr inte gett sig än. Jag mådde så dåligt, ändå förstod jag inte vad jag mådde dåligt för. 

Järnbrist eller blodbrist är hemskt! Det viktiga är att man tar reda på varför man har järnbrist eller blodbrist, i mitt fall är det myom i livmodern som ställer till det. Jag har även skrivit om mina hemska extraslag, jag vet faktiskt inte om de beror på detta, det är en djungel. Beror det på hormoner, på min järnbrist? Det är jobbigt att inte veta. 

Mitt ferritinvärde var nere på 9 i våras, när jag hörde siffran sa det mig inte så mycket men läkaren förklarade att det är väldigt lågt och att alla mina symtom kunde bero på detta. Allra bäst är om ferritinet ligger över 40, säger min läkare. Mitt var så lågt att jag måste äta hög dos med järntabletter i många månader. Om ferritinet går ner till botten så kan blodvärdet/HB rasa snabbt och det vill man inte. 

Ni var många som tipsade mig om järnsprutor, men enligt läkarna ger man inte det i första hand. Det är bättre för kroppen att äta tabletter under längre tid tydligen, sprutorna är till för dem som inte klarar tabletterna.

Jag kämpade hela sommaren, då kom järnvärdet upp till 21. Jag kände mig ledsen och hade förväntat mig mycket bättre. Samtidigt hade jag covid-19 under flera veckor så jag hade svårt att avgöra vad som är vad. Har ni varit sjuka i covid-19 och varit dåliga vet ni vad jag pratar om. Man är helt slut. Förlamad av trötthet. 

Och jag hade järnbrist. Eftersom mina värden inte gått upp så bra tyckte läkarna att jag skulle dubbla järndosen. Jag åt 200 mg varje dag, ibland 300 mg. Magen klarade det faktiskt bra och under flera månader tänkte jag bara på att få upp mina värden. 

I november tog vi nya prover, jag var så nervös! Tänk om det inte hade gått upp alls. Men de hade det! Hurra! Jag hade 30 i ferritinvärde i november, vilken lycka!  

Än är det inte över, men det är på väg. Vi ska nya prover om en vecka. Gör inte om mitt misstag, om ni känner igen er i mina beskrivningar, boka tid för att kolla ert ferritin! Jag hoppas detta ändå kan hjälpa någon som kanske har samma symtom som jag hade, gå och kolla upp era värden, man ska inte gå och må dåligt i onödan. 

 

 

2021-01-13 Johanna Toftby

Kommentarer

Helena 1 månad sen

Hej Johanna, jag är i samma sits som många andra. Låga nivåer ferritinin, myom och en massa symtom. Hur lång tid tog det innan du mådde ok efter att du börjat äta järntabletter? Jag har precis börjat och ätit i tre dagar men vill må bättre nu.

Anonym 2 månader sen

Din läkare verkar ha noll koll det är mycket bättre för kroppen att snabbt få upp ferritinvärdet och HB värdet än att sega runt i många månader innan man får ordning på det järninfusion har dessutom mindre biverkningar och man slipper magproblem

Enda anledningen till att läkaren helst vill att man tar tabletter är för att det är billigare men man ska ju inte behöva må dåligt jättelänge på grund av det

Både jag o särbon har haft problem med anemi under senaste halvåret men inte mått bra av tabletterna illamående och förstoppning så istället fick vi järninfusion och det gick fort till att må så mycket bättre skönt nog

Sen är det ju oxå så att rasar HB vördet och Ferritinivärdet i botten så kan man få en blodtransfusion o det är ju en riktigt bra quickfix

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Nej då. Inte det minsta noll koll. Tre läkare säger samma sak.

Varför har både du och din sambo så dåliga värden? Det viktiga är ju att man vet varför man har dåligt ferritin.

Man ska absolut inte spruta in järn infusion om man klarar tabletter, eller om man har extremt, extremt låga järnvärde stort sett under 2 eller i botten helt.

Jag hade 9 och är glad över att ha klarat tabletterna, för det mår kroppen allra allra bäst av, att öka sakta uppåt mot en spruta och fullt med järn ska sprutas in i kroppen. Det blir en chock, man tappar det dessutom lättare.

Men om man är sjuk eller riktigt dålig av järntabletterna finns det inget val.

Susanne 3 månader sen

Hur har du det gått med dina extraslag?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

De är samma men inte lika jobbiga/hårda. Kommer varje månad, helt övertygad det är hormonellt.

bia 3 månader sen

Varför säger de läkare jag haft kontakt med på VC att 6 i ferritinvärde är tillräckligt när hb är 120? Jag tycker det verkar lågt? De tittar på storlek på röda blodkroppar också och eftersom att det värdet är inom referensvärde så är allt ok. säger de. Är det verkligen det. Mina symtom är enorm trötthet, kall hela tiden, krypningar i ben fingrar och fötter, hjärtklappning och tinnitus, även blåsljud på hjärtat. Har väldigt rikliga menstruationer pga myom och dessa har funnits i 20 år men finns inte längre enl gynekolog när jag tänkte ta tag det och sökte vård. Dock har jag kvar den rikliga mensen som blivit allt rikligare. Har du tips Johanna på bra vårdgivare/mottagning?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Har pratat med 5 läkare nu och ingen av dem säger att ferritin som 9 är normalt. Två överläkare/gyn på KSS Skövde. En gynläkare/överläkare i Göteborg på Hagstads läkarmottagning. Två läkare på VC Skövde. Så jag känner mig säker och trygg.

Stå på dig och boka annan läkare. Jag hade ALLA symtom du räknar upp. Mådde SKIT. Nu är jag en annan människa.

Vet inte var du bor så det är lite svårt att tipsa…

Men sök privat, det finns många bra mottagningar som ingår i sjukvården så du betalar samma pris som hos VC eller specialist på sjuhuset.
Lycka till, stå på dig.

Kramar

Anna 3 månader sen

Hade Ferritinvärde 6 och Hb var 76, när läkaren ringde och undrade hur jag orkade gå och jobba.
Tydligen anpassar sig kroppen.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Om man inte tappar mängder med blod på en gång, alltså om det sker under längre tid, så blir det inte en chock för kroppen.
Är du med om en svår blodförlust och tappar mängder med blod snabbt mår man ju skit. Hemskt är det.
Men mitt blodförråd har minskat under lång tid, då märker man det inte på samma sätt. Men alla symtom kommer ändå… smygandes.

Ja jag fattar att läkaren undrade, mitt var extremt lågt också.

Hoppas du mår bättre nu!

Mia 3 månader sen

Skönt att läsa att det går åt rätt håll för dig! Mitt ferritin var på 4 i våras och nu på 6 i höstas. Har även b12-brist. Kämpar med yrsel, magkatarr, halsbränna och tyvärr även hjärtklappning, trodde det var pga den stress/ångest jag känt ett tag men det kanske är extraslag pga järnet. Sideral är det enda min mage tål och det tar så lång tid att höja det då dem inte är så starka :( Men då jag samtidigt hade bra järnvärde tyckte inte läkaren det var nödvändigt med sprutor/dropp.. tyvärr.. Får ändå hopp av att läsa att du lyckats höja ditt så mycket 😊

Sant eller falskt 3 månader sen

Hej! Vill bara berätta och inte skrämma dig såklart… Min mamma hade järnbrist länge,läkarna sa att det kan bero på flera faktorer så som ålder (50) Hon fick ordinerat järntabletter , järnet gick upp markant. Mamma låg på läkarna, till slut sa en av dem” har du varit hos gynekologen på länge?” Han skrev en remiss till gyn, Mamma blev undersökt och gynekologen hittade cystor på ena äggstocken…ofarliga, mamma stod på sig och ville opereras…till slut efter 2 månaders väntan..
När de väl opererade så var dejtings cystor utan elakartade tumörer…
Mamma dog 10 år senare efter 10 års behandling med cellgifter…
Så snälla var uppmärksam
Kram

Svar på kommentaren:
Åsa 3 månader sen

Man måste vara uppmärksam och stå på sig, min livmoderkroppscancer syntes inte på ultraljud, tyvärr så syns inte allt med ett ultraljud, det måste till en röntgen där läkarna ser från allla håll och vinklar. Tror inte heller på privatläkare pga att dem får stora kostnader med dyra prover, därför snålar dem in på det. Min privat läkare var inte bra.
Tråkigt med din mamma..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Tråkigt med din mamma :(

Men just nu har vi koll. Röntgat och vi vet vad detta beror på. Jag är extremt noggrann med alla prover, varje år-
Cellprover, genomgång, prover, allt kollas. Jag skriver ofta här på bloggen hur viktigt det är att vi går på alla kallelser, sedan kan man inte ständigt vara rädd för att något ska vara fel, men ha koll och stå på sig måste man.

Privatläkaren i Göteborg var det som tack och lov tog massor med prover, även mer undersökningar så det var faktiskt där vi upptäckte allt.
Ingen annan har tagit sånna prover så de stämmer inte. Kan nog vara tvärtom i en del fall- de är inte sönderbokade som landstingets mottagningar är.

Saraemma 3 månader sen

Jag hade 7 i ferritinvärde i somras och åt Duroferon i fyra månader innan jag tog nya prov, men då kollade de inte ferritinet utan bara Hb… så konstigt och dåligt… Har nu tjatat mig till nya prover som jag har lämnat idag, har ju kvar flera symtom som yrsel, krypningar i benen och öronsus.

Anna 3 månader sen

Mitt Ferritinvärde var 6 för ett år sedan. Kände inga symptom dörrens efter när jag visste hur det lågt till. Nu 14.
Min mans Ferritinvärde är 12 och läkaren tycker att det duger.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Ja det är inte kul, de tror mitt gick ner ännu mer när jag hade 9. Så det var inte trevligt alls. Man fattar inte förrän efteråt. Men rasar det ner till botten till 1 tex då kan det gå riktigt fort för ditt HB att rasa helt. Då behöver man ju även blod. Tar blodförrådet slut finns det inget kvar och det kan tyvärr gå snabbt.

Så man ska ha koll på sina järdepåer. 12 är extremt lågt, men det är skillnad på män och kvinnor.
Smart att äta järntabletter någon gång i veckan om man har låga värden.

Mia 3 månader sen

För flera år sen mådde jag dåligt, bla kräktes jag varje morgon jag reste mig ur sängen. Hade precis bytt jobb och ville inte vara sjuk så så fort benen bar så åkte jag och jobbade. Gick någon vecka men när jag började svimma så blev det vårdcentralen och direkt till akuten. Ferritinvärdet kunde de inte tyda då det var mindre än 0,5 och hb var 75. Blev inlagd ett par dagar med blodtransfusioner.
Sen dess så får jag järndropp någon/några gånger per år och vet vilka symptom jag känner av för att veta att järnet dalat.

Trist återkommande historia men det går att få ordning på det även om det tar lång tid.

Åsa 3 månader sen

Förstår hur du mår. Har också haft järnbrist och B 12 brist, mådde psykiskt dåligt, domningar i händer, fötter och ansikte.mitt var nästan helt nere i botten. Det tar tyvärr tid innan det höjs igen. Har också haft 2 mindre Myom, jag blödde jätte mycket, tyvärr så visade det sig sen att jag hade livmoderkroppscancer. Det gick 6 månader innan läkaren tog ett vävnadsprov på livmodern då det visade sig vara Cancer. 2 stora operationer med 3 veckors mellanrum, dem tog bort livmoder, äggstockar och sista op tog dem körtlar i magen, sen cellgifter och strålningar. Men jag är så tacksam att allt ändå gått bra för mig och att jag lever. Var rädd om dig.
Hälsningar Åsa

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Usch då det lät inte roligt alls, jobbigt för dig. Men skönt det gått bra.
Ja nu har ju mitt järnvärde gått upp fint tack och lov så det är skönt.
Vi har även tagit prover på allt, går även regelbundet och tar mina cellprov.

Det är viktigt att göra ultraljud på myomen så de ser allt, de är ofta vanliga muskelknutor som tur är, de säger att de mäter och har full koll så det får vi hoppas på :)

Skönt allt gått bra för dig nu!

Kramar Johanna

Anna 3 månader sen

17 i ferritin, corona och bebis – jag är trött! 😅

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Usch det är så jobbigt, jag vet hur du mår..
Jag hade 9 i ferritin. Sen covid på det. :(

Krya på dig, drick massor med vätska och även mkt c-vitamin.

Kramar

LENA KARLSSON 3 månader sen

HEJSAN JOHANNA …DESSA JÄRNTABLETTER ÄR TOPPEN. HAR HAFT DOM SJÄLV LÄNGE,,,,,,,URSÄKTA MEN HAR INTE MED DETTA INLÄGG ATT GÖRA MEN KAN DU GE MIG TIPS PÅ BRA VATTENFAST MASCARA+EYELINER. HAR FÖRSÖKT FLERA MEN DET SITTER ALDRIG KVAR…TACK FÖR EN SUPER BLOGG..MVH LENA

Ulrika 3 månader sen

Hög igenkänningsfaktor på det du skriver! Tack för att du tar upp ämnet!
En fråga: blir det inte lite av moment 22 genom att ha mycket rikliga blödningar och samtidigt äta järntabletter? Liksom ena ut och andra in?
Förstår ju att utan järnet blir det botten!
Har du kommit något längre i tankarna kring detta med operation?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Nej har man rikliga blödningar måste man hjälpa kroppen att fylla på depåerna, kroppen hinner inte det till nästa månad om man blöder mycket.
Till slut tar depåerna slut som mitt var på väg att göra. Då kan det gå det fort för HB att rasa tyvärr…

Sedan hjälper det lite att äta tex cyklokapron, blodstoppande.

Har pratat med läkarna om OP så vi får se framåt hur allt blir.

Bea 3 månader sen

Jag har undrat hur det har gått för dig, tack för att du delar med dig! Vi är i samma båt. Har järnbrist och extraslag, och vi är i ungefär samma ålder, så hormonerna spelar kanske också in till en viss del. Har kämpat med att få upp järnvärdet med järntabletter i två år. HB gick upp fint, men inte depåerna. Och gick de upp, sjönk de snabbt igen. Hade 21 senast, så för två veckor sen fick jag järndropp. Hoppas att det ska göra susen! Tycker att jag mår likadant än så länge, möjligen lite piggare vid promenader (lider mest av extraslagen vid ansträngning, dock utredd) men det kan tydligen ta en månad innan man mår bättre. Ja, att inte veta vad som är vad är det värsta. Har du nånsin känt mer extraslag i samband med mat? Tror ibland att vissa av mina har något med magsyra/buktryck att göra. Skönt att du har fått upp dina värden, och du verkar så pigg och glad med din träning och allt. Hoppas detta blir året jag också kan vara mer aktiv! Stor kram!

K 3 månader sen

Jag har perniciös anemi så jag vet vad det vill säga.
När värdena sjunker är minsta lilla man ska göra nästan oöverkomligt.
Men hoppas att de även testat dina B12 värden?
Brist på B12 kan också ge nästan liknande symptom.
Nu är det inte SÅ vanlig med B12 brist men det skadar inte att de kollat när de ändå det andra.
Lycka till

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 månader sen

Hej, jag vet ju vad detta beror på. Rikliga menstruationer på grund av myom.

Inga andra brister enligt proverna så det är skönt att veta varför järnbristen uppstod.
Tack det samma!

Luna 3 månader sen

Jag har också järnbrist, mitt ferritin var 17 i oktober. Men tyvärr tål inte min mage Duroferon, känns som att jag får blödande magsår av dem. Så får hålla tillgodo med Sideral, som ju inte är alls lika starka. Ska kolla järnet igen i april.

Eva 3 månader sen

Ska faktiskt gå och testa. Fryser jämt och gjort i många år och alltid iskall om händer och fötter trots att jag alltid går med extra raggsockar och golvvärme🙈
Motionerar och tycker att jag håller igång och borde få igång cirkulationen.

Lotta 3 månader sen

Skönt ändå det går åt rätt håll. Detta är en anledning till att jag älskar din blogg. Du skriver om livet. Inte bara recept, eller att allt är tip top. Livet är ju inte så för någon där ute.

Stort tack Johanna!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…

Hej från sjukhussängen på Calanderska! Idag har jag opererats och just nu känns det som om jag blivit överkörd av en ångvält. Det har varit ett tufft år och de sista veckorna…

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…

Hej från sjukhussängen på Calanderska! Idag har jag opererats och just nu känns det som om jag blivit överkörd av en ångvält. Det har varit ett tufft år och de sista veckorna…