• 2021-01-14, 19:05
  • 7

Här har ni tips på en riktigt god pizza till fredagsmyset! Jag gjorde den här igår och kan ödmjukt säga att det var bland den godaste jag gjort. Vit pizza är ju så gott med ricotta istället för tomatsås. Knaprig, seg botten och som topping hade jag bland annat portobellosvamp, krispig grönkål, vitlök, tryffelolja och pinjenötter.

Jag gjorde två pizzor med lite olika topping. Den här passar perfekt till champagne- sälta och lite fett är ju magiskt till bubblor. Hemmagjord pizzabotten är så gott. Jag gör alltid på mandelbotten om ni vill skippa vitt mjöl. Annars gör ni enligt recept nedan. Denna är med durumvete och vitt mjöl. Lite sega kanter som en baugette.

En kompis tipsade om Leilas pizzabotten så den gjorde jag men ändrade något på mängden olivolja.

Till vänster är det parmesanost, portobellosvamp, rödlök, vitlök, grönkål, pinjenötter och färskost som topping. Pizzan till höger är parmesanost, portobellosvamp, grönkål, vitlök, mozarella, pinjenötter och ringlad tryffelolja.

Grundrecept pizzabotten två stora pizzor- 4 personer /med jäst som ska jäsa 45 minuter
15 gram färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2-3 msk olivolja
2 tsk strösocker (kan uteslutas)
1 tsk flingsalt
1 dl durumvete
5-6 dl vetemjöl special
(Bakplåtspapper på plåten)
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet. Vispa om så jästen löses upp. Häll i olja, salt, socker, durumvete och rör om. Häll sedan i mjölet lite i taget, rör eller kör i matberedare 10 min. Degen ska bli smidig och elastisk.
Låt jäsa minst 45 minuter under en bakduk i bunken. Strö över lite mjöl på degen.

När degen har jäst klart till dubbel storlek, arbeta ihop den och dela den i två delar. Vill du göra runda mindre pizzor delar du den i fyra delar. Jag gjorde två plåtar, se bilderna.
Strö lite mjöl på ett bord och kavla ut degen. Jag gjorde direkt på ett bakplåtspapper. Börja med att trycka ut med händerna så går det lättare. Vik upp kanterna något så blir det både fint och gott, botten blir seg och lite knaprig.

Topping 1: 1 pizza på en plåt se bild. 
125 gram ricotta
50 gram riven parmesanost
2 stora portobello svampar (lägg på färsk)
1 stor näve färsk grönkål
1-2 msk pinjenötter
1/4 rödlök tunt strimlat
1 liten vitlöksklyfta
2 msk färskost (vi hade pepparrot)
1 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort alla stjälkar på grönkålen, riv i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och massera in olivoljan. Låt stå en stund. Bred ricotta på den utkavlade degen ut mot kanterna. Riv rikligt med parmesanost på hela pizzan. Skär portobellon tunt och lägg ut skivor, skär rödlöken jättetunt, skär vitlök tunt, lägg på löken och vitlöken över allt. Strö sist över grönkålen och pinjenötter.
Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 10 minuter tills osten smält och kanterna fått färg. Klicka på lite färskost över allt efter du tagit ut den.
Strö på lite svartpeppar och lite flingsalt. Ställ gärna fram olivolja vid servering.

Njut till goda bubblor eller något annat gott.

Topping 2 pizza till en plåt, se bild.
125 gram ricotta
50 gram riven parmesanost
2 stora portobellosvampar
1 stor näve färsk grönkål
1-2 msk pinjenötter
1 liten vitlöksklyfta
1 mozarellaost 125 gram
2 msk tryffelolja 
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort alla stjälkar på grönkålen, riv i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och massera in olivoljan. Låt stå en stund. Bred ricotta på den utkavlade degen ut mot kanterna. Riv rikligt med parmesanost på hela pizzan.
Skär mozarellan i mindre bitar och lägg på. Skär svampen tunt och lägg över allt. Strö på grönkålen. Skär vitlök tunt och strö över. Lägg på pinjenötter och ringla tryffelolja över hela pizzan.
Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 10 minuter tills den fått färg.
Ta ut pizzan ur ugnen, strö lite salt och svartpeppar över-

Njut!

 

 

 

 

 

2021-01-14 Recept ,

Kommentarer

Helene 2 månader sen

Dessa pizzor måste provas ser underbart gott ut.
När du använder mandelmjöl är det samma mängd som vetemjölet?
Önskar er en fin helg❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Vad roligt! Det är så gott med hemmagjord pizza!

Nej inte samma mängd, men läs receptet på länken till pizzan med mandelmjöl.

Ha en skön helg!

Anna D 2 månader sen

Vi har nyss avnjutit denna pizza och är nu i pizzahimlen 😍✨ Sååå gott! 😋 Tack för receptet och ha en fortsatt mysig fredagkväll!

Lisa 2 månader sen

Ser så gott ut. Tack för alla tips

Lisa 2 månader sen

Ser så gott ut. Ska testa. Tack

Barbro 2 månader sen

Ser ju jättegott ut..men det är bara jag som äter grönkål här hemma.
Ha en fortsatt bra torsdagskväll..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Ja jag älskar krispig grönkål i ugnen, men de är bara att ta bort på en pizza tex. Topping kan man ju variera när man har flera pizzor.

Ha en fin kväll du också!

Kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Igår var min fina vän Helen´ här på lite plock och vi delade på en god flaska champagne. Så härligt att bara sitta och prata om livet, tänk att vi har varit…

Beige, beige, beige. Jag älskar beige! Kanske märks? Älskar jordnära färger och tröttnar aldrig. Här har ni dressen jag hade i helgen ni frågade efter på stories. Skulle inte kalla den mysdress…

Men alltså det här vädret kan man ju tjata om men det gör ju så mycket att det är ljusare ute. Vi får igen alla missade soltimmar i december med råge, haha.…