ANNONS

Gratinerad lax med Västerbottensost

/


Igår gjorde jag laxgratäng med Västerbottensost som blev så gott. Lax är ju perfekt att ha i frysen, tröttnar aldrig. Köper dock gärna färsk lax och det brukar vara bra pris så det blir inte mycket dyrare.

Den här laxgratängen är så otroligt god så jag hoppas ni vill testa. Går snabbt att laga och det är ju tacksamt vissa dagar.


Den här gången dubblade jag laxen så hade tjejerna lunchlådor. Jag hade broccoli, tomater och en sås jag kokar upp, sedan Västerbottensost över. Brukar ha purjolök men hade ingen hemma men det är också gott att ha i.








Lax med Västerbottensost 4 portioner
4 portions laxbitar eller färsk lax ca 800 gram
1 färsk broccolihuvud
1/2 purjolök
ca 14 babytomater
200 gram Västerbottensost
1 dl creme fraiche
3 dl grädde, jag kör hälften mjölk och hälften grädde 40%
1 fiskbuljong
1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin
nypa chiliflakes (blir grymt gott, ett ”djup” i smakerna
nypa cayennepeppar
salt och svartpeppar
neutral olja till formen
fryst persilja till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en oljad gratängform. Salta och peppra laxen. Skär ner purjolöken i tunna skivor, dela broccoli i små buketter, dela tomaterna och strö runt om laxen. Även lite över.
Häll grädde, creme fraiche, vitt vin och smula ner buljong i en gryta, vispa ihop allt, salta och peppra lite.

Häll i chiliflakes och cayennepeppar. Låt det koka upp och ta av från plattan.
Häll över den vita såsen över fisken. Strö sist på riven ost över allt och gratinera mitten av ugnen 20-30 minuter tills osten fått färg.
Serveringstips: Ris, blomkålsris eller potatis och en krispig grönsallad.

4
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00