Cannelloni med spenat och soltorkade tomater


Jag gjorde en Cannelloni häromdagen som ni måste testa om ni gillar det, jag älskar all form av lasagne och cannelloni och denna blev så där så man knappt kan sluta äta.


Ju krämigare desto bättre och det blev denna. Cannelloni kan man fylla med vad som helst, men jag tycker det blir allra bäst med vegetariskt. Det blir så tungt på något sätt om man även har köttfärs i rullarna.

Jag hade ricotta, spenat och soltorkade tomater. Sedan en mustig tomatsås och en bechemelsås. Riv över massor med pecorino eller ännu godare- pecorino tryffel.





Vi hade ett av vårt favoritvin, Casa Marrone Gran Marrone Appassimento. Prisvärt gott, fylligt vin. Även gott till ostar eller en köttbit.

Det är några moment, men ta fram allt, förbered så blir det inte krångligt. Ser mer ut än vad det är.

Cannelloni med spenat, ricotta och soltorkade tomater 6 stora portioner
6 stora färska lasagne plattor, dela på mitten
Fyllning:
2 burkar ricotta a 250 gram
400 gram fryst spenat
1 burk 200 gram soltorkade tomater, strimlade
1 dl creme fraiche
1/2 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar
200 gram riven stark ost till gratinering 
Gör så här:
Tina spenaten och krama ur vattnet ordentligt. Blanda spenaten med ricotta och creme fraiche i en bunke. Rör ner strimlade soltorkade tomater. Hacka färsk basilika och blanda ihop. Salta och peppra. Låt gärna stå i kylen en stund innan du rullar plattorna.
Mustig tomatsås
2 burkar krossade tomater (Mutti är godast) 
2 dl vatten
1 stor schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk chiliflakes
1/2 färsk chili (eller ta mer chiliflakes)
nypa cayennepeppar
1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 msk sweet chilisås eller 1/2 msk honung
1/2 kruka färsk oregano eller 1 tsk torkad
3 msk olivolja 

Gör så här:
Ta fram en gryta eller en stor stekpanna med höga kanter. Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken. Skär färska chilin i mindre bitar, fräs allt så det blir lite mjukt i olivoljan. Olivolja kör jag ganska mycket för det blir bra smak i tomatsåsen. Häll i krossade tomater, vatten och vinet.Vänd ner chiliflakes, sweet chili eller honung, cayennepeppar, svartpeppar och salta så det blir bra smak. Hacka färsk oregano och vänd ner i grytan. Låt koka ihop på medelvärme så det reduceras något. Ju mer den får koka desto mustigare smak.
Bechamelsås
8 dl mjölk
4 msk smör
4 msk vetemjöl
2 dl riven parmesanost
nypa muskotnöt
nypa vitpeppar
salt
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på medelvärme, rör ner mjölet och häll ner mjölken lite i taget och vispa så det inte blir klumpar. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Rör ner 3 dl riven stark ost. Ställ åt sidan när såsen kokat ihop.


Fyll spenatrullarna
Sätt ugnen på 200 grader. Häll allra först ett lager bechamelsås i en ugnssäker form. Även lite tomatsås över så det kommer under rullarna.
Lägg en sträng med spenatfyllning i mitten av en lasagneplatta, rulla ihop med skarven nedåt och lägg rullarna i formen på bechamelsåsen.
Häll även bechamelsås över alla rullar och ut mot kanterna.
Ringla tomatsåsen över allt. Men inte lika mycket ut mot kanterna.
Strö 200 gram riven stark ost över.
Gratinera ca 20-30 minuter i mitten av ugnen tills det fått fin färg.
Servering:
Riv stark ost och strö i mitten på gratängen, ställ fram och servera en krispig sallad, vi hade även pinjenötter i.
Det viktigaste: Parmesan, pecorino, vi hade även tryffel pecorino