• 2021-02-19, 11:17
  • 16

Fredag är här! Ska ni äta något gott? Det är ju typ helgens viktigaste ämne när man inte kan göra så mycket annat- matlagningen! Jag gjorde en Cannelloni häromdagen som ni måste testa om ni gillar det, jag älskar all form av lasagne och cannelloni och denna blev så där så man knappt kan sluta äta.

Ju krämigare desto bättre och det blev denna. Cannelloni kan man fylla med vad som helst, men jag tycker det blir allra bäst med vegetariskt. Det blir så tungt på något sätt om man även har köttfärs i rullarna. Men man tar vad man vill.
Jag hade ricotta, spenat och soltorkade tomater. Sedan en mustig tomatsås och en bechemelsås. Riv över massor med pecorino eller ännu godare- pecorino tryffel. Janne gillar inte tryffel så vi har alltid två olika ostar till lasagne eller cannelloni.

Vi hade ett av vårt favoritvin, Casa Marrone Gran Marrone Appassimento. Prisvärt gott, fylligt vin. Även gott till ostar eller en köttbit.

Och detta blev även lunchen när vi kört längdskidor igår. Rester är ju bästa!

Det är några moment, men ta fram allt, förbered så blir det inte krångligt. Ser mer ut än vad det är.

Cannelloni med spenat, ricotta och soltorkade tomater 6 stora portioner
6 stora färska lasagne plattor, dela på mitten
Fyllning:
2 burkar ricotta a 250 gram
400 gram fryst spenat
1 burk 200 gram soltorkade tomater, strimlade
1 dl creme fraiche
1/2 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar
200 gram riven stark ost till gratinering 

Gör så här:
Tina spenaten och krama ur vattnet ordentligt. Blanda spenaten med ricotta och creme fraiche i en bunke. Rör ner strimlade soltorkade tomater. Hacka färsk basilika och blanda ihop. Salta och peppra. Låt gärna stå i kylen en stund innan du rullar plattorna.

Mustig tomatsås
2 burkar krossade tomater (Mutti är godast) 
2 dl vatten
1 stor schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk chiliflakes
1/2 färsk chili (eller ta mer chiliflakes)
nypa cayennepeppar
1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 msk sweet chilisås eller 1/2 msk honung
1/2 kruka färsk oregano eller 1 tsk torkad
3 msk olivolja 

Gör så här:
Ta fram en gryta eller en stor stekpanna med höga kanter. Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken. Skär färska chilin i mindre bitar, fräs allt så det blir lite mjukt i olivoljan. Olivolja kör jag ganska mycket för det blir bra smak i tomatsåsen. Häll i krossade tomater, vatten och vinet.Vänd ner chiliflakes, sweet chili eller honung, cayennepeppar, svartpeppar och salta så det blir bra smak. Hacka färsk oregano och vänd ner i grytan. Låt koka ihop på medelvärme så det reduceras något. Ju mer den får koka desto mustigare smak.

Bechamelsås
8 dl mjölk
4 msk smör
4 msk vetemjöl
2 dl riven parmesanost
nypa muskotnöt
nypa vitpeppar
salt

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på medelvärme, rör ner mjölet och häll ner mjölken lite i taget och vispa så det inte blir klumpar. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Rör ner 2 dl riven ost. Ställ åt sidan när såsen kokat ihop.

Fyll spenatrullarna
Sätt ugnen på 200 grader. Häll allra först ett lager bechamelsås i en ugnssäker form. Även lite tomatsås över så det kommer under rullarna.
Lägg en sträng med spenatfyllning i mitten av en lasagneplatta, rulla ihop med skarven nedåt och lägg rullarna i formen på bechamelsåsen.
Häll även bechamelsås över alla rullar och ut mot kanterna.
Ringla tomatsåsen över allt. Men inte lika mycket ut mot kanterna.
Strö 200 gram riven stark ost över.
Gratinera ca 20-30 minuter i mitten av ugnen tills det fått fin färg.

Servering:
Riv stark ost och strö i mitten på gratängen, ställ fram och servera en krispig sallad, vi hade även pinjenötter i.
Det viktigaste: Parmesan, pecorino, vi hade även tryffel pecorino

 

2021-02-19 Recept

Kommentarer

Ann-Louise Boutinas 4 dagar sen

Hej!
Ser så gott ut!Tänkte göra detta idag,men undrar lite om receptet på bechamelsåsen.Det står 2 dl parmesan i ingredienserna men, sedan står det 3 dl stark ost lite längre ner. Har du kanske skrivit fel så att det ska vara 3dl parmesan?😊

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 dagar sen

Så är det nog, kunde ju skrivit “rör ner osten” istället. Ursäkta!

Man kan ju ha vilken ost man vill men jag har ofta parmesan i såsen.

Ann Bengtsson 2 veckor sen

Ser supergott ut!
Efterrätten du gjorde med Baileys önskar jag du skrev recept på!

Annika 2 veckor sen

Detta låter supergott, måste testa att laga detta. En fråga om lasagneplattorna, ska de förkokas och delar man dem på längden eller tvären?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Vad roligt att du vill testa, det blev verkligen riktigt gott.

Färska lasagneplattor behöver aldrig förkokas.
Man kan dela hur man vill, därför jag inte skrev något om det. Jag köpte stora plattor och delade på tvären.

Ha en skön mellolördag!

Anita 2 veckor sen

Det ser gott ut. Fredagmiddagen blir älgstek med smördegsbakad potatis och ett gott rödvin.

Trevlig helg.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

ÅH vad gott!! Tack det samma :)

Camilla 2 veckor sen

Hej! Ville bara fråga om fryst spenat & sådan man äter ägg till smaka de lika dant? Är tyvärr inget fan av de…men se så gott ut annars har du något tips på annan fyllning? Ha en härlig fredag kväll ❤ mvh Camilla

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Äter med ägg?? Är inte med alls vad du menar faktiskt :) Man kan ha köttfärs, kyckling eller varför inte svamp.
Gör du med köttfärs kan du göra som en vanlig köttfärsröra. Vill du ha med kyckling har jag ett recept här inne- skriv kyckling lasagne. Ta bort spenaten om du inte vill ha den.

Vill du ha med svamp- gör detta recept med byt ut spenaten mot tex 250 gram fräst svamp och blanda i istället.

Ha en skön mellolördag! Kramar

Anneli 2 veckor sen

Camilla, jag antar att du tänker på spenatsoppa som man äter med ägghalvor, men jag kan nog garantera dig att det inte går att jämföra med denna spenaträtt, så testa receptet, du kommer nog inte att bli besviken 😁

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Hahaha oj förlåt, spenatsoppa med ägg. Aha då är jag med.
Nej nej nej, inte i närheten det samma :) Lovar.

Kristina.E 2 veckor sen

Goda recept som alltid, älskar pasta och ost,har dock plockat bort mycket kött ur min vardag. Hur får du din inspiration för mat? Jag läser ju dina recept som är toppen och tittar mycket på kompisrecept men ibland står det verkligen still, vad ska jag laga. Tack för du att finns och lägger ut. Kram Kristina 💖

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Tack snälla du, vag roligt!

Jag har inte alltid inspiration, men då gör jag säkra kort på recept jag har innan. Älskar dock matlagning och älskar att stå i köket. Kan stå där i timmar, bland det roligaste jag vet så det är både avkoppling och ett stort intresse jag har.

Provar mig fram med det mesta och älskar att testa nya smaker.

Ha en fin mellolördag, kramar Johanna

Anonym 2 veckor sen

Tack för ett härligt recept. Kanske du någon gång gör en väskkollektion. Oj vad kul det skulle vara . Ser framemot att få tips på fler recept och när du visar fina kläder. Ha nu en mysig helg. Kram. 😊

Barbro 2 veckor sen

Ser ju jättegott ut och smidigt att ha allt tillsammans och bara ha sallad till- gör något liknade med kyckling i som också är gott.Vilken årgång har du på vinet..-köpte precis ett som heter Yoga.
Önskar er båda en fortsatt bra fredag.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 veckor sen

Tack Barbro! Ja det är ett måste, en krispig och god sallad till!

Ha en fin mellolördag! Kram Johanna

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Igår var min fina vän Helen´ här på lite plock och vi delade på en god flaska champagne. Så härligt att bara sitta och prata om livet, tänk att vi har varit…

Beige, beige, beige. Jag älskar beige! Kanske märks? Älskar jordnära färger och tröttnar aldrig. Här har ni dressen jag hade i helgen ni frågade efter på stories. Skulle inte kalla den mysdress…

Men alltså det här vädret kan man ju tjata om men det gör ju så mycket att det är ljusare ute. Vi får igen alla missade soltimmar i december med råge, haha.…