Baileysdessert i glas- Lyxigt god
Här kommer Baileys desserten jag gjorde förra helgen, den är så galet god så ni anar inte. Oreo, Baileysgrädde med mjölkchoklad som smälter i munnen. Vad kan gå fel liksom. Jag älskaaaar Klings glass Kaffecognac, den påminner något om den. Vill ni inte ha Baileys i desserten skippar ni det och kör med choklad bara.
Jag fick tips av en kompis, man varvar krossade Oreo med Baileysgrädde och vanligt grädde i ett glas, men jag ändrade lite och lade till färskostkräm också i botten så blir det en variant på cheesecake!
Baileys grädde till höger och choklad och mjölk i den lilla. Dessa två ska vändas ihop.
Balieys grädde vispar man på högsta effekt med elvisp, man ska ha tålamod, vispa riktigt hårt. Efter ett tag kommer det tjockna.
Sedan när du häller i den smälta mjölkchokladen- vispa inte med elvisp, rör luftigt för hand med en stor sked eller slickepott.
Bästa blir om du ställer desserten färdigt i glasen minst 2 timmar före servering i kyl.
Jag tar först färskostkräm i botten, sedan krossade oreokex, sedan Baileysgrädden, lite vanligt grädde, sedan Oreokex och mer Baileysgrädde och avslutas med krossade Oreokex på toppen.
Vacker och lyxig dessert i glas! Mäktig men supergod och väldigt vacker att bjuda på. Man kan ju även göra fler glas med mindre dessert i varje men då blir det inte lika snyggt med marmoreringen.
Blev en del över så jag gjorde två till pappa också som han kom och hämtade dagen efter. Annars hade vi ätit dem till frukost.
Tycker ni det är för många moment- skippa färskosten och kör bara Oreo, Baileyskrämen och vanlig grädde. Men jag gillar att det är många lager och gott med lite syrligt i botten som cheesecake.
Baileysdessert i glas 6 höga glas
Inköpslista:
2 paket Oreokex, 20 kex
3/4 dl Baileys (kan uteslutas)
4 dl vispgrädde
150 gram Marabou mjölkchoklad
150 gram färskost
3/4 dl florsocker
1,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
Gör så här: Tre olika moment plus vanlig grädde. Varva i glas. Ställ kallt 2-3 timmar.
20 Oreokex
Krossa i mixer eller med handmixer
Baileysgrädden:
3/4 dl Baileys (Ställ kallt i frys 15 min innan)
2 dl vispgrädde 40% (Ställ kallt i frys 15 min innan)
3/4 dl florsocker
Gör så här:
Häll allt i en skål, vispa riktigt hårt med elvisp, tar en stund men det kommer bli tjockt. När det blivit krämigt (inte stenhårt) är det klart. Om mot förmodan det inte tjocknar, häll pyttelite mer grädde och vispa igen. Baileysgrädden ska vändas ihop med chokladmjölken.
Mjölkchoklad och mjölk:
150 gram mjölkchoklad
1,5 dl mjölk
Gör så här:
Grovhacka chokladen och lägg i en skål. Värm upp mjölken i en gryta och häll sedan över mjölken i chokladbunken så chokladen smälter. Rör runt och låt svalna till rumstemperatur. Detta ska vändas ihop med Baileysgrädden.
Vänd ihop BAILEYSGRÄDDE OCH CHOKLADMJÖLKEN när chokladmjölken svalnat. Ställ åt sidan.
Färskostkräm:
150 gram färskost
1 dl vispgrädde 40%
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
lite rivet citronskal
Gör så här:
Rör ihop allt i en egen skål, riv lite citronskal och rör om.
Vanlig grädde: Vispa 1 dl 40% grädde i en egen liten bunke, inte för hårt
Så här ringlade jag ordningen i glasen:
1. Färskostkräm i botten av glaset
2. Krossade Oreokex
3.Ringla Baileys-chokladgrädden
4.Klicka i lite vanlig grädde
5. Häll i lite Oreokex
6. Ringla Baileysgrädde
7. Toppa med vanlig grädde och lite färskostkräm
8. Avsluta med krossade Oreo
Ställ i kyl 2 -3 timmar!