• 2021-03-01, 19:26
  • 6

Välkommen första mars! Underbart med ny månad och härligt väder, så skönt. Hoppas ni haft en riktigt bra helg, nu är vi i Skövde igen och idag lagade jag TikTok pastan som är så populär. Detta gjorde en kompis och skickade bilder när jag dessutom var vrålhungrig så jag vara bara tvungen att testa. Jag älskar vegetariska pastarätter mer än med kött så denna passade mig bra. Busenkelt men väldigt gott.

Gjorde förresten öppen lasagne i lördags, spenat och mandelsmör, också veg. Bland top tre det godaste jag ätit men den kommer i morgon.

TikTok pasta med fetaost och tomat är nog bland den enklaste pastan man kan göra. Man kan ju även smaksätta med vad man vill, jag hade oregano, även en kruka färsk basilika, vitlök och chiliflakes.
(Jag tycker detta är allra godast att äta direkt, rester blir inte lika krämigt)

Man lägger fetaost i botten av en form, lägger massor med körsbärstomater runt om, ringlar olivolja och jag kryddade med salt, svartpeppar, torkad oregano och chiliflakes. Sedan gratinerar man i mitten av ugnen 220 grader ca 20-25 minuter.
Under tiden kokar man pasta. När fetaosten smält tar man ut formen och rör runt allt, krämigt och doftar ljuvligt.

Älskar oliver! Köper alltid med kärnor, men viktigt att tala om så ingen biter sönder tänderna. Men de är så mycket godare än utan kärnor tycker jag.

Här är allt gratinerat i ugnen, då rör man runt allt så det blir som en sås, doftar magiskt.

Jag grovhackade en kruka med färsk basilika och rörde ner. Sedan rör om allt innan du vänder ner den färdigkokta pastan.

Jag lade i oliverna sist och strödde rikligt med Pecorino över.

TikTok pasta med fetaost och tomat 4 portioner
2 paket fetaost a 150 gram
3 msk olivolja
400 gram cocktailtomater /jag tog blandade färger för de är så söta och goda
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
1 kruka färsk basilika
0,5 tsk chiliflakes
1 dl svarta oliver
1 dl pastavatten
riven pecorino
ruccola
salt och svartpeppar
400 gram valfri pasta, jag tog penne men funkar ju även med spagetti

Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Lägg fetaosten i mitten på en ugnssäker form, lägg i tomaterna och pressa vitlöken över allt. Ringla 2 msk olivolja över allt. Häll på torkad oregano och chiliflakes. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter så fetaosten smälter och tomaterna får färg.
Koka pastan enligt anvisningar. Häll ner 1-2 msk olivolja när den är klar, jag tar även i vattnet. Salta pastavattnet rejält.

Ta ut formen efter ca 20 minuter i ugnen och grovhacka den färska basilikan och häll ner över osten och tomaterna. Rör runt osten så allt blir som en sås.

När pastan är klar, spara 1 dl pastavatten och häll ner i formen med fetaosten. Häll ner den färdigkokta pastan och vänd om allt. Vänd ner oliver om du vill ha det och avsluta med att riva rikligt med pecorinoost och servera en skål med ruccola till.
Njut!

2021-03-01 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Birgitta Carlsson 2 månader sen

Lagade den förra veckan men den blev ingen hit här hemma.
Kommer inte laga den igen😊

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Vad tråkigt! Krydda mycket är viktigt :)

Moa 2 månader sen

Den här rätten står på veckomenyn under veckan, ska bli spännande!

Lotta 2 månader sen

ÅH vad gott Johanna, men färsk basilika måste jag testa det har jag inte sett.

Anneli 2 månader sen

Ja, denna är supergod, den bjöd vår dotter oss på förra veckan 👍

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…