ANNONS
Integritet på Tailsweep

Öppen lasagne med ricotta och mandelpesto

/

Hallå denna härliga lördag. Äntligen ska ni få detta. Öppen lasagne gjorde jag förra lördagen till mellon och det var så galet gott så jag faktiskt måste göra det den här helgen också. Man kokar lasagneplattor, sedan bygger man ihop som en lasagne men utan att gratinera i ugnen. Bland det godaste top tre jag ätit med mandelpeston över.

Ni måste prova. Det är såå himmelskt gott.

Jag gjorde en tomatsås men man måste inte ha det, men tycker det blev så gott till spenaten. Sedan hade jag stekta champinjoner, men man kan ta vilken svamp man vill. Eller grönsaker om man inte vill ha svamp alls. Hade även spenat och fick se i ELLE ett recept på mandelpesto som var bland det godaste jag ätit.

Mandelpesto är recept från ELLE och tasteline.

Öppen Lasagne 2 portioner   

4-6 lasagneplattor normalstora
Mandelpesto: 
1/2 dl mandel
25 gram smör
1 citron
1/2 tsk honung
lite salt
Gör så här: Rosta mandel i en stekpanna, krossa i en mortel eller kvarn, det ska inte bli mjöl utan småkornigt.


Smält smöret. Separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen, slå bort den och låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv skalet (inte det vita) och vänd ner med mandelkross och smör i en liten skål. Rör ihop med honung, salt och ett par droppar citron.
Ställ åt sidan och värm på i en liten gryta så det blir lite ljummet innan servering.

Tomatsås 
ca 2 dl krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 liten schalottenlök
1/2 tsk torkad oregano
nypa chiliflakes
1 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
ca 1/2 dl vatten
1 msk olivolja
Gör så här:
Skär lök, vitlök i små bitar och fräs i en panna med olja, rör ihop och häll i krossade tomater, lite vatten, nypa chiliflakes, oregano, vitvinsvinäger, salta och peppra. Låt koka ihop och ställ åt sidan.

Fyllning:
200 gram färsk spenat 
250 gram färska champinjoner eller portobello
1/2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
1 msk olivolja

Gör så här:
Stek svampen i en torr panna, tillsätt lite olja när den krympt, salta och peppra. Lägg ner lök och vitlök och fräs runt allt. Vänd ner färsk spenat lite i taget, det krymper snabbt. Rör runt allt och stekt tills den sjunkit ihop. Häll i lite mer olivolja, ta mycket svartpeppar och smaka av. Ställ åt sidan.

1/2 burk ricottaost 
parmesanost 

Montering lasagneplattor:
Koka lasagneplattorna i saltat vatten, går snabbt. Jag kokade bara ett par minuter. Fiska sedan upp med en hålslev eller en stekspade med hål. Var försiktig på handen.
Värm på tomatsåsen, spenatröran och mandelpeston snabbt innan.

Lägg en lasagneplatta på tallriken, lägg på tomatsås på hela. Vik över, lägg på spenatröran, vik över. Man kan antingen vika dubbelt eller ”längs med”.
Klicka på ricottaosten,  strö gärna lite parmesan över ricottan, lägg på en till platta.
Varva allt och avsluta med att strössla mandelpesto över allt, strö även rikligt med parmesan.

Servera direkt.
Tips.

Ha allt på spisplattorna och värm på direkt före monteringen, man kan även värma tallrikarna så håller det värmen bättre. Jag har alltså allt i grytorna/stekpannorna och har gjort klart allt innan. När jag ska montera lasagnen värmer jag på allt på spisen.

Det blir inte lika varmt som en vanlig lasagne förstås så ha allt på spisen på låg värme innan servering.

9
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00