• 2021-03-06, 12:15
  • 9

Hallå denna härliga lördag. Äntligen ska ni få detta. Öppen lasagne gjorde jag förra lördagen till mellon och det var så galet gott så jag faktiskt måste göra det den här helgen också. Man kokar lasagneplattor, sedan bygger man ihop som en lasagne men utan att gratinera i ugnen. Bland det godaste top tre jag ätit med mandelpeston över.

Ni måste prova. Det är såå himmelskt gott.

Jag gjorde en tomatsås men man måste inte ha det, men tycker det blev så gott till spenaten. Sedan hade jag stekta champinjoner, men man kan ta vilken svamp man vill. Eller grönsaker om man inte vill ha svamp alls. Hade även spenat och fick se i ELLE ett recept på mandelpesto som var bland det godaste jag ätit.

Mandelpesto är recept från ELLE och tasteline.

Öppen Lasagne 2 portioner   

4-6 lasagneplattor normalstora
Mandelpesto: 
1/2 dl mandel
25 gram smör
1 citron
1/2 tsk honung
lite salt
Gör så här: Rosta mandel i en stekpanna, krossa i en mortel eller kvarn, det ska inte bli mjöl utan småkornigt.
Smält smöret. Separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen, slå bort den och låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv skalet (inte det vita) och vänd ner med mandelkross och smör i en liten skål. Rör ihop med honung, salt och ett par droppar citron.
Ställ åt sidan och värm på i en liten gryta så det blir lite ljummet innan servering.

Tomatsås 
ca 2 dl krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 liten schalottenlök
1/2 tsk torkad oregano
nypa chiliflakes
1 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
ca 1/2 dl vatten
1 msk olivolja
Gör så här:
Skär lök, vitlök i små bitar och fräs i en panna med olja, rör ihop och häll i krossade tomater, lite vatten, nypa chiliflakes, oregano, vitvinsvinäger, salta och peppra. Låt koka ihop och ställ åt sidan.

Fyllning:
200 gram färsk spenat 
250 gram färska champinjoner eller portobello
1/2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
1 msk olivolja

Gör så här:
Stek svampen i en torr panna, tillsätt lite olja när den krympt, salta och peppra. Lägg ner lök och vitlök och fräs runt allt. Vänd ner färsk spenat lite i taget, det krymper snabbt. Rör runt allt och stekt tills den sjunkit ihop. Häll i lite mer olivolja, ta mycket svartpeppar och smaka av. Ställ åt sidan.

1/2 burk ricottaost 
parmesanost 

Montering lasagneplattor:
Koka lasagneplattorna i saltat vatten, går snabbt. Jag kokade bara ett par minuter. Fiska sedan upp med en hålslev eller en stekspade med hål. Var försiktig på handen.
Värm på tomatsåsen, spenatröran och mandelpeston snabbt innan.

Lägg en lasagneplatta på tallriken, lägg på tomatsås på hela. Vik över, lägg på spenatröran, vik över. Man kan antingen vika dubbelt eller ”längs med”.
Klicka på ricottaosten,  strö gärna lite parmesan över ricottan, lägg på en till platta.
Varva allt och avsluta med att strössla mandelpesto över allt, strö även rikligt med parmesan.

Servera direkt.
Tips. Ha allt på spisplattorna och värm på direkt före monteringen, man kan även värma tallrikarna så håller det värmen bättre. Jag har alltså allt i grytorna/stekpannorna och har gjort klart allt innan. När jag ska montera lasagnen värmer jag på allt på spisen.

Det blir inte lika varmt som en vanlig lasagne förstås så ha allt på spisen på låg värme innan servering.

 

 

2021-03-06 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

C 1 månad sen

Ser fantastiskt gott ut😊
Vet inte om du skrivit något om när din lukt och smak kom tillbaka efter Corona?
Tog det dagar, veckor , månader?
Känner du allt precis som förr eller har du fortfarande något smak och lukt bortfall?

Karin 2 månader sen

Vi tål inga nötter alls tyvärr.

Svar på kommentaren:
Barbro 2 månader sen

Prova med solroskärnor istället.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Eller pumpafrön, men oftast har de som är allergiska koll på vad de kan byta ut mot. Jag är inte allergisk mot något alls så är lite rädd för att tipsa, de som är väldigt allergiska brukar nog veta vad de kan ta istället.

Karin 2 månader sen

Låter väldigt gott vad kan man istället för mandel.
Så skönt med vår att man kan vara ute mer.
Trevlig helg.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 2 månader sen

Hasselnötter… pinjenötter…

Visst är det, lättare att träffa de man inte kan träffa inne osv..

Trevlig fortsatt helg!

Maja 2 månader sen

Åh, först älskar dina recept, gjort flera av dem. Denna rätt har jag gjort förut, så gott men då var det med valnötter så skall pröva med mandelpesto.
Det som var negativt förra gången jag gjorde liknande var just att det kallnade så fort.

Så hur menar/gör du när du skriver “Ha allt på plattorna och värm på direkt före monteringen”?
Lägger du allt på en plåt och värmer upp i ugnen, eller lägger du alia i stekpannan?
Hur gör du för att värma upp tex 4 portioner samtidigt ?

När du värmer tallrikarna, vilken ugnstemperatur?
Stort tack igen för alla underbart goda recept ❤
Ha en härlig helg.
Kram

Anette 2 månader sen

Hej

Wow vilka snygga solisar, vad är det för märke på solglasögonen? Är det de nya så det finns att köpa i butik nu, ät sugen på nya solglasögon
Trevlig helg
Kram

Mona Stenberg 2 månader sen

Tack Johanna🙏🏻❤️🍀
För så goda recept👌🏼
Vi har din så fina kokbok, den finns alltid nära i bokhyllan✨
Fråga, kommer du ha något samarbete med Cellbes framöver?
Ha det så gott å var rädd om er❤️❤️🤗
Dina å Jannes filmer på Insta är så värdefulla å speciellt nu när vi inte kan flyga till vårt kära Kreta, Chania, Agia Marina å Platanias, vårt andra hem❤️🇬🇷

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…