ANNONS
Integritet på Tailsweep

Citronglass med kolasås och pecannötter

/

Hemmagjord glass är inte alls svårt. Häromdagen gjorde jag citronglass med kolasås och pecannötter, jag smäller av så gott det blev! Syrligt, sött och lite salt. Bästa kombon!

Jag gjorde en kolasås med hackade pecannötter, är man allergisk hoppar man bara över nötterna. Kolasås är ju bara hur gott som helst, bland det godaste jag vet när det gäller dessert. I glassen är det lemon curd, men man kan ju även köpa färdig.

Jag har doppat våfflorna i vit choklad och strössel.

Citronglass med kolasås och pecannötter 6 portioner

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
2 msk citronsaft
1,5 dl lemon curd (egen eller färdigköpt)

Gör så här:
Vispa grädden, inte för hårt. Vänd ner kondenserad mjölk och rör om försiktigt. Tillsätt citronsaft och lemon curd. Rör om och vänd ner i en avlång form. Plasta formen och lägg i frysen minst 4-5 timmar. Ställ fram den minst 15-20 min innan servering så blir den riktigt krämig och god.

Lemon curd 3 dl men gör halva om du inte vill ha över, man kan ha det till mkt annat och står sig en vecka i kyl. 
1 citron
1 1/2 dl socker
4 äggulor
50 gram smör

Gör så här:
Tvätta citronerna noga och riv skalet och pressa ut juicen. Vispa äggulor och socker några minuter i en skål.
Ställ skålen i vattenbad (Kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och citronsaft.

Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Vattnet måste vara riktigt hett. Skär sedan ner smör i bitar och lägg ner och rör om.

Låt krämen svalna, ställ i kyl en stund innan du vänder ner din lemon curd i glassen och ställer formen i frysen.

Kolasås med pecannötter
2 1/2 dl grädde
2 msk strösocker
1/2 dl sirap
1 msk smör
nypa flingsalt
1 dl pecannötter, hackade. Spara lite till dekoration

Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska hög värme utan lock, (rör så det inte bränns) sänk sedan plattan och låt kolasåsen koka tills såsen tjocknat och fin brun färg ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret, smaka av med flingsalt. Vänd ner hackade pecannötter men spara lite till dekoration.

Låt kolasåsen svalna några minuter men inte för länge för då blir det för tjock. Man kan göra den i förväg men värm på den när du ska servera till glassen.

7

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00