• 2021-03-11, 15:28
  • 7

Innehåller annonslänk

Är ni sugna på en riktigt god dessert? Häromdagen gjorde jag citronglass med kolasås och pecannötter till dessert hemma, jag smäller av vilken god dessert det blev. Syrligt, sött och lite salt. Bästa kombon enligt mig.

Jag gjorde en kolasås med hackade pecannnötter, är man allergisk hoppar man bara över nötterna. Kolasås är ju bara hur gott som helst, bland det godaste jag vet när det gäller dessert. I glassen är det lemon curd, inte det minsta krångligt och så mycket godare i din hemmagjorda glass än “bara citron”.

Man blir väl aldrig för gammal för en våffla med strössel? Kommer tips i nästa inlägg direkt efter här.

Rosa/aprikos lång underbar klänning HÄR. 25% rabatt nu. Som en dröm i vår. Gillar färgkombon som är ganska ovanlig.

Har köpt lila Gustavsbergs tallrikar, älskaaaar dem, visst är det kul med Vintage! Dessa är begagnade förstås, tänk att någon annan har haft middagar med dem och de har varit i ett annat hem. Jag kan ofta fundera på gamla saker var de har varit innan och vem som haft dem. Nu är dessa hemma hos mig och jag är övertygad vi kommer få många trevliga stunder ihop.

Citronglass med kolasås och pecannötter 4-6 portioner

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
2 msk citronsaft
1,5 dl lemon curd

Gör så här:
Vispa grädden, inte för hårt. Vänd ner kondenserad mjölk och rör om försiktigt. Tillsätt citronsaft och lemon curd. Rör om och vänd ner i en avlång form. Plasta formen och lägg i frysen minst 4-5 timmar. Ställ fram den ca 15-20 min innan servering så blir den riktigt krämig och god.

Lemon curd: 3 dl men gör halva om du inte vill ha över, man kan ha det till mkt annat och står sig en vecka i kyl. 
1 citron
1 1/2 dl socker
4 äggulor
50 gram smör

Gör så här: 

Tvätta citronerna noga och riv skalet och pressa ut juicen. Vispa äggulor och socker några minuter i en skål.
Ställ skålen i vattenbad (Kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och citronsaft.

Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Vattnet måste vara riktigt hett. Skär sedan ner smör i bitar och lägg ner och rör om.

Låt krämen svalna, ställ i kyl en stund innan du vänder ner din lemon curd i glassen och ställer formen i frysen.

Kolasås med pecannötter
2 1/2 dl grädde
2 msk strösocker
1/2 dl sirap
1 msk smör
nypa flingsalt
1 dl pecannötter, hackade. Spara lite till dekoration

Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska hög värme utan lock, (rör så det inte bränns) sänk sedan plattan och låt kolasåsen koka tills såsen tjocknat och fin brun färg ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret, smaka av med flingsalt. Vänd ner hackade pecannötter men spara lite till dekoration.

Låt kolasåsen svalna några minuter men inte för länge för då blir det för tjock. Man kan göra den i förväg men värm på den när du ska servera till glassen.

 

2021-03-11 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Frida 1 månad sen

Gjorde efterrätten i helgen till mello, sååå god!! Blir inte sista gången😁

Pia Gustavsson 1 månad sen

Hej
Tänkte göra din öppen lasagne.Gör du på färska lasagne plattor?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Åh vad gott!

Inte färska … jag tog vanliga som blev super!!

anette 1 månad sen

tack för glassreceptet. älskar citron.
Tipsar om att
Valio har en gudagod laktosfri kolagrädde, kan drickas enbart..men supergod till glass, bär ja allt typ.

Petra Karlsson 1 månad sen

Jag funderar också på vad gamla saker/prylar varit med om/sett………eller om jag är på ett ställe med gamla anor typ slott, Falu gruva eller liknande……..”tänk att där jag sätter min fot nu, satte en människa foten för 600 år sedan”….tanken är svindlande

Charlotte 1 månad sen

Åh, ser hur god glassen bara smälter ner över dina läppar 👄 vad är det för glans du har? Nr?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 månad sen

Ingen glass som smälter.
Glanset är Max factor, har inte numret just nu.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…