• 2021-03-27, 12:35
  • 14

Jag älskar smörgåstårta! Påsken är snart här och vad passar bättre än en ljuvlig smörgåstårta för att fira in våren. Igår gjorde jag små räkbakelser med lax, dessa blev så goda med lite bubbel till. Jag, Janne och Marilyn tittade på Masked Singers och hade en mysig kväll, Lisa-Marie fick med sin bakelse till jobbet idag för hon var hos en kompis igår.

Jag har massor med tips här inne, stora rektangulära, mindre stubbar men här kommer även små räkbakelser. Vackert att servera och nu när man inte är så många vid middagsbordet så är det ju betydligt lättare med dessa små bakelser.
Riven gurka runt om tycker jag är så gott, men man kan dekorerar med vad man eller vad man tycker om.

HÄR har jag tips på en god smörgåstårta med lax, räkor och avocadoröra.

Köpte underbara fredagsblommor igår, Italiensk Anemon, hur vackra?

4 Smörgåstårtebakelser

12 skivor formfranska eller hembakat smörgåstårtebröd

Laxfyllning:
100 gram kallrökt lax
100 gram färskost
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad färsk dill
salt och svartpeppar
Gör så här:
Grovhacka kallrökt lax, riv pepparroten och finhacka dillen. Rör ihop allt i en skål.

Räkfyllning: (För smalare- byt ut till 1 dl kvarg)
170-200 gram räkor (oskalade)
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 msk chiliflakes
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala räkorna eller häll av lagen om du har räkor i lag.
Rör ihop allt i en skål.

Färskosttopping:
100 gram färskost
1 dl creme fraiche
1/2 dl turkisk yoghurt
1 msk riven färsk pepparrot 
Gör så här:
Blanda ihop allt, riv pepparroten och rör ihop.

Dekoration och ihopsättning:
Jag hade detta men man tar vad man känner för:
stora handskalade räkor
kallrökt lax
kalix löjrom
1 gurka
citron
färsk dill
riven gurka

Gör så här:
Blanda ihop rörorna, skär bort kanterna på brödet så nära kanten du kan. Antingen gör du fyrkantiga bakelser eller runda. Stansa ut runda bitar på formfranskan med ett stort glas eller något annat runt. Tryck hårt och var försiktig när du tar bort brödet så det inte går sönder.

Riv gurka på det grövsta på ett rivjärn och lägg i ett durkslag, gärna ett par timmar innan. Strö på lite salt så drar vattnet ut snabbare. Krama sedan ur vattnet ur den rivna gurkan innan du ska dekorera.

Om brödet är torrt- lägg bred lite gräddfil på bröden innan.
Börja med någon av rörorna, bred rejält med fyllning, det är lättare om du breder ut all fyllning innan du sätter ihop.

Jag hade två lager, fyra brödskivor. Avsluta med en brödskiva så du kan breda ut färskosttoppingen överst och runt om.
Ta en pannkaksspade eller en sked för att breda på färskosttopping överallt. De är lätta att flytta när du brett klart så ställ dem på en skärbräda eller bricka innan, det blir kladdigt. Lyft upp med en stekspade och ställ på brickan du ska servera på, ställ kallt. Gärna över natten så blir det ännu godare. Jag gjorde mina tidigt på morgonen och åt på kvällen, blev också bra.

Dekorera när du ska servera dina bakelser eller en stund före. Klappa in den rivna gurkan runt om bakelserna, lägg räkor, lax och gurka, citron och färsk dill överst.
Njut! 

 

Kommentarer

Jessica 3 veckor sen

Hej,

Vilka vackra champagne glas du har! Vilket märke är det?
Tack för en underbart inspirerande blog!

Lena M 3 veckor sen

Du är en mästare på allt som är kreativt, de ser så snygga och perfekta ut, de goda bakelserna. Idag tror jag att det blir en god paj härhemma, och städning av kyl. Hur fort blir det inte stökigt och kladdigt i en kyl??
Ha en fin vecka, med din härliga familj.
Kram

Camilla 3 veckor sen

Men jösses va läckra, dessa ska jag definitivt göra vid påsk 😃 Verkar inte svårt heller. Tack för tips!

Margareta Gustafsson 4 veckor sen

Snygg skjorta o underbar färg 👍😊var finns den att köpa?

Anna 4 veckor sen

Det här måste jag testa! Men kanske är lite trög, om jag vill byta ut till 1 del kvarg, vilket ska jag då ta bort? Majonäsen?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Alltså –
Kvarg är ju smalare. Mindre fett.
Ta bort 1/2 dl créme fraîche och 1/2 dl majonnäs.
Ta 1 dl kvarg istället.

Ewa-Marie Almberg 4 veckor sen

Åh så fantastiskt gott det ser ut!
Måste testa!!
Tack för alla fina recept- fantastiska!
Hoppas ni får en bra kväll!!
Hälsn Ewa-Marie😍

Nina 4 veckor sen

Så fint och gott det ser ut🤩 🥂

Carola 4 veckor sen

Tack för alla recept och fina bilder du delar med dig av och din positiva inställning för mig glad att läs hos dig ❤️
Hopps din mormor har det bra och att ni fått hjälp med det som trasslade där.
Ikväll blir det lets dance
Ha en fin dag ❤️

Mia 4 veckor sen

Kan man ersätta lax o majonnäs mot nåt annat …masked singers var inget för mig men smaken är ju olika

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Ta något du gillar :)
Kvarg, turkisk youghurt, creme fraiche, kvarg…

Mer räkor, eller avocado.

Kristina 4 veckor sen

Helt perfekta små bakelser. Ska testa dessa
Är helt galen i smörgåstårta. Jag har gjort din smörgåstårta du hade avokado i. Vi tittade också på masked singer tror sjöbkmjörnen är john lugnvik. Och jokern var jätte duktig men kommer inte på vem det är. 🤗

Ulrika Hultberg 4 veckor sen

Dessa måste testa att göra. De ser väldigt goda ut. Idag har jag köpt 2 buntar tulpaner. För att jag har städat och gjort fint. Då tyckte jag att det passade så bra nya blommor på köksbordet.
Kram Ulrika

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 veckor sen

Tack Ulrika, vad gullig du är.
Vad härligt det låter, det ska man unna sig.

Ha en skön lördag, ikväll ser vi på Lets dance!

Kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…