• 2021-03-29, 20:49
  • 12

Välkommen härliga påskvecka. Någon mer som är taggad för påsk? En mysig högtid tycker jag för den är så kravlös. Även om jag älskar alla högtider och går alltid all in är det på något annat sätt en annan känsla när påsken är här. För det betyder ju att det är vår! Jag har massor med recept och tips om ni vill laga något gott i påsk, kan göra ett inlägg i morgon med några av mina favoriter om ni vill.

Men först middagen vi åt igår.

Asiatiskt är ju alltid lika gott. Jag har gjort den här jordnötssåsen i flera år, det är nog Jannes favorit av all min mat, han vill helst ha en balja med sås till den här rätten. Kycklingspett och asiatisk vitkålssallad- exakt som på asiatisk restaurang. Men ännu godare.

Jag marinerar alltid kycklingen, den blir så god! Har ni gjort ordning grillen passar detta även att grilla.

Doftar magiskt, smakar magiskt. Gör detta om ni gillar jordnötssås. Är ni allergiska passar även min pepparsås till.

Kyckling med jordnötssås och asiatisk vitkålssallad 4 portioner
Kycklingfiléer och träspett eller grillspett

Marinad:
1/2 dl soja
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl valfri olja
nypa chiliflakes
1-2 vitlökar
1 pressad lime
salt och svartpeppar
Färsk lime till dekoration 

Dela kycklingfilén i två bitar på längden. Blanda ihop marinaden allt till marinaden och lägg i kycklingen. Låt den stå och dra minst en timma. Ju längre desto godare. Stek sedan kycklingen på hög värme så det blir en yta. Ta åt sidan och svalna lite. Lägg träpinnarna i vatten innan du ska grilla. Trä sedan på kycklingen på varje pinne. Grilla eller lägg lägg ut dem på en plåt och gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i 20 minuter. Ta ut formen då och då och pensla på lite olja så det inte blir torrt, se till så kycklingen är vit och helt genomstekt.  

Jordnötssås 4 port

400 ml kokosmjölk
1 dl jordnötssmör, gärna med crunch
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek (eller mer om du vill ha mer sting)
2 tsk röd currypasta
1 msk sweet chilisås
1 pressad lime
1 msk japansk soja
1/2 msk riven färsk ingefära (eller 1 tsk torkad)
l1 msk olivolja
lite vatten att späda med

Gör så här:
Hacka vitlöken och fräs i lite olja så det blir mjukt. Häll i kokosmjölken, sänk värmen. Häll i sambal oelek, röd currypasta, sweet chilisås, soja, pressa i lime och riv ner färsk ingefära eller den torkade. Vänd ner jordnötssmör, koka ihop. Ha inte för hög värme på plattan för då skvätter det rejält.
Smaka av, salta och peppra. Ev späd med lite vatten. Ställ åt sidan och häll upp på tallriken eller servera på bordet.

Asiatisk Vitkålssallad med morötter till 4 portioner
ca 150-200 gram strimlad vitkål
1-2 morötter
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
1 msk pressad limejuice
1/2 msk socker
1 msk vit vinäger
1 msk japansk soja

Gör så här:
Häll socker, vinäger, soja i en kastrull. Koka upp under omrörning på svag värme så sockret smälter. Ta åt sidan och blanda ner sesamolja, fisksås, lime och rör om allt.

Strimla vitkålen tunt med osthyvel eller madonlin. Skär morötter som strimlor med en potatisskalare så blir de tunna och fina.
Blanda ihop allt i en skål, man kan även mortla lite så blir den mjukare. Vänd ner dressingen och rör runt allt.

Servera med ris, blomkålsris eller varför inte klyftpotatis om ni inte vill göra den asiatisk. Dekorera gärna med färsk lime. 

 

 

2021-03-29 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Cecilia 3 veckor sen

Testade att göra detta idag fick full pott av hela familjen inklusive kräsna minstingen.
Tack för många bra recept och glad påsk 🐣

Manuela 3 veckor sen

Vilken slags soja använder du? Ljus? Mörk? Detta ska lagas idag 😊 tack för en härlig blogg. Glad påsk på er 😊

Anna 3 veckor sen

Älskar denna rätten, har gjort den massa ggr tack vara dig :)

Angela 3 veckor sen

En fråga som inte har med inlägget att göra. Hur har det gått med sviterna av din covid? Vet att du skrev att du hade slem ganska långt efter att du blev frisk. Känner du nånting av trötthet eller nåt annat nu så här ”långt” efter?

Liv 3 veckor sen

Johanna, du som är frisör kan väl klippa Janne så han inte behöver ha mössa inomhus.😂

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

Nix :-)
Har man hår ska man ha hår när man är över 50 ;)

Katariina 3 veckor sen

Såå gott!! Men Janne, man har inte mössa på inomhus!! 🙈

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 3 veckor sen

HAHAHA jag vann!
Jag sa till Janne- nu kommer det kommer kommentarer om din mössa. ;-)

Han får ha mössa, perfekt när man har mycket hår och man ska äta.

Kramar

Katariina 3 veckor sen

Hahaha, du har varit med för länge. 😂 Ha en härlig påsk! Kram på dig

Charlotte 3 veckor sen

Det där får jag allt göra till påsk. Götta sig lite extra då påsken är lång😋

Sara 3 veckor sen

Måste testa!! Låter super!

Sofia 3 veckor sen

Vi gjorde detta idag och såå gott👍.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…