ANNONS

Lax med hollandaise och rostad potatis

/

Fredag igen! Alltid lika härligt. Lax med hollandaise och sparris kan man bjuda en kung på. Jag rostade potatis, blomkål och slängde på grön sparris det sista i ugnen, sedan en hemmagjord hollandaise! Det blev ljuvligt. Detta åt vi i påsk och jag längtar att få laga det igen.

Letar efter vit sparris men kanske för tidigt, svindyrt just nu så kan lika gärna vänta lite.

Gillar ni lax? Hollandaiseås tycker många är fett, det är ju bara smör men så otroligt god sås, tänk till vit sparris. Men man behöver ju inte ta mycket, lagom är alltid bäst. Men testa detta om ni gillar lax. Det blev riktigt gott.

Jag köpte en hel laxsida, färsk lax är ofta riktigt bra pris också.
Så här gjorde jag:

Ugnsrostade potatis en plåt /4 portioner 
1 litet blomkålshuvud
1/2 knippe grön sparris
ca 700 gram delikatesspotatis eller valfri potatis (Jag delade dem i två delar så därför jag ville ha små)
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ringla lite olivolja. Dela potatisen och sätt in mitten i ugnen ca 15-20 minuter. Dela blomkålen och lägg på. Vänd om allt och ringla lite mer olivolja. Sätt in plåten igen ca 10 minuter.
ta ut plåten igen och lägg på sparrisen över som du delat i mindre bitar.
Sätt in plåten lite högre upp och öka värmen till 220 grader. Ta ut plåten efter 5 minuter när de fått lite färg.
Jag hade allt i ugnen totalt 35 minuter. Vrid lite med pepparkvarnen.

Sätt ugnen på 75 grader och låt plåten stå längst ner tills du är klar med såsen, men förbered allt under tiden potatisen är inne i ugnen.

Att slå en egen hollandaisesås är inte svårt alls. Det viktiga är temperaturen och att smöret du smälter har svalnat av.
Hollandaiesås 4 portioner
150 gram smör
2 äggulor
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar 
Gör så här:
Smält försiktigt smöret i en kastrull. Häll över det klara smöret i en liten skål så att det grumliga smöret blir kvar i kastrullen. Kasta det grumliga i botten och rengör kastrullen.
Vispa ihop äggulor, citronsaft, dijonsenap i den rena kastrullen på väldigt låg värme tills det tjocknar.
Rör tills blandningen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan.
Häll nu det smälta smöret i en klar stråle ner i äggblandningen och vispa hela tiden, vispa jämna rörelser. Smaka av med salt och svartpeppar, ev mer citronsaft.

Det allra sista steker du laxen. Jag skär laxsidan i fina portionsbitar och steker i mycket smör i en stekpanna. Salt och peppra, vänd på alla sidor så det får stekyta. Stek ca 5 minuter på varje sida max.
Lägg på den goda potatisen och blomkålen, lägg upp laxen och antingen häll på lite hollandaise eller ställ en kanna bredvid.
Dekorera gärna med citron och ärtskott.

Njut!

Tusen tack för alla fina kommentarer om sommarskorna, jag blir så glad att ni också gillar dem.
Här har jag betat av massor med mail, haft två möten inför samarbeten nästa vecka och under tiden har jag städat, sväng ihop en jordgubbspannacotta och hunnit med ett antal jobbsamtal. Hur kan tiden bara så går fort jämt.

Ska skynda mig här nu så jag kan ta fredag snart. Kram så länge!

16

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00