ANNONS
Integritet på Tailsweep

Pasta limone med parmesan och mandelpesto

/

Nu måste jag tips om en underbara pasta med citron, rostad mandel och parmesan. Mandelpeston är den jag hade till ”Öppen lasagne. Så gott! Jag älskar vegetarisk pasta, satsa på bra tydliga smaker i en pasta och krångla inte till det för mycket.

Toppingen är rostad mandel med citron och smör, sedan toppade jag med hackad persilja och riven parmesan.

Men är det lördag så är det svårt att välja. Så jag hade lite av varje, haha! Jag älskar duka fram både pasta och vit pizza. Bästa, bästa kombon! Pizzan är också veg och den hittar ni HÄR. Tog inte grönkål för det hade jag inte hemma. Tog mozarella istället. Knaprig pizza med färskost, portobello, pinjenötter och mozarella. (Lägg på mozarellan när det bara är några minuter kvar i ugnen)

Pasta med citron och mandelpesto 4 portioner
500 gram pasta penne eller valfri pasta

Börja med mandelpeston för den kan du ställa åt sidan. Sätt sedan på pastan och under tiden pastan kokar gör du pastasåsen.

Mandelpesto som topping:
1 dl mandel
40 gram smör
1 citron, rivet skal plus saft
1/2 tsk honung
nypa salt
Gör så här:
Rosta mandel i en stekpanna på svag värme. Krossa i en mortel eller hacka med kniv, det ska vara grova smulor och bitar.
Smält smöret. Låt smöret stå en stund i grytan efter det smält. Separera sedan det vita tjocka från botten och ta upp det klara smöret. (Vasslet, låter du det stå i grytan märker du och ser vad jag menar)

Häll tillbaka det klara smöret i en gryta och låt det koka på svag värme tills det doftar nötigt, lite knäck. Då är det klart.
Ta av från plattan och tvätta citronen och riv ner skalet. Inte det vita. Pressa ner saften också, rör ihop smöret med mandelkrosset och vänd ner lite honung och salt. Rör ihop och ställ åt sidan.

Sätt på pastan nu.

Vänta lite med såsen, den går fort och du ska ha pastavatten från vattnet när pastan är al dente.

Pastasås: 
2 vitlöksklyftor
1 liten citron, saften
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl pastavatten
2 dl riven parmesanost
3 msk olivolja

Gör så här:
Sätt på pastavattnet. Koka pastan enligt anvisningar, bästa är när den är al dente.
Hacka två vitlöksklyftor och fräs så det blir mjukt i en panna med olivolja på medelvärme. Vänd ner creme fraiche,  pastavatten och häll ner 2 dl riven parmesanost och rör ihop allt. Låt det puttra så det kokar ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
När den tjocknat något tar du pannan åt sidan från plattan och pressar ner saften från 1 citron. (Citronen ska inte koka)
Vänd nu ner den färdigkokade pastan och vänd runt allt ordentligt.

Topping:
Mandelpesto
0,5 dl riven parmesanost
1 msk fryst persilja eller hackad färsk

Servering: Häll upp pastan på ett fat, häll över mandelpesto och hackad persilja, avsluta med att riva rejält med parmesan över.

Hoppas ni gillar pastan lika mycket som vi gjorde.

3
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00