ANNONS

Hemska dagar efter operationen

/

Janne har hjälpt mig att skriva denna text:

De senaste dygnen har varit några av de värsta i mitt liv. Jag är ett vrak. Överkörd. Mos. Drogad av starka mediciner. Och jag gråter så mycket. Detta hade jag aldrig kunnat föreställa mig, men samtidigt är jag väldigt lättad över att det är gjort. Jag hade inget annat val än att ta bort livmodern nu. Läs HÄR om hur det gick till. Saskia Eklind på Calanderska opererade mig, vilken fantastisk gynläkare. 

Många kvinnor lider just av svåra myom med blödningar och smärta, därför vill jag berätta allting så fler kan göra något åt det i stället för att lida i tystnad. Framförallt göra något åt det i tid. Vänta inte så länge som jag gjorde. 

Men jag tänker vara ärlig, hoppas jag inte skrämmer någon. Men allt ska ju bli till det bättre men man ska bara igenom detta. Dessutom är det långt från alla som måste öppna hela buken som jag fick göra. Det finns ju lättare ingrepp om det inte är så ”illa” som det var för mig.

Ni som gjort liknande operationer, om ni också fått öppna buken, Hysterektomi- berätta gärna i kommentarsfältet om hur det var för er!

Just nu känns det verkligen att jag gjort en stor bukoperation där de fick slita ut livmodern som var full av myom och satt stenhårt. Efter operationen när jag var inlagd på Calanderska hade jag smärtlindring med ryggbedövning, morfin och stesolid. Då kändes det inte lika tufft som det gör nu. De hade förberett mig på att detta kommer bli en tuff vecka men det är svårt att förstå innan. 

När jag kom hem med en väska full med smärtlindring bröt jag ihop totalt. Jag har gråtit så mycket att jag vet inte om det finns några tårar kvar. I fredags, två dagar efter operationen skakade jag av frossa och hade panik över det. När jag pratade men pappa som jobbar just med narkos så förklarade han att kroppen reagerar så både fysiskt och psykiskt efter en väldigt stor operation. Då grät jag ännu mer. 

Och när mamma ringde så grät jag igen. När jag skulle be Janne hämta ett glas saft och han kom med äppeljuice bröt jag ihop. Och när vi såg Let’s dance på kvällen och de skulle hylla någon nära med sin dans grät jag igen. Allt är fortfarande kaos.
Men livmodern skulle bort. Det fanns ju bara två alternativ. Att ha den kvar och förblöda. Eller ta bort den och få ett nytt liv. Inte svårt val även om det är en jobbig operation. 

Vi har fått ordning på smärtan även om den är hemskt jobbig. Janne hjälper mig att skriva upp när jag tar smärtlindring och nu funkar det bra, men det gör för jävligt ont i hela buken. Jag är ju uppskuren och sydd inuti, livmodern på 1,2 kilo är bortskuren. Klart det känns.

Jag vilar precis hela tiden men varje timma är jag uppe i 15 minuter för att hålla igång och minska risken för blodproppar. Jag vankar omkring som en 105-åring med stapplande, darriga ben till toan eller köket. Magen är stor som en ballong. 

Jag skriver inte detta för att skrämma upp någon. Verkligen inte. Jag skriver och berättar hur det är just nu för mig,  varför skulle jag gömma mig, smyga och låtsas? Ni är så otroligt många som gjort samma sak och säger att det är bland de tuffaste dygnen ni varit med om – men sedan det bästa ni gjort. Det stärker mig, ska ni veta! Alla säger det är riktigt jobbig första veckan, men att man får ett nytt liv efter. Då är det värt det! Jag tänker framåt. Men jag räknar med ca 6-8 veckor som detta kommer att ta. 

Jag kunde inte leva så här illa med alla myom som orsakade så kraftiga blödningar. Mina värden har inte gått att få upp med medicinsk hjälp längre. Dessutom kissade jag konstant av att livmodern tryckte på blåsan. Hela nätterna! Det enda var att ta bort livmodern. Jag skiter fullständigt i korkade kommentarer om varför jag gjorde detta, jag hade inget val. Skulle jag förblöda i stället? Det var ju inget alternativ. Mina myom var dessutom så stora och på sånna ställen så fem läkare från olika sjukhus sa exakt samma sak. Livmodern måste bort. 

Tack snälla snälla ni som peppar mig, jag blir så rörd över alla fina hälsningar! Nu måste jag vila igen, men jag berättar snart mer hur allt går. 

78

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00