ANNONS

Komplikationer efter hysterektomi

/
 62

Varning för otäcka bilder

På onsdag är det fyra veckor sedan jag opererade bort min livmoder. Det har gått upp och ned med återbesök och bakslag, men jag har aldrig ångrat mig, jag har bara känt lättnad att nu är det gjort. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde detta tidigare. Nu orkar jag till sist med att berätta precis allt jag gått igenom de senaste veckorna.

Jag gjorde en total hysterektomi och de öppnade buken. Jag får frågor varje dag om jag gjorde titthål, vaginalt eller via buken, därför jag upprepar lite snabbt: 

 35

De har tagit bort 1,2 kilo livmoder full med myom stora som apelsiner, även livmoderhalsen, livmodertappen och äggledare och de har sytt ihop uppe vid slidtoppen. Äggstockarna är kvar, vilket är bra så jag slipper att automatiskt hamna i klimakteriet. Urinblåsan är flyttad och det har tagit ett bra tag innan hjärnan ska förstå hur jag kissar igen. Jag förstår inte riktigt vart denna månaden tagit vägen. Men sakta, sakta går det framåt. 

IMG 1243 2

Jag blottar mig och visar upp en period av mitt liv som är bland det tuffaste jag går igenom, men om det kan hjälpa någon så är det värt det. Själv önskar jag att jag hade haft mer att läsa från människor som gjort samma sak när jag var som oroligast. Det kunde ha gjort att jag vågat ta steget tidigare. 

 31
 37

För en vecka sedan fick jag åka tillbaka till Carlanderska för att mina smärtor i magen bara blivit värre i stället för att bli bättre som det borde. Därför vill jag skriva här: ha koll. Var uppmärksam. Lyssna på din kropp, den vill säga dig något när du får signaler. Jag kände under flera dagar en smärta inne i magen på vänster sida som bara blev värre för varje dag som gick. Det var något som inte stämde.  

_-38

Och mycket riktigt, det var ett hematom som spökade. En blodansamling större än en golfboll som satt sig precis ovanför snittet och blev rödare för varje dag som gick. Sköterskan sa att jag inte skulle få feber över 38 grader. Det fick jag inte heller, i stället hade jag frossa, frös hela tiden och mådde inte alls bra. 

_-3

Jag är så glad att vi åkte in för att undersöka, när läkaren tog prover hade sänkan och halten vita blodkroppar ökat. Inte konstigt att jag mådde skit. Jag har inte orkat något alls.

Oftast tar kroppen hand om hematom själv, men man måste ha koll, det är inte säkert den gör det och då kan man få en infektion. 

_-39

Vi fick därför rita på magen hemma och maila läkaren för att visa om det röda spred ut sig ännu mer. 


_-30

Min stora stora skräck var att få öppna upp buken igen. Jag var livrädd. Tyvärr så fick jag en infektion. Jag fick dubbla antibiotikasorter och sakta går det framåt, det var mycket större och mer ilsket rött för några dagar sedan. Tack gode gud! 

_-40

På onsdag ska vi tillbaka för att ta nya prover för att se så sänkan och vita blodkroppar gått ner. Jag tar inga risker nu och kommer inte vänta om något mer tillstöter. Usch detta ser inte roligt, ut. Blir så ledsen om ärret blir knöligt och fult. Jag har verkligen gjort allt för att läka fint. (Har alltid tejp på förstås) 

_-41

Magen är stor som en ballong och känns som den ska explodera, och då är det inte gaser och luft, det är ett annat kapitel den första tiden som jag fått ordning på tack och lov.
Magen är nämligen svullen under en lång tid efter en hysterektomi, något jag heller inte visste om, men m
an kan vara rejält svullen i flera månader tydligen. Just nu ser jag för jävlig ut. Ändå är jag tacksam över min kropp och faktiskt stolt över att vi ändå är ett team. 

_-36

Många tänker nog att poff så är magen platt igen när man fått ut den stora livmodern ur buken. Men det funkar ju inte riktigt så. Det kommer ta tid. 

_-34
_-35

Jag hoppas att jag inte skrämmer er, utan bara vill hjälpa er som är i samma sits, eller kommer att bli det. För mig hade det varit en lättnad att kunna läsa någon annans upplevelse så jag känt mig mindre ensam, men jag hittade inte mycket. 

_-45

Även om dessa veckor har varit bland de värsta i mitt liv så är jag både lättad och stolt att ha gjort det. Det är ingen liten grej att slita ut ett organ som satt sig fast, att öppna hela buken och sedan lappa ihop allt igen.  

 38

De hemska myomen som förstörde mitt liv är borta. Ingenting kan bli värre, jag vet ju att jag kommer att bli bra. Livet kommer bli så mycket bättre. Men det är några små hinder på vägen dit, som sköterskan sa när jag bara grät igår. 

_-46

Ni som skjuter upp hysterektomin, precis som jag gjorde så länge, få det gjort! Ni kommer också att känna er så mycket bättre när de där hindren är avklarade.

75
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00