ANNONS
Integritet på Tailsweep

Hej då 2021-välkommen tillbaka östrogen!

/

2021 är snart bakom oss och jag har nog aldrig sett fram emot något så mycket som att få skåla in 2022! Jag vill tacka er alla som peppade och stöttade mig under de värsta månaderna i mitt liv efter min operation i våras. Och samtidigt uppmana er som – precis som jag – går och lider i onödan att ta tag i problemet i tid så det inte blir värre än nödvändigt.  

I efterhand förstår jag inte hur jag kunde vägra att operera mig och vänta så länge som över två år. Men jag var livrädd. Jag visste att detta är en stor operation med en tuff återhämtning, men jag kunde inte föreställa mig hur svårt tiden efter blev. 

Efter ett halvår känner jag äntligen att kroppen har återhämtat sig. Innan operationen hade jag svåra blödningar och en enormt förstorad livmoder som vägde 1.2 kg – den ska väga 60 gram! Jag har varit så besviken på mig själv att jag faktiskt inte lyssnade på läkarna och opererade bort livmodern tidigare för att få tillbaka mitt liv. I stället hade jag svåra extraslag och hjärtklappning i tre år. Vet ni, allt detta är helt borta! 

Den stora livmodern tryckte på alla kärl vilket blev en stor påfrestning för kroppen, men det beror även på minskat östrogen. I många år har jag haft hjärtklappning, hemska sömnproblem, trötthet, sköra slemhinnor i hela kroppen. Jag tappade håret och hyn var hemsk. Jag har ju haft östrogenbrist utan att jag förstått vad det handlat om.


När jag sökte för detta för flera år sedan sa läkarna att jag måste börja med att operera bort min förstorade livmoder och alla myom som orsakade de kraftiga  blödningarna, annars kan man inte ta östrogen. Eftersom jag inte vågade göra den stora operationen led jag i stället – och gjorde operationen ännu större. 

Idag är det ofattbart. Jag försökte med allt, järntabletter, mediciner för att få stopp på blödningar, hälsokost för sömnbristen, listan är lång. Men till slut gick det inte längre. Jag blödde nästan varje dag, kroppen var i uppror och bara lade av helt. Jag fick till och med farligt högt blodtryck av allt. 

Sedan har ni fått hänga med på min återhämtning efter min hysterektomi, jag hoppas att ni inte blivit skrämda utan snarare tagit tag i era problem istället för att köra ner huvudet i sanden som jag gjorde. 

Idag har jag fått mitt liv tillbaka! Den 24 september började jag med östrogenplåster som hjälpt mig så mycket efter operationen. Jag hade östrogenbrist långt innan jag opererades, med känslor som febertoppar trots att jag aldrig hade någon feber. Jag fattade inte att detta är förklimakeriet, det var ju vallningar, men jag trodde att det skulle kännas hela annorlunda. Efter operationen blev det ännu värre. Det var kaos.

Det har ju inte varit PMS, som man nog gärna tror. Förklimakteriet kan börja redan vid 40 och jag önskar så att jag hade tagit tag i detta tidigare. Nu har jag östrogenplåster 50 mg och har ett helt nytt liv. Jag sover hela nätterna och behöver aldrig gå upp för att kissa som när den stora livmodern tryckte på urinblåsan. Jag har inga hemska feberkänslor eller värmevallningar, jag är lugnare och mår så bra! Jag sover! 

Jag sover i ett sträck, kommer ner i djupsömn och känner mig helt utvilad när jag vaknar. Allt tack vare min gynläkare på Carlanderska som förstod problemet direkt när jag berättade om alla mina besvär. 

Jag ber er igen: Sök hjälp i tid! Gå inte med alla dessa besvär så här länge som jag gjorde. Framförallt, om du har du svåra blödningar, sök hjälp! 

Jag ser så fram emot ett nytt 2022, ett friskt år och med hopp och en stark tro om att den hemska pandemin ska försvinna. Nu får vi fortsätta vara försiktiga, självklart vaccinera oss för att minska svår sjukdom och död. Tack alla inom vården för allt ni gör, ni är våra hjältar. 

Och tack alla läsare för att ni hänger med mig i mitt liv, ni är fantastiska!! 

33
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00