ANNONS

Feberkänsla och hormoner

/
57-1

Jag skrev dagen före nyår att jag fått ett nytt liv med östrogen och min mail är överfull! Ni var så många som skrev efter jag berättade om att jag börjat med östrogen att ni känner igen er med samma symtom. Det är ju fruktansvärt att man ska gå i flera år med sömnbrist, feberkänslor, hår och hyn som är katastrofer, och blödningar som blir bara rikligare och rikligare. 

11-6

Har du sömnproblem, feberkänslor, tappar hår? Grå och torr hyr? Rikliga blödningar eller oregelbunda blödningar? Är du orolig och deppig i perioder? Gråtmild?

Är du över 35 år kan alla dina symtom vara förklimakteriet. Det innebär inte att man är gammal eller att man ska skämmas. Det betyder bara att din kropp fungerar, den försöker säga dig något med alla signaler. Lyssna på den och var snäll mot dig själv. Och framför allt, stressa inte om du har dessa symtom, träning hjälper men det gör avkoppling också.

9-4

För mig gick det ganska fort efter jag gjorde min hysterektomi. Läkaren sa att kroppen kommer inte i klimakteriet automatiskt efter en livmoderoperation eftersom mina äggstockar var fina och lämnades kvar och det är i äggstockarna som hormonproduktionen sker. Men jag märkte mer och mer av märkliga symtom som jag till slut kunde koppla ihop med förklimakteriet, en del började redan innan operationen som jag skrivit om HÄR.  Alla inlägg om extraslagen och hormoner HÄR. Alla inlägg om operationen HÄR. 

Jag kan fortfarande inte tro detta är sant att jag inte har hjärtklappning längre, inte ett enda extraslag.

Kan ni fatta att jag gick med detta i flera år? Läkarna tror det både har med den förstorade livmodern att göra och mina hemska blödningar men även att det kan vara hormonellt.

38-1

Men om ni visste vilka konstiga symtom jag kände av efter operationen! Läkaren sa att vissa kvinnor hamnar snabbare i klimakteriet efter en hysterektomi och kroppen kan tro att den är i klimakteriet när man gjort en totalhysterektomi, som jag var tvungen att göra.  

_-10

Jag hade så mycket feberkänslor nu i somras och höstas, jag tog tempen flera gånger om dagen i somras och i höstas, men hade inte närheten av feber. Ibland kändes det som att jag hade frossa, hackade tänder och det pirrade i benen. Varenda gång sa jag till Janne att jag höll på att bli sjuk igen, man blir ju nojig i covidtider.

Jag svettades aldrig på nätterna, utan då kunde jag i stället frysa och huttra, en konstig kyla som jag strax kände mig varm efter igen. För inte tala om sömnen. Vissa nätter vaknade jag varje timma, vände och fred mig, vissa nätter låg jag vaken flera timmar. Det var fruktansvärt.

_-14


Jag kunde inte fatta vad det berodde på tills  jag satt hos min duktiga gynläkare på Carlanderska och förklarade mina symtom. Min läkare sa att vi kunde testa östrogen eftersom symtomen lät som om kroppen var i förklimakteriet. Halleluja!  Jag har tur som fått en läkare som lyssnar och förstår, jag vet så många som blivit hemskickade med antidepressiva tabletter. 

Jag märkte skillnad på en vecka, jag började sova bättre, kände mig lugnare… och vet ni, jag har inte känt en enda feberkänsla eller frossa efter jag började med östrogen! 

_-15

Får ni ett nej när ni söker för era problem – byt läkare! Gå inte med dessa hemska besvär utan sök hjälp. Ni kommer att få ett nytt liv! 

16
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00