ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kycklinggratäng med fetaost- perfekt till lunchlådorna!

/

Igår hittade jag bra pris på kyckling och även broccoli så jag svängde ihop en kycklinggratäng jag vill tipsa er om. Denna är med ajvar och fetaost, smakerna blev så bra! Perfekt till lunchlådorna. Ska ni frysa dem så krydda på lite extra, lägg även såsen över riset om du har ris. Jag gjorde en stor gratäng så det blev 9 portioner!

Varje gång jag gör lunchlådor lägger jag dem i frysen och när jag har ett stort gäng kör jag dem till mina tjejer. Älskar ge dem lådorna och vet att de uppskattar det väldigt mycket. Så har ni möjlighet- hjälp era nära och kära.

Hemköp hade broccoli för 10kr/st, det är billigt så jag köpte på mig ett gäng och hällde ner i gratängen. Hade även blomkål och fetaost hemma, visst är det härligt att kylskåpsrensa och laga efter vad du har i kylen.

Jag dubblade allt och räknade ut att hela gratängen med allting i och ris, kostade totalt 321 kr. Då fick jag ut 9 portioner och 35 kr/portion!

För ännu billigare och väldigt nyttigt- ta bort kycklingen och öka grönsakerna, då blev det 200 kr för allt. 22kr/portion! Och blomkål och broccoli mättar bra.

Så det är värt att se över sina matinköp för att ha koll på vad maten kostar. Behöver du spara in pengar är lunchlådor det viktigaste. Du kan spara hur mycket som helst genom att göra matlådor och ha i frysen.


Detta recept dubblade jag alltså, tänk på att alltid öka kryddorna något när ni dubblar och har en större mängd vätska osv.
För vegetariskt tar du bara bort kycklingen och ökar på grönsakerna ordentligt i gratängen.

(För en enklare förklaring ang broccoli och blomkål. Ta hälften av varje, lägg ut så det blir i hela formen över kycklingen.)

Kycklinggratäng med fetaost och ajvar 4 portioner
4 kycklingfiléer
3/4 dl ajvar relish
1 broccolihuvud
1/2 blomkålshuvud (de brukar vara större än broccoli)
150 gram fetaost
2,5-3 dl matlagningsgrädde eller valfri vätska
1 dl creme fraiche
1 msk kinesisk soja
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
nypa svartpeppar
olja till stekning
ev fryst persilja eller annan ört som dekoration

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla kycklingen och bryn på högre värme i en stekpanna så den får färg. Lägg åt sidan och ta undan skärbrädan och det du skar med.
Lägg den strimlade kycklingen i en ugnssäker form. Smula ner fetaosten över kycklingen.
Vispa ihop matlagningsgrädde med creme fraiche i en bunke, rör ner ajvar, oregano, soja och salt och svartpeppar. Smaka av och se om du behöver mer krydda.
Dela blomkålen och broccolin i små buketter och koka snabbt upp i en gryta. Det får inte koka för länge. Lägg över i gratängen, häll sedan såsen över allt.

Sätt in gratängen ca 20-25 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg. Servera ev med ris och lägg ner i lunchlådor!

6
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00