ANNONS
Integritet på Tailsweep

Gratäng med rotfrukter och köttfärs med mycket smak

/

Nu sitter vi på flygplatsen och är på väg till alperna! Jag gör ett nytt roligt samarbete med Österrikes turistbyrå och den här gången reser vi till St:Anton! Gissa om vi är taggade för nu är det väldigt mycket snö där nere och det ska bli några riktigt fina dagar med klarblått när vi är nere.

Igår kväll gjorde jag en rotfruktsgratäng jag gärna vill tipsa er om. Visst är det underbart med gratänger, allt i en form och sen sköter den sig själv i ugnen.

Jag hade köttfärs men ta vegofärs om ni hellre vill det. Hittade ju nämligen nötfärs på kort datum och halva priset, jag älskar sånna fynd. Bra för vår jord och bra för vår plånbok.

Rotfrukter blir så bra smak tycker jag, även gul lök och mycket vitlök, sedan stekte jag färsen i olivolja, tomatpure och mer vitlök, alltså detta blev HIMMELSKT. Janne kunde knappt sluta äta igår, haha.

Sen ville han även gärna ha med lunchlåda men det fick han inte 😉

Jag ville göra luchlådor till tjejerna för de ska bo i lägenheten nu i helgen och de uppskattar så mycket när de får lunchlådor nu när de pluggar.

Här är receptet, lova ni testar detta och berätta gärna sen vad ni tycker.

Rotfruktsgratäng 4 portioner (jag dubblade)

500 gram potatis
300 gram palsternacka
3 stora morötter
500 gram nötfärs eller vegofärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk ketchup
1 msk japansk soja
1/2 dl chilisås (gärna Felix osockrade)
200 gram körsbärstomater
50 gram lagrad hårdost (jag hade mager ost)
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk oreganokrydda
2 msk olivolja

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen och rotfrukterna i tunna skivor. Ringla lite olivolja i en form och lägg ner rotfrukterna. Pressa 2 vitlöksklyftor över allt. Skär den gula löken i tunna skivor och lägg ner, blanda om allt och häll ner hälften av matlagningsgrädden. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Under tiden, stek färsen i olivolja och pressa ner 1 vitlöksklyfta och tomatpurén. Stek så det får färg och rör ner chilisås, ketchup, soja, salt och svartpeppar. Späd med lite vatten och låt de koka ihop ca 10 minuter. Smaka av.
Ta ut gratängen efter 20 minuter och häll på lite mer grädde.

Häll i färsen över allt och lägg på delade körsbärstomater och riven ost och lite oregano. Sätt in i ugnen igen och grädda färdigt ca 20 minuter tills den fått färg och potatisen är klar.

Servera gärna med vitkålssallad med lite olivolja och vitvinsvinäger. DET är galet gott till detta.

8

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00