Tacopaj på krispig mandelbotten
Tacopaj! Kan vara bland det godaste som finns när man är sugen på det. Denna är på frasig mandelbotten så slipper du det vita mjölet. Jag kryddar på rejält och kör även jalapenos, stark ost. Det måste smaka mycket!
Här kommer tips från gårdagens middag. Vi körde iskall cola zero, lyxigt gott till het tacopaj.
Jag gjorde dubbelt så det blev två stora pajer –
Och flera lunchlådor till tjejerna.
Jag älskar guacamole, ibland kör vi utan creme fraiche, ibland med. Beror på hur många fina avocador man hittar. Inget slår dock den vi åt i Mexico. Men detta är också gott.
Tacopaj 6-8 stora bitar
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
40 g smör
1 ägg
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 tsk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop mandelmjöl, fiberhusk, sesamfrön, (gärna mixa) rör ner resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)
Fyllning:
600 gram nötfärs
1 gul lök
8-10 bitar jalapeno
8 små körsbärstomater
2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1/2 färsk chili (för lite starkare)
1 msk sweet chilisås
2 dl creme fraiche paprika/chili (eller utan smak)
1,5 sl riven stark ost
1 tsk salt
nypa peppar
2 msk olivolja
1 dl vatten
Gör så här:
Höj upp ugnen till 200 grader efter du tagit ut pajskalet. Bryn köttfärsen i lite olja. Lägg i hackad lök och hackad färsk chili. Tillsätt alla kryddor och vatten. Låt puttra ihop ca 5 min.
Fyll det förgräddade pajskalet med den stekta tacofärsen och lägg på jalapeno, riven stark ost. Sist lägger du halva babytomater överst.Gratinera pajen mitt i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg.
Servera med guaccamole, en god sallad.
Guacamole 2-4 portioner
Vill du ha med cremefraiche tar du 1/2 dl. Jag skippar koriandern men hacka ner 1 näve om du gillar.
2 mogna avocador
1 msk färskpressad lime
1 finriven vitlöksklyfta
1 tomat
1/2 hackad chili (urkärnad) eller några droppar tabasco
salt och peppar
Gör så här:
Mosa avocadon med gaffel i en skål, tillsätt pressad lime, tabasco eller hackad chili.
Pressad vitlök och hacka en tomat fint och smått. Smaka av med salt och svartpeppar.