• 2019-06-29, 12:03
  • 32

Anders Hansen är min idol! Jag har träffat honom flera gånger på Malou efter tio och blir alltid lika fashinerad över hans lättsamma och pedagogiska sätt att prata om psykisk ohälsa. Han är överläkare, psykiatriker och författare och nu sommarpratar han i P1.

Det är ett fantastiskt sommarprat, han har ett så lättsamt och pedagogisk sätt. Det han säger är egentligen inget nytt för oss som läst hans böcker, men ändå fastnar jag direkt. 

Han berättar om hur dåligt vi mår i Sverige, trots att vi har det bättre än på länge. En miljon svenskar äter antidepressiv medicin mot depression. Kan ni förstå att det är var tionde svensk? Ofattbart! Varför mår vi så dåligt?

Yngre mår sämre och sämre och det skrivs ut mer och mer medicin. Jag blir galen på läkare som inte ser till att ungdomar går direkt till en psykolog som kan berätta om vikten av pulshöjande träning och att de får prata med någon innan medicin skrivs ut.

Man måste svettas och konditionsträna för att må bra, men ofta har det redan gått så långt att läkarna bara skriver ut ångestdämpande och antidepressiva tabletter.

Anders Hansen har så många intressanta och sorgliga saker att berätta. Att många är ensamma och att ensamheten kan påverka oss så pass mycket att vi blir sjuka. Han berättar om patienter som söker för något, men som bara är ensamma och behöver någon att prata med.

När jag arbetade som frisör märkte jag att en del kunder hade ett stort behov att få prata. De kände sig omhändertagna och jag är rädd att en del är så ensamma att de har inte en enda människa att prata med. Mitt hjärta går sönder.

I min bok 30 om dagen berättar jag om min granne Pernilla som fullkomligt släpade ut mig på motionsrundor och var en av mina räddade änglar. Alla behöver en Pernilla – eller flera.

När du märker någon inte mår bra eller beter sig annorlunda, var uppmärksam.

Våga störa, våga fråga och våga hjälpa!

Anders Hansens sommarprat hittar du HÄR.

2019-06-29 Johanna Toftby