• 2018-09-11, 19:17
  • 15

Måste kika in med tips på en fantastisk äppelpaj vi gjorde i eftermiddag. Marilyn ville göra en paj och gick ut i trädgården och plockade äpplen. Vilken lyx.

Pajen är gjord av mandelmjöl, kokossocker, rågflingor, hackade mandlar och kardemumma.  Alltså den var bland den godaste vi ätit! Ni måste bara göra den. Knaprig!

Lova det. Är ni allergiska byt ut mandlarna till tex solrosfrön och ta vanligt mjöl om ni är nötallergiker.

Det är en ganska lös paj men himmelskt god. Älskar krispet.

Knäckig äppelpaj 6-8 port 

6-8 svenska äpplen
2 dl mandelmjöl
2 dl rågflingor el havregryn
3/4 dl kokossocker
1/2 dl hackad mandel
1/2 tsk kardemumma
1 tsk kanel
125 gram smör
nypa salt

Gör så här:

-Smöra en pajform och skala äpplena och skiva dem tunt. Lägg äppleskivorna i pajformen, strö kanel och lite kokossocker över.

-Hacka mandlarna och blanda ihop alla torra ingredienser och nyp ihop med smöret, det ska vara smulor.

-Lägg över allt över äpplena och skiva lite smör över så blir det knaprigt.

-Baka pajen i ugnenpå 200 grader ca 20 minuter, jag lade folie över efter 10 minuter så inte nötterna bränns. Servera med vaniljkvarg eller vaniljvisp.

Pajen är underbar. Inte alls lika onyttig som vanlig med vitt mjöl och vitt socker, men självklart kalorier. Men jag hade kört ett riktigt hårt styrkepass så jag tog en mumsbit med gott samvete.

Trött som regnet före men pigg efter! Älskar styrketräning. Nu ska det bli ordning på kroppen igen.

Janne är här och ikväll äter vi lasagne! Mums. Hoppas ni har en fin kväll även om det regnar och blåser.

2018-09-11 Recept ,

  • 2018-08-17, 12:00
  • 18

Hur har ni det? Är ni fredagspepp? Här kommer tips på en supergod äppelpaj jag måste baka idag. Enkel och så där knäckig och god. Jag älskar knäckiga äppelpajer och tar mandelmjöl istället för vitt mjöl. Kokos och lite havregryn gör den amazing!

Den doftar underbart, det finns ju små knep för att få den mindre onyttig, om inte ännu godare. Servera med vaniljkvarg eller lättvispad grädde till. Eller vaniljsås.

Så här gör jag min godaste äppelpaj! Lite mindre kalorier än den vanliga.

DSC_1002

DSC_0998

Knäckig äppelpaj 8 port

6 äpplen
150 gram smör
1,5 dl socker eller sötströ eller lite stevia
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl havregryn
3 msk kokosflingor
1/2 tsk bakpulver
nypa salt
kanel
2 msk mjölk

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader, skala och kärna ur alla äpplen. Skiva dem och lägg i en form, eller mindre portionsskålar. Strö över kanel och ev ersättningssocker eller vanligt socker.

Smält smöret i en kastrull, dra bort den när smöret smält och rör ner alla ingredienser. Man kan minska smöret om man vill, funkar ändå.

Klicka över smeten över äpplena, ställ pajformen i mitten av ugnen i ca 25-30 min så pajen fått färg och blivit knaprig.

Servera med vaniljkvarg. Hur gott som helst!

 

 

 

 

 

 

  • 2010-09-17, 19:09
  • 0

Fredagen flyger fram och nu har jag slutat för dagen. Vi sitter i personalrummet och pustar ut lite. Mattias och hans goa vän Arne( 83+) var här på besök. Vílle bjuda  på något gott så jag bakade äppelpajen! (den jag gjorde häromdan) Ohh jises vad god och knaprig den blev. Min mamma var här i morse och fixade sitt hår, jag var tvungen att visa henne Magnus underbara blogg- hur roligt han skriver. Är säker på att den bloggen kommer stiga i raketfart,  så “humoristiskt” blandat med mycket mat och naturligtvis musik…. Han hade bla. skrivit om kickis ögona-går-i-kors-skorpor…. mamma gillade hans sätt att skriva, hon tyckte det var kul att han skrev så där lite moderniserad “bonndialekt”. Så- hon ville smaka på ögona-går-i-kors-pajen. :) Den har vi glupsat ¨på hela dan. Min GI funkar måndag till fredag lunch. Sen fuskar jag liite.

Hur mår ni? Ska ni följa valdebatten ikväll? Det ska jag göra. Det är ju faktiskt riktigt intressant…!  Min kära kollega Mini kommer hem en stund, vi ska äta skaldjur och bara vara hemma, riktigt skönt.

Puss så länge

Clarksklänning, bolero "Salt"

Måste visa er en utan mina kunder, jag gjorde slingor som jag nyanserade så de blev lite guldiga. Fint!

  • 2010-09-15, 10:52
  • 0

Vaknade utvilad och glad. Yes! Ibland är det bara en sån där skön känsla, det här kommer bli en bra dag. Jag gick upp med Marilyn och fixade frukost till henne. Drack en kopp kaffe och vi satt och småpratade lite om dagen. Lisa-Marie hade sovmorgon, skönt för henne att sova ut. Jag tog min vanliga runda i underbara solen, sedan blev det ägg och baconfrukost. Mums.

Pajen. Ni tror nog inte att jag är riktigt klok som kör GI.kost (oftast) sen babblar jag om mina recept hit och dit. Men det är ju det som är grejen, att koppla av i köket. Jag älskar att få röja loss i mitt skafferi, leta fram gamla  recept och bjuda på  något gott. Mina barn är väl medvetna om att frossa i sötsaker är onödigt på veckorna,  men har man massa äpplen hemma, så mååååste man ju svänga ihop en paj….!

Nu måste jag ut och jobba, ha en skön onsdag! Hoppas att ni får massa sol på er vart ni än befinner er.

kram

Knäckig och frasig. :)

2010-09-15 Hälsa, Mitt liv
  • 2010-09-14, 16:01
  • 0

Ikväll vill jag göra en härliga äppelpaj! Har fått en påse med äpplen och doften är ju fantastisk med paj i ugnen…. Även fast jag kör hårt med kosten i veckan finns det alltid någon som glad på lite fika. :-)

Receptet om ni vill testa. Enkel och vansinnigt god.

125 g smör

ca 4-5 äpplen

1 dl socker

2 dl mjöl

3/4 tsk bakpulver

Kanel

Klyfta äpplen och lägg i en smörad form. Strö över lite socker och kanel. Smält smöret och lägg i de övriga ingredienserna. Lägg äppelklyftorna i formen och täck över med smeten. ( ibland dubblar jag så det blir reält. hehe) in i ugnen i 200 grader ca 20-30 min.

 Kaneldoften…. blir man ju kääär av.  :-)

2010-09-14 Hälsa