• 2015-11-17, 12:00
  • 15

Middagstips! Torsk med räksås och potatismos som gratineras i ugnen som mamma gjorde när vi var barn. Jag tror vi är ganska många som är födda på 70-talet som känner igen detta. Jag gjorde den också till mina tjejer när dom var yngre,  nu är det väldigt längesedan och vi blev sugna på detta i söndags. Oj oj vad gott.

DSC_0314

Fiskgratäng med räksås och potatismos i ugn 4 pers 

Torsk 4 portionsbitar

1 kg mjölig potatis 

1,5 dl mjölk

1 äggula

ca 50 gr smör

salt, vitpeppar

Räksås: 

500 gram räkor med skal

2 msk smör

1 dl grädde

1,5 dl mjölk

1/2 dl creme fraiche

1 msk mjöl

2 msk vitt vin

1/2 scharlottenlök

1/2 fiskbuljong

1 msk klippt färsk dill

Färsk sparris

DSC_0304

Gör så här:

Börja med potatisen. Medan den kokar gör du såsen. Låt fisken ligga framme 30 min. Salta peppra och lägg i form. Skala räkorna. (Tycker det är godare med stora räkor man skalar själv)

Sås: Fräs smör, rör ner lök och sedan mjöl. Häll på vätska. Koka ihop och rör ner resten. Låt koka svag värme en stund. 

Potatismoset: Jag gör alltid som mamma gjorde. En potatispress sedan rör ihop med smör, mjölk och kryddor och ägg. Eftersom moset ska in i ugnen tycker jag det blir bättre när det inte är för fast. Kan lätt bli torrt. Hellre mer vätska i så det blir lite lösare. Rör ner äggulan.

In med gratängen i ugnen 225 grader ca 20 min. Fräs sparrisen i olivolja, salt och peppra strax före gratängen är klar. Bästa tjejerna vet så sparris har vi ofta. Vackert på tallriken också till en ganska färglös men god rätt.

DSC_0306

Nostalgi! Även om vi sällan gör mos här hemma är det väldigt gott ibland.

DSC_0339

Älskar sitta vid matbordet och duka fint.

På instagram får jag  ofta frågor om inredning. Är det något ni önskar jag skriver mer om? Kanske följa med i förvandlingen i vardagsrummet nu när vi byter ut sofforna mm.

DSC_0350

Dags att snart gå ner till salongen, idag har jag jobbat hemma vid datorn efter 6 km PW före frukost. I em jobbar jag på salongen och träning efter är planera. I dag blir det armar och rygg.

Körde benpass igår, jag gillar att dela upp kroppen då jag tycker man får mer ut av träningen och idag vilar dom musklerna jag körde igår.

Vi hörs snart, vi har vinnare både i Blueco hollies tävlingen samt Nilfisk, fönstertvättar strax!

Puss och kram

 

 

 

 

 

 

 

2015-11-17 Recept , , ,