• 2021-01-04, 15:00
  • 18

Trettondagsafton i morgon! Varför inte laga en god middag när det ändå är helg (igen). Gryta är både enkelt och gott, denna fläskfilegrytan är lite annorlunda mot den ni brukar laga, min populära fläskfilegryta med dijonsås. Här är det tomatpure och mer mustig smak. Servera med hasselbackspotatis för extra festlig middag! Den ska jag laga i morgon tänkte jag, min och Jannes förlovningsdag. Sex år! Och nio år vi träffades. Helt galet! Vi firar 10 år nästa januari, då får vi nog slå till.

Vem älskar inte krispig hasselbackspotatis? Det vill jag ha till grytan i morgon. Eller gillar ni krispiga sötpommes? Då har ni tips på Fläskfile med sötpommes hittar du HÄR om ni hellre vill ha det till.

Jag har massor med recept i receptregistret här ovan, just nu ligger alla mina recept i receptindex, men det kommer bli ganska stora förändringar här inne framöver, då kommer allt se annorlunda ut. Till det bättre hoppas jag ;) Men det finns hur mycket recept som helst om ni letar middagstips.

Min fläskfilégryta med dijonsenap toppade alla listor hos Amelia när jag bloggade där, det var helt galet. -Vad är det med din fläskfilégryta frågade min redaktör flera gånger, haha! Kanske för att den är så enkel, alla gillar den och billig festmat.

Den med dijon hittar ni HÄR! Första gången jag lade ut min och barnens fläskfilégryta på bloggen var 2010. Tänk vad många år jag bloggat nu, ni är så många som hängt med från start. Tack! <3

Här kommer grytan med tomatpure och paprika, den är supergod också.

Fläskfilegryta och krispig hasselbackspotatis ca 6 portioner

ca 800 gram fläskfilé
140 gram bacon (1 paket)
2 röda paprikor
1 stor schalottenlök
2 msk oxfond
4 msk tomatpuré
3 tsk sambal oelek
3 msk soja (japansk/Kikkoman)
1 msk mango chutney
5-6 dl grädde
2 burkar creme fraiche (4 dl totalt)
Svartpeppar och salt (mindre salt om du har soja och fond)
2 msk olja till stekning
2 msk smör till stekning

Gör så här: 
Skär paprikan i bitar och finhacka löken. Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Fräs upp fläskfilén i olja och smör så den får stekyta, stek löken och paprikan så de blir lite mjuka. Fräs baconen som du skurit i mindre bitar snabbt så den får en gnutta färg. Lägg allt i en gryta, krydda med svartpeppar och salt. Var lite sparsam med salt när du har soja i. Smaka av istället.

Häll i crème fraiche och grädde, häll i fonden. Koka upp. Blanda ned tomatpuré, soya och sambal oelek, mango chutney.  Färgen ska vara lite rödbrun. Smaka av, var försiktig med sambal, den är stark och ger framför allt eftersmak. Låt puttra 15-20 minuter, skär upp en bit fläskfilé för att kolla att den är klar rakt igenom. Späd med mer vätska tex mjölk om du vill späda mer, har du grädde 40% så behöver du ingen redning heller.

Hasselbackspotatis 6 portioner
12 jämnstora potatisar (eller fler)
3 msk smör
1/2 dl riven stark ost
1 msk ströbröd
salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.  Potatisen tar ca 45 minuter så börja med detta.
Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd. Lägg på riven stark ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Grilla gärna färsk sparris i lite olja, havssalt och svartpeppar, så gott till!

 

Fläskfilegryta med paprika, bacon och hasselbackspotatis

Skriv ut recept

Gör så här

2021-01-04 Recept

  • 2018-06-03, 13:08
  • 15

Tusen tack för alla fina grattishälsningar, så tacksam för all kärlek och varma ord här och på instagram och Facebook, vilken kärleksbomb! Vi hade en så fin dag igår, rörd till tårar flera gånger om. Janne hade hittat på så mycket bus och mys här i Barcelona, blev så glad för allt! Ska visa er bilder lite senare i dag.

Men först ett tips på en jättegod fläskfilegryta! Denna är ett nytt tips från en kompis som vi lagade i veckan. En gryta som går snabbt att svänga ihop, goda smaker med paprika och sambal oelek. Kanske skönt att variera mellan alla grillkvällar, den var hur god som helst!

Jag tog lite rårris till, ville ladda på med kolhydrater för vi skulle cykla långt den dagen, servera annars med råstekt potatis eller en god sallad.

Fläskfilegryta med paprika till 4 hungriga personer

800 g fläskfilé
Ett paket bacon
2 röda paprikor
1 hackad rödlök
2 små crème fraiche
6 dl vispgrädde
2 msk kalv eller oxfond
4 msk kinesisk soya
5 tsk tomatpure
3 tsk sambal oelek

Gör så här: 

Strimla paprikan och finhacka löken. Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Fräs upp fläskfilén så den får stekyta, fräs löken och paprikan så de blir lite mjuka, fräs baconen som du skurit i mindre bitar snabbt så den får en gnutta färg. Lägg allt i en gryta, krydda med svartpeppar och salt.

Häll i crème fraiche och grädde, häll i fonden. Koka upp. Blanda ned tomatpuré, soya och sambal, färgen ska vara lite rödbrun. Smaka av, var försiktig med sambal, den är stark och ger framför allt eftersmak. Låt puttra 15-20 minuter, skär upp en bit fläskfilé för att kolla att den är klar rakt igenom.

Servera med råris eller råstekt potatis och gärna en ruccolabaserad sallad med lite sting i dressingen.

Supergott och bra till lunchlådan.