• 2017-07-31, 14:14
  • 37

Två kvällar i rad kommer 70 000 människor till Ullevi för att se Håkan Hellström. Jag var en av dem och hade en underbar kväll. Så naiv som jag är trodde jag att det skulle vara fullt av roliga minnen från Håkan på sociala medier efteråt. Tvärtom. För var och en av oss som var där verkar det finnas tio som vill kräkas och berätta hur värdelöst det var – utan alls ha varit där själva.

Gillar du Håkan? Eller hatar honom? Varför? Berätta, jag vill förstå varför han väcker så mycket känslor!

Det verkar som två sekter ryker i luven på varandra. Och där står jag och förstår ingenting. Vissa säger till mig att jag inte hade på Ullevi att göra eftersom jag inte är något riktigt Håkanfan. Det stämmer ju, jag kan inte hälften av hans låtar, men hur har hans fans tänkt sig att bli fler om ingen får lyssna på honom utan att redan kunna alla låtar?

Andra förkunnar stolt att jag inte har någon musiksmak för att jag var på Ullevi. Gillar man Håkan, om ens lite granna, så är man utdömd för all framtid. Han kan ju inte sjunga, skriker de. Då har man inte fattat grejen, det finns många som drar fulla hus och berör människor med sina texter utan att vara några operasångare. Jag tror inte att Bob Dylan fick Nobelpriset för sin röst till exempel.

Jag bryr mig inte om vad andra lyssnar på för musik, jag skulle aldrig tala om för någon som älskar Eric Gadd att jag mår illa av den musiken. Fast nu gjorde jag det visst ändå… förlåt! Jag tycker verkligen inte alls om den typen av musik, men jag hör och vet han är en fantastisk musiker som många älskar. 

Vi gillar olika. Jag älskar schlager till exempel, älskar Arvingarna och tycker det är skitkul att dansa till dem. Men inget kan trigga så många som när man säger det. Varför? Vad är det som gör att vi kan hata så mycket när det gäller något en människa mår bra av. Musik kan betyda mycket för någon. Det kan trösta, peppa, inspirera och åtminstone jag mår väldigt bra av musik. 

Jag älskar även hårdrock och blues. När jag diskuterar de genrerna är det inte så många som vill ge sig in i diskussionen. Undrar varför. När jag arbetade som musiklärare var det häftigt att se barnens reaktion när jag spelade upp en låt från Evert Taube på pianot. Eller Abba, eller Metallica, men då fick jag köra från stereon. 

Många barn mår bra av musik, det kan inspirera dem att starta band och skriva låttexter så kanske vi får fler Håkan i Sverige. 

Hur det än är och vad någon än tycker så har han inspirerat och hjälpt tusentals tonåringar med sina starka texter.