• 2021-01-14, 19:05
  • 7

Här har ni tips på en riktigt god pizza till fredagsmyset! Jag gjorde den här igår och kan ödmjukt säga att det var bland den godaste jag gjort. Vit pizza är ju så gott med ricotta istället för tomatsås. Knaprig, seg botten och som topping hade jag bland annat portobellosvamp, krispig grönkål, vitlök, tryffelolja och pinjenötter.

Jag gjorde två pizzor med lite olika topping. Den här passar perfekt till champagne- sälta och lite fett är ju magiskt till bubblor. Hemmagjord pizzabotten är så gott. Jag gör alltid på mandelbotten om ni vill skippa vitt mjöl. Annars gör ni enligt recept nedan. Denna är med durumvete och vitt mjöl. Lite sega kanter som en baugette.

En kompis tipsade om Leilas pizzabotten så den gjorde jag men ändrade något på mängden olivolja.

Till vänster är det parmesanost, portobellosvamp, rödlök, vitlök, grönkål, pinjenötter och färskost som topping. Pizzan till höger är parmesanost, portobellosvamp, grönkål, vitlök, mozarella, pinjenötter och ringlad tryffelolja.

Grundrecept pizzabotten två stora pizzor- 4 personer /med jäst som ska jäsa 45 minuter
15 gram färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2-3 msk olivolja
2 tsk strösocker (kan uteslutas)
1 tsk flingsalt
1 dl durumvete
5-6 dl vetemjöl special
(Bakplåtspapper på plåten)
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet. Vispa om så jästen löses upp. Häll i olja, salt, socker, durumvete och rör om. Häll sedan i mjölet lite i taget, rör eller kör i matberedare 10 min. Degen ska bli smidig och elastisk.
Låt jäsa minst 45 minuter under en bakduk i bunken. Strö över lite mjöl på degen.

När degen har jäst klart till dubbel storlek, arbeta ihop den och dela den i två delar. Vill du göra runda mindre pizzor delar du den i fyra delar. Jag gjorde två plåtar, se bilderna.
Strö lite mjöl på ett bord och kavla ut degen. Jag gjorde direkt på ett bakplåtspapper. Börja med att trycka ut med händerna så går det lättare. Vik upp kanterna något så blir det både fint och gott, botten blir seg och lite knaprig.

Topping 1: 1 pizza på en plåt se bild. 
125 gram ricotta
50 gram riven parmesanost
2 stora portobello svampar (lägg på färsk)
1 stor näve färsk grönkål
1-2 msk pinjenötter
1/4 rödlök tunt strimlat
1 liten vitlöksklyfta
2 msk färskost (vi hade pepparrot)
1 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort alla stjälkar på grönkålen, riv i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och massera in olivoljan. Låt stå en stund. Bred ricotta på den utkavlade degen ut mot kanterna. Riv rikligt med parmesanost på hela pizzan. Skär portobellon tunt och lägg ut skivor, skär rödlöken jättetunt, skär vitlök tunt, lägg på löken och vitlöken över allt. Strö sist över grönkålen och pinjenötter.
Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 10 minuter tills osten smält och kanterna fått färg. Klicka på lite färskost över allt efter du tagit ut den.
Strö på lite svartpeppar och lite flingsalt. Ställ gärna fram olivolja vid servering.

Njut till goda bubblor eller något annat gott.

Topping 2 pizza till en plåt, se bild.
125 gram ricotta
50 gram riven parmesanost
2 stora portobellosvampar
1 stor näve färsk grönkål
1-2 msk pinjenötter
1 liten vitlöksklyfta
1 mozarellaost 125 gram
2 msk tryffelolja 
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort alla stjälkar på grönkålen, riv i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och massera in olivoljan. Låt stå en stund. Bred ricotta på den utkavlade degen ut mot kanterna. Riv rikligt med parmesanost på hela pizzan.
Skär mozarellan i mindre bitar och lägg på. Skär svampen tunt och lägg över allt. Strö på grönkålen. Skär vitlök tunt och strö över. Lägg på pinjenötter och ringla tryffelolja över hela pizzan.
Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 10 minuter tills den fått färg.
Ta ut pizzan ur ugnen, strö lite salt och svartpeppar över-

Njut!

 

 

 

 

 

2021-01-14 Recept ,

  • 2018-09-26, 19:00
  • 6

Lång dag efter bokmässan och intervjuer men så kul! Idag äter vi den här pizzan! Oj oj så gott. Jag gör ofta på glutenfri botten med mandelmjöl istället, blir knaprigt och inte så tungt mättande. Gärna en god parmaskinka, gorgonzolaost och pinjenötter.

Vi ska ta ett glas italienskt rött vin till. Tre dagar kvar- Nu närmar det sig Jannes stora dag! Så kul att planera även om jag inte kan planera så mycket med honom, hehe. Han vet inte omen bråkdel kan jag säga.

Älskar, älskar högtidsdagar! Han har även gett mig lov att fira, vill man inte får man respektera det.

Pizza med mandelbotten 2-3 p0rt (Jag brukar dubbla)

Botten:
3 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
2 ägg
4 tsk olivolja
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk timjan
Salt, peppar

Fyllning: Tomatsås, (mutti är bäst) riven stark ost, parmaskinka, färska champinjoner och en god gorgonzola, oregano på toppen.

Gör så här: 

Blanda ihop alla ingredienser och tryck ut på en plåt med bakplåtspapper. Alt kavla ut men då måste du ha bakplåtspapper mellan för det fastnar lätt. Be någon hålla i plåten så kavlar du ut degen med papper mellan. Går smidigt.

Grädda på 175 grader ca 12 min tills det fått färg. Ta ut och lägg sedan på fyllningen. Sätt ugnen på 220 grader efter du tagit ut botten.

Ta sedan det du tycker om eller har i kylen. Jag älskar parmaskinka och gorgonzola, behöver inte vara mycket. Less is moore.

Rester är också smart, tänk på miljön. Gratinera pizzan ca 20 minuter så osten smält. Pizzan igår hade jag skivade champinjoner, parmaskinka, gorgonzola och riven ost över allt. Herregud så god den blev!

Strö gärna lite pinjenötter över, blir så gott!

Njut till ett italienskt gott rödvin, eller alkoholfritt.

 

 

  • 2017-10-20, 17:09
  • 10

Vad är godare än en hemmagjord pizza i helgen! Tunn, fin botten och lägg på det du gillar eller har hemma. Skippa mjölet som gör dig trött och tung, baka på glutenfri istället, så mycket godare också.

Vi älskar italienska pizzor, den här gjorde vi på veckans onsdagsmys och blev vansinnigt god.

Parmaskinka, mozarellaost, pinjenötter och pesto. Slurp!

Enkelt men gott fredagsmys och man blir inte så jobbigt mätt när det är pizza utan mjöl. Perfekt!

Pizza med mandelbotten 3-4 port

Botten:
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 ägg
3 tsk olivolja
1/2 tsk bakpulver
Salt, peppar
Timjan, oregano eller någon annan krydda är gott att ha i degen.
Tomatås eller egengjord HÄR.
Riven ost

Valfri fyllning

Gör så här: 

1.Blanda ihop alla ingredienser  och tryck ut på en plåt med baklåtspapper, eller kavla ut men då måste du ha bakplåtspapper mellan så det inte fastnar.

2. Grädda på 175 grader ca 12 minuter tills det fått färg.

3. Lägg sedan på det du önskar, börja med tomatsåsen, strö sedan på riven ost, den här pizzan hade vi skivade champinjoner, paprika, ädelost, pinjenötter och parmaskinka.

4. Gratinera i ugnen på 220 grader tills osten smält.

Egengjord pesto:
1 dl riven parmesanost
1 grovhackad vitlöksklyfta
1/2 påse rostade pinjenötter
1 dl olivolja
Basilikablad
Rosta pinjenötterna i en panna, akta så de inte bränns. Mixa alla ingredienser hastigt, det ska inte bli helt slätt. Smaka av med salt och peppar.

Topping:

Mozarella, parmaskinka, pinjenötter, körsbärstomater och pesto. (Ställ en liten skål med pesto bredvid så kan man ta själv)

Jag lägger först på tomatsåsen, sedan lite riven ost, mozarellan och in i ugnen. Efteråt strör jag pinjenötter, lägger på rejält med god parmaskinka och klickar på peston.

Idag blev det bodypump på lunchen, älskar lunchträning för då har du träningen klart sen! Körde med min kompis Kicki, det är så kul att träna ihop även fast det är grupp-pass. Idag var det Jessica, en fantastisk instruktör jag tränat för i över 20 år!

Ska visa bilder från när var i Stockholm igår, vilken release för den Blå kokboken! För att kika på bilder och filmer finns det massor på min instagram och klicka på storyn så kan ni följa mina dagar där.

 

 

 

 

 

 

  • 2017-09-02, 13:05
  • 11

Jag och Lucy har varit ute på en runda före frukost, vilken härlig luft idag. Har smsat lite med Annica och idag ska de försöka fotografera familjen. Hon vill gärna ha sitt långa hår på bilderna för i morgon ska vi försöka klippa av håret, det är planen så hon börjar vänja sig vid att håret snart börjar lossna. Usch vad det lät hemskt, det är ju ingen som vänjer sig vid att tappa sitt hår. Men jag ska hjälpa henne så hon klarar detta så bra det bara går.

Vad äter ni ikväll?

Om ni inte vet vad ni ska göra för middag idag så varför inte en hemmagjord pizza. Mina tjejer älskar när vi gör pizza på mandelbotten, det är ju så gott. Detta hade vi som veckans onsdagsmys. Duka fint, ställ pizzan på bordet och njut. Toppa med det du gillar eller har hemma. Vi brukar ha parmaskinka, stark ost, pinjenötter och goda grönsaker.

Har köpt en del nya grejer till hemmet, älskar att greja nu när det börjar bli höst, när man inte heller varit hemma på hela sommaren. Tända massa ljus, finns det något mysigare. Den här ljusstaken är Georg Jensen på Cervera,  alltså ni anar inte vilket sken det blev. (Osäker om den finns kvar på nätet, jag ska kolla om den kommer in) köpte även denna ljusstake HÄR.  och det finns en ställning till så ljusen “hänger”, den är ljuvlig. Ska fota och visa er. HÄR finns ställningen.

Testade ett nytt rödvin, ekologiskt från Italien. Villarini, Nero Dávola. Så gott till pizza eller till anti pasto. Jättegott till charkbrickan eller lagrade ostar.

Pizza med mandelbotten 3-4 port

Botten:

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 ägg

3 tsk olivolja

1/2 tsk bakpulver

Salt, peppar

Timjan, oregano eller någon annan krydda är gott att ha i degen.

Tomatås (egengjord HÄR.)

Riven ost

Valfri fyllning

Gör så här: 

1.Blanda ihop alla ingredienser  och tryck ut på en plåt med baklåtspapper, eller kavla ut men då måste du ha bakplåtspapper mellan så det inte fastnar.

2. Grädda på 175 grader ca 12 minuter tills det fått färg.

3. Lägg sedan på det du önskar, börja med tomatsåsen, strö sedan på riven ost, den här pizzan hade vi skivade champinjoner, paprika, ädelost, pinjenötter och parmaskinka.

4. Gratinera i ugnen på 220 grader tills osten smält.