• 2016-10-07, 10:28
  • 6

Hemmagjorda friterade pommes med en grillad köttbit och pepparsås är det godaste jag vet. Gör en fräsch, syrlig tomatsallad så bryter det av mot den mustiga pepparsåsen. Detta gjorde vi i onsdags när jag och tjejerna hade onsdagsmys. Den här gången lyxade vi till det med oxfile.

dsc00861

Grillad oxfile med pepparsås, tomatsallad och hemmagjorda Pommesfrites. 

Grillad oxfile Jag låter köttet ligga framme en timma före. Steker det sedan i smör i en grillpanna på hög värme, peppar salt. Lindar sedan in det i smörgåspapper en stund så blir det ännu saftigare. (Vi kör oftast medium, får gärna vara rött men inte blodigt)

Tomatsallad:

Hacka eller skär tomater i mindre bitar, skär upp en lök och blanda ihop. Jag tog schalottenlök. Ringla lite vit balsamvinäger, salt lite olivolja. Rör ihop så det får stå och dra sig.
Himmelskt gott till kötträtten.

dsc00840

Pepparsås  Min favorit. (Ca 4 pers)

5 dl grädde
1 1/2msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose)
1 msk smör
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk tomatpure
skvätt soja
skvätt rödvin (ett par msk)
salt

Fräs smöret med krossad peppar, (finns färdig) tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15min så de tjocknar något.

Krispiga hemmagjorda pommes 

Skär stora potatisar eller bakpotatis i tjocka stavar. Koka dom nästan klart i saltat vatten. Häll av vattnet i ett durkslag, lägg dom på en bricka med papper. Ställ in dom i kylen ett par timmar så dom får torka till. Ingen plast över.

Värm upp ca 1 liter matolja i en stor (viktigt med stor) kastrull. Värm till ca 180 grader. Fritera potatisen i omgångar. Jag tog upp och lade dom på brickan, sedan ner i oljan igen. Då får man den allra bästa friterade potatisen.  (Om man inte har en fritös förstås.)

dsc00841

Så gott så jag smäller av!

Strö lite havssalt och torkad dill över, servera och njut! Det blir stor skillnad när man gör egen potatis.

dsc00851

dsc00856

Hoppas det smakar! Tomatsalladen blir magiskt till. Dom flesta som följer min blogg vet min passion för träning och bra mat. Vi äter ofta nyttig mat, men det hindrar oss inte att lyxa till det med något riktigt smaskigt när vi känner för det ibland. Jag tror det är viktigt att hitta en balans, lagom av allt.

Håller ni med?

Önskar er en riktigt fin fredag. Kommer ett inlägg om Annica lite senare.

Kram

 

 

2016-10-07 Recept ,