• 2019-01-07, 09:30
  • 7

Vardagen är igång för många men maten behöver inte bli trist för det. Här kommer ett tips på en av mina favoritgrytor, heta räkor i kokosmjölk med vitlök. Den är så god!

Jag tror vardagen inte ska vara för strikt och hård efter ledigheterna, risken är att du tappar fokus och tröttnar. Släpp dieter, ät en bra kost och minska på fika, godis och mindre kolhydrater under veckan istället. Mer protein och mat som mättar är smartare.

Idag packar jag för fullt här hemma, i morgon åker jag och Janne till Alperna! Jag gör ett roligt samarbete ihop med Österrikes turistbyrå och vi ska ner till Serafaus-Fiss-Ladis igen. Det är otroligt mycket snö där nere så det blir nog bra skidåkning.

Ni kommer få hänga med som vanligt, det blir både blogg och massor med instastories.

 

 

 

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna snabbt i kokosolja eller olivolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka. Jag tar bort pannan från plattan sedan vänder jag ner räkorna. Garnera med persilja, servera med ris, nudlar eller sallad till. (Hade även sockerärtor i, ta grönsaker ni har hemma.)

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

1 kg

Räkor med skal

1

Röd paprika

1

Gul paprika

1

Liten purjolök

3

Vitlöksklyftor

1 msk

Röd currypasta

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

1 tsk

Mango Chutney

1/2

Hackad chili

400ml

Kokosmjölk

1 dl

Creme fraiche

1 tsk

Sambal oelek

1 msk

Pressad lime, gärna rivet skal av limen ocksp

100 gram

Sockerärtor

  • 2018-11-05, 17:00
  • 4

Har ätit en riktigt god räkgryta precis, har gjort den flera gånger och tipsat er här inne, idag gjorde jag ett nytt recept, grytan är med mycket vitlök, röd curry, helt mjölkfritt och glutenfritt, vi åt blomkålsris till. Kändes fräscht efter träningspasset. Middagstipset till er idag!

Jag och Marilyn körde inne på gymmet idag, löpning och ett styrkepass efter, jag körde armar och bröst.

Energin jag får efteråt är obeskrivbar. Måste svettas rejält, då kommer endorfinerna och man känner den sköna trötta men behagliga känslan som är belöning efteråt.

Och här kommer räkgrytan, har ni inte gjort den måste ni testa. Hade inte purjolök hemma men det kan man också ha i.

DSC_1565

Räkor i röd curry och kokosmjölk 4 port max 20 min tillagningstid

1 kg räkor stora med skal
1 gul paprika
1 röd paprika
100 gram sockerärtor
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök (jag hade ingen hemma)
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
3 dl kokosmjölk
1 tsk Sambal oelek
1 msk soja
1/2 pressad lime

Salt och peppar

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och sockerärtorna. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt currypastan, sambal oelek, fond, kokosmjölk. (Skär purjolöken och fräs med grönsakerna om ni vill ha purjolök) Låt koka ihop ca 10 minuter. Stäng av plattan, vänd ner räkorna hastigt, de ska inte koka för då krymper de.

Servera med rivet blomkålsris som du kokar upp snabbt i vatten och lite salt. Eller ris.

Njut av en fräsch och god gryta!

 

 

 

 

 

 

  • 2017-04-10, 07:55
  • 3

God morgon! Vill tipsa er om en god räkgryta som är snabb att svänga ihop en stressig vardag. Den har mycket smaker som vitlök och cayenne som passar gott ihop med räkor.

Räkor går att göra så mycket med!

Het räkgryta 4 port

ca 1 kg räkor med skal

kokosolja eller smör att steka i

3 tsk curry

1/2 tsk paprikapulver

3 pressade vitlöksklyftor

1/2 purjolök

1 röd och gul paprika

3 msk tomatpuré

1 msk soja

1/2 tsk sambal oelek el mer

2 dl grädde

1/2 dl vitt matlagnings vin

2 dl créme fraiche

1-2 krm cayennepeppar

1 paket lättstuvad bladspenat (Inte nödvändigt om du inte har hemma)

Gör så här: 

1. Skala räkorna

2. Fräs curryn, cayenne, vitlök, purjolök, paprikor knappt att mjukna. Jag finstrimlar alla grönsaker.

3. Tillsätt tomatpurén, soja, grädde och koka ihop. Rör i vin och crème fraîche. Lägg i resten av kryddorna, smak av.

4. Låt det småkoka ca 10 minuter, lägg i räkorna allra sist som bara ska i hastigt i, dra av grytan direkt.

5. Värm spenaten för sig och lägg underst på ett fat, lägg sedan på grytan.

6. Servera med valfritt tillbehör, ris, glasnudlar, blomkålsris eller em matig sallad.

Jag tycker detta är jättegott och kommer ha en matig sallad till idag.

I början på veckan drar jag alltid ner på kolhydraterna, jag äter ofta lite mer det jag känner för på helgen men så fort veckan är igång blir det nyttigare mat, inget fika eller godis.
Det var faktiskt så jag kom i form för många år sedan.

Jag började med en “ätardag” och skrev ner goda recept jag planerade in under veckan. Planera din mat, ha mycket hemma så slipper du stoppa i dig något onödigt bara för du har blodsockerfall.

Jag valde en enda dag i veckan där jag åt lite vad jag kände för. För mig funkade det bra, det blev en dag att se fram emot, men sedan blev det mindre och mindre onyttigt den dagen. Suget försvann.

Det passar inte alla, har du ett stort sötbehov tror jag det är bättre man stryper socker helt, ersätt med annat som du tycker är gott. Det får inte bli för mycket krav, eller jobbigt för då kommer du trilla dit när du tycker din tråkiga diet är pesten. Jag är emot alla dieter där du tappar livslusten helt på grund av att du alltid räknar, väger, eller tänker på det får jag inte äta, eller det får jag inte äta.

Jag tror mer att vi ska försöka tänka på allt gott du får äta istället, positiv belöning istället för negativt. Alla är olika så pröva er fram.

 

 

  • 2015-04-10, 16:44
  • 6

Välkommen fredag och efterlängtad helg!

Gillar ni skaldjur? Jag älskar det. Färska är allra bäst men jag gillar även mat med räkor och andra skaldjur som tex den här heta räkgrytan, speciellt med lite “hetta”.

Jag har en del gamla, fina kokböcker som är min mammas och där kan man hitta mycket gott. Det här är en variant av Räkor Indienne som var poppis på menyn för många år sedan.

Jag kör färska räkor och skalar även fast det är lite pill. Blir mycket godare, lita större räkor och inte lika mycket vattensmak. Behöver inte vara dyrt, ofta kör butikerna bättre pris beroende på tillgång och efterfrågan.

Het räkgryta 4 pers 

ca 1 kg räkor med skal

Kokosfett/olja att steka i

2-3 tsk curry

Cayennepeppar efter tycke och smak

1/2 tsk paprikapulver

3 pressade vitlöksklyftor

Lite purjolök

1 röd och gul paprika

3 msk tomatpuré

Skvätt soja

1/2 tsk sambal oelek el mer

3 dl grädde

1/2 dl vitt vin

1 burk créme fraiche

1 Paket lättstuvad bladspenat

Gör så här:

*Fräs curryn, cayenne, vitlök, purjolök, paprikor knappt att mjukna. Jag finstrimlar allt.

*Tillsätt tomatpurén, soja, grädde och koka ihop. Rör i vin och crème fraîche. Lägg i resten av kryddorna, smak av.

*Jag lät det småkoka lite och sist i med räkorna som bara ska i hastigt i.

*Värm spenaten för sig och lägg underst på ett fat, lägg sedan på grytan.

*Man kan servera vad man vill, god sallad, ris eller glasnudlar.

SÅ gott!

DSC_0676

Väldigt svårt att fota den här rätten, ser ur som falukorv, haha! Och det är det inte…. 

DSC_0687

Bon aptit och hoppas ni gillar det!

Här har vi tränat, storstädat och jag har suttit och jobbat vid datorn en stund. Ska ner till stan med Marilyn en sväng och sedan kommer nästa inlägg om lite träningspepp. Intressant på instagram idag! =)

Kram så länge

 

2015-04-10 Recept