• 2019-05-26, 13:44
  • 12

Grattis alla mammor på mors dag! Ni är fantastiska! Vi har precis tagit en bit av jordgubbspajen jag gjorde igår. Kan vara den godaste jag vet. Det är med jordgubbar och rabarber, kanel och mandelmassa. Flagad mandel över och servera med lösvispad grädde eller vaniljvisp, eller en kula glass. Himmelriket.

Tur jag sprang en timma i förmiddags, hehe.

Mamma var här och hjälpte mig putsa fönster igår och fick med en stor bit av pajen. Tror jag fick två sms på raken efter, haha! Hon tyckte den var jättegod. Extra grattis till mamma idag, fyra döttrar och sju barnbarn är vi. Idag är hon nere hos min syster Linnea i Göteborg men vi fikade här hemma igår.

Barnen har bokat restaurang ikväll och ska bjuda mig på middag, älskade tjejer så mysigt det ska bli.

Det är kardemumma i, man kan också ta kanel. Så gott!

Världens godaste paj med jordgubbar och rabarber

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
8 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader, skär rabarbern i mindre bitar och dela jordgubbarna och lägg allt i en pajform. Normalstor ca 30 cm diameter. Blanda socker och potatismjöl och strö över i formen och rör om lite. Ta fram en skål och blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma. Riv mandelmassan grovt, finfördela mandelmassan och smöret i mjölblandningen till en smulig massa som en smulpaj med fingertopparna. Strö över smuldegen över rabarbern och jordgubbarna, strö sist på mandelspån och gratinera pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Akta så det inte bränns de sista, jag lägger alltid på folie eller bakplåtspapper om det börjar bli för mörkt, mandeln kan lätt brännas men gott när det är knaprig yta.

Fyllning

250 gram

rabarber

250 gram

jordgubbar

1 msk

potatismjöl

3 msk

Socker

Smuldeg

1,5 dl

mjöl

1,5 dl

havregryn

1/2 dl

socker

1 tsk

kardemumma (Jag tog lite mer)

75 gram

mandelmassa

100 gram

smör

1/2-1 dl

mandelspån

  • 2018-05-20, 13:00
  • 11

Nu finns det massor med rabarber och ni måste baka den här pajen alltså! Så god med rabarber och jordgubbar. En enkel smulpaj med kardemumma, mandelmassa och mandelspån. Mandeltäcket är ljuvligt gott.

I receptet finns även tips på en nötcrunch istället för smuldelgen om ni vill skippa mjölet.

Smulpaj med rabarber och jordgubbspaj 6-8 portioner 

Fyllning:

250 gram rabarber
250 gram jordgubbar
1 msk potatismjöl
1/2 dl socker (jag tog något mindre)
1 dl mandelspån

Smuldeg: 

1,5 dl mjöl (vill ni göra utan mjöl har jag ett recept på en jättegod nötcrunch  HÄR.)
1,5 dl havregryn
1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
75 gram mandelmassa
100 gram smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, skär rabarbern i mindre bitar, dela jordgubbarna i bitar och lägg allt i en pajform. Blanda socker och potatismjöl och strö över i formen och rör om lite. Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma i en ny skål. Riv mandelmassan grovt, finfördela mandelmassan och smöret i mjölblandningen till en smulig massa som en smulpaj.

Strö över smuldegen över rabarbern och jordgubbarna, strö sist på mandelspån och gratinera pajen i mitten av ugnen i 25 minuter. Akta så det inte bränns sista 5 minuterna.

Servera med vaniljvisp, grädde eller vaniljglass. (Jag har gärna vaniljkvarg till också om man vill ha nyttigare)

Njut av en underbar söndag! Berätta gärna om i bakar pajen! Nu ska vi ge oss ut på cyklarna så vi får trampa fler mil, bra träning i  värmen också så vi vänjer oss.