Ny vecka är igång! Här snöade det i morse, snacka om väderväxlingar.
Igår gjorde jag en kycklingrätt med jornötssås, gissa vem som önskade den middagen? Janne sa till tjejerna att han vill ha min jordnötssås som soppa nästa gång. Vet dock inte om det skulle bli gott, haha men bra betyg att de gillar maten så mycket.
Har ni tagit fram grillen kanske när våren hälsade på? Detta går att göra både i ugn och på grill. Pensla på kycklingen med massa soja och sweet chili, servera en god jornötssås. Det är så otroligt gott.
Inga mjölkprodukter i såsen så passar även den som inte tål mjölk. Gör pepparsåsen om ni inte tål jordnötter.
Kycklingen blir saftig och så goda smaker när man penslar med marinaden, godaste middagen på länge! Lägg alla spetten på ett stor fart, blir vackert att duka med. Dryck, ljus öl, fruktigt vitt vin passar bra. Såsen har lite hetta men inte starkt. Då passar ett fruktigare vin än ett torrt. Sjävklart något gott alkoholfritt.
Går lätt att förbereda om du ska ha gäster, då skulle jag gjort klart allting som går att förbereda, men stek i ugnen 30 minuter före man ska äta. Såsen kan man göra helt färdig innan, bara att värma på i grytan när ni ska äta.
Det gröna på riset är hackad gräslök som jag alltid har i frysen.

Gör så här
Dela kycklingfilén i två bitar på längden, trä grillspettet rakt igenom. Blanda ihop soja, sweet chili, olja, salt och peppar. Pensla på fileerna ordentligt. Lägg dem i en form och gratinera i mitten av ugnen på 220 grader i ca 20 minuter. Ta ut formen då och då och pensla på mer så det inte blir torrt. De sista fem minutrarna, dela två limefrukter på hälften, lägg i formen, pensla med marinaden över limen. Lägg även på sesamfrön när du lägger på limen. De bränns annars om de är med hela stektiden. Lägg upp spetten på fat, lägg med limen, det är supergott att pressa den över maten sen. Servera med ris, blomkålsris eller varför inte klyftpotatis eller sötpotatis? Passar också till! Helt underbar middag. En fräsch sallad är ett måste till också förstås.
Jordnötssås
Fräs hackad vitlök i lite olja så det får färg. Sänk plattan och häll i kokosmjölken. Rör om, lägg i alla ingredienser och låt det koka ca 10 minuter så det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
4
Kycklingfileer
1 dl
Soja
1/2 dl
Sweet chilisås, den står på asiatiska hyllan
1/2 dl
Olja
1 msk
Sesamfrön
Nypa
Salt och peppar
8
Träspett (finns i matvaruaffären)
2
Lime
Jordnötssås
1 dl
Jordnötssmör, gärna ekologisk med crunch
400 ml
Kokosmjölk
2 små
Vitlöksklyftor
1 msk
Soja
1 tsk
Sambal oelek
1
Pressad lime
1 msk
Kycklingfond
1/2 msk
Riven färsk ingefära
1 msk
Sweet chili
Nypa
Salt och peppar