• 2020-11-20, 08:34
  • 6

God morgon fredag! Vilket väder idag, kallt och krispigt. Och sol! Nu får vi ut och njuta av ljuset, blir en bitande kall men skön runda strax. Men först ska ni få tips på helgbak om ni ska baka något gott i helgen.

Igår bakade jag saffranssnittar! Jag älskar allt med saffran och just den här tiden är det extra mysigt. Jag såg ett recept i mormors tidning som jag fotade av, detta är från Hemmets journal och det blev så fina mördegssnittar. Frasiga, krispiga och sega. Vill ni inte ha saffran tar ni bara bort det. Men vackert att lägga fram till advent, gyllene syltsnittar med saffran.

Nu har jag fryst in allt och mysigt att ha till helgerna och på gottebordet till jul.

Receptet står det att det blir 35 stycken och man ska dela i 4 längder, jag gjorde som ni ser 6 längder. 4 först men “bitarna som blev över” efter lagt ut på plåtarna så gjorde jag två lite kortare längder.

Jag gillar när snittarna är tunna. (Även om de blir lite mer sköra)

Recept saffranssnittar med sylt ca 50 tunna eller 40 tjockare
0,5 g saffran (1 paket)
1 tsk strösocker
2 tsk konjak (kan uteslutas)
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1 1/2 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm flingsalt 
Fyllning:
3/4 dl röd sylt (jag tog jordgubbsylt vi hade hemma)
Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk mjölk eller vatten
ugn: 200 grader

Gör så här:
Mortla saffran med socker och ev konjak.
Rör rumstempererat smör, socker, sirap och saffran poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Häll ner i saffransdegen och rör samman allt.
Dela degen i 4 delar, jag rullade ut och lade på plåtar, tog ändarna och rullade så det blev två kortare längder.
Forma till längder som på bilderna, lika långa som plåtarna. Lägg ut två på varje plåt. Gör en skåra med lillfingret i mitten längst hela längderna. Lägg sylt i mitten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Glasyr: Rör ihop ingredienserna. Bred glasyren över de varma längderna när du tagit ut dem från ugnen. Jag väntade ett par minuter. Skär längderna i sneda snittar innan längderna svalnat.
Njut av krispiga och sega saffranssnittar!

 

 

 

  • 2010-11-07, 22:12
  • 0

Om ni gör det- baka pajen. (nästan lite julfeeling idag) Fixar recept om det är minst 20 som gillar choklad. Är nyfiken på hur många som nyttjar denna underbara kärleksdrog.

Idag kom världens finaste Mats och Magnus hit och fikade, de har varit i Falkenberg och passade på att stanna till i Skövde på vägen hem. Massa skratt, babbel om ditt o datt och vi njöt av chokladpajen jag svängde ihop igår. Oh my god- den var god! Vi tre är hemska när det kommer till mat, dessert eller ja.. allt som är gott. Får alltid panikbanta när vi hängt ett tag. Men livet är för kort för att avstå. Det är vi alla överens om.

(Men just nu borde jag köra stenhård GI ett tag igen- men tar tag i det snart. Snaaart.)

..inte nog med det. Jag är redan inne i december tror jag. Min hjärna börjar alltid lika tidigt. När jag var liten körde jag igång redan i september. Mamma var knäckt. Jag drog  med min lilla bandspelare in i bästarummet, satte mig vid pianot, tryckte på rec. Sen spelade jag in julsånger för glatta livet. När jag inte spelade dom “live” och inte fick klinka för sent på kvällen satt jag på mitt rum och lyssnade på det jag hade spelat in.

Favoriter: Siv Malmkvist Låt mig få tända ett ljus, Ett litet barn av Davids hus- Hosianna. Luciasången också högt upp.

Herre.Herre.Gud. :-)

SÅ, jag är (nästan) lika tidig i år. Idag blev det nog lite julkänsla i köket. Julmust…skumtomtar och masssa ljus. Sen sjöng vi trestämmigt Stilla natt!  Skoja… sången stod vi över. Även fast jag LÄNGTAR till Magnus Julkonsert. Åh den måste ni bara vara med om. Han åker land och rike runt framöver och jag lovar er, den är  fantastisk. HÄR hittar ni datum.

Gott va…!

KRAM och puss på er

Johanna