• 2018-12-15, 19:17
  • 35

Nu har vi hämtat hem granen! Självklart en äkta vacker kungsgran. Jag skulle aldrig kunna ha en av plast, trots att jag svär varje år när jag ska ut med eländet. Men för mig skulle det inte vara en riktig jul utan en äkta gran som jag valt ut med omsorg. Tänk att en gran kan vara så viktig!

Har ni plastgran eller en riktig gran? Vilket är egentligen bäst för miljön, att tillverka en i plast eller att ta ett levande träd? Diskutera i kommentarsfältet, jag vill verkligen veta.

Jag har så mycket minnen och traditioner kring jul, det var så roligt att få ge sig ut med pappa och pulsa i snön under granjakten. Vi systrar fick  varsin egen gran i våra rum, åh vad jag älskade klä min fina gran som stod precis bredvid min säng. 

Till mammas stora förskräckelse kom jag på idén att hälla florsocker på hela granen med en sil, jag ville ha en lika vacker julgran som de hade i Disney, så det blev vitt och grant över hela granen. Tills mamma fick se vad jag hade ställt till med. Hon hade storstädat hela vårt hus i en hel vecka, dragit ut allt, skurat och städat i minsta lilla vrå, torkat från golv till tak, tvättat alla gardiner, som en galning hade hon och mormor städat så det skulle vara riktigt rent och fint till jul. 

När hon fick se min gran pudrad med florsocker och kladdet över hela mitt rum så satte hon sig ner i trappan och stortjöt. Hon bara grät av ren utmattning efter att sett vad jag hade ställt till med, det var kladdigt florsocker på gardinerna, på hela mitt golv, i sängen. Överallt!

Men granen var vit och vacker en liten stund i alla fall och vi fick minnen som vi skrattar åt idag. 

Nu har jag och Janne varit och hämtat vår vackra kungsgran utanför Skövde, det ska bli mysigt att ta in den nu och klä den, njuta av alla tindrande ljus och lägga julklapparna under.

Jag hoppar nog över florsockret nu när det är jag själv som måste städa.

 

2018-12-15 Johanna Toftby ,