• 2017-11-23, 23:30
  • 11

Jag blev sugen på julskinka idag och fick med mig både det ena och det andra hem från affären. När tjejerna kom hem ikväll stod det ett litet minijulbord uppdukat och julmusik i bakgrunden. Kristallkronan tänd och julmyset på topp.

De stod som två fågelholkar. Haha!

Egentligen skulle jag behövt lägga den tiden på annat här hemma men sån är jag. Spontan. Men det är mycket mysigare att äta julbord med dem än att städa.

Jag brukar göra små minijulbord fram till jul, det är ju nu man tycker det är som godast. Ibland bara julskinka, ibland en god jansson. Älskar grönkål och det finns ju så mycket man kan göra, idag fräste jag med olivolja, lite citron, chili, havssalt och lite vitlök. Galet gott!

Älskar våra middagar vi har tillsammans, det är den tiden jag sitter med tjejerna länge. Vi pratar igenom allt som hänt och det är en mysig stund. Det är inte mycket tid man får egentligen med sina barn för det är fullspäckad schema för alla. Men ta en liten stund då och då, middag, träning, en promenad eller en fika på stan. Kvalitetstid när man är tillsammans.

Min pappa jobbar inatt på operation och fyller dessutom år! Hurra på din dag!

Ibland brukar jag ringa honom om jag vet han är på väg in till jobbet så packar jag en liten matlåda, för det blir alltid så mycket mat när vi lagar. Idag blev det julbord och lite julmust, haha! Han blev ganska snopen när jag ringde och tyckte han kunde komma förbi och hämta med lite julmat. Då kanske natten på OP inte blir så lång.

Finns inget som jag älskar så mycket som julen. Har alltid börjat tidigt, när jag var liten började jag spela julsånger vid pianot i september. När vi var hos farmor och farmor på julafton var jag förtvivlad när vi skulle åka hem för att julen var över.
Jag älskar alla traditioner och vill därför göra det så mysigt jag bara kan för mina egna barn. Nostalgi och trygghet. Jag har lyckan att varit med om en väldigt fin och trygg uppväxt med mamma, pappa och mina systrar. Men det är inte alla som har det så.

Jag vet många som inte alls gillar julen och jag tycker synd om dem. Jag får ont i hjärtat, det går sönder när jag pratar med dem som inte har det så lätt. Julen är barnens högtid. Det är så många som inte kan fira julen, som kanske lever i otrygghet, som inte ens har en familj. Föräldrar som har psykiska sjukdomar eller alkoholism.

De barnen får ofta ta ansvar och det blir ombytta roller. Jag hoppas alla försöker hjälpa till om man känner någon som har det svårt, det finns ofta kyrkor, organisationer i varje stad, även flera hotell och företag hjälper till att samla in julklappar och pengar till de som har det svårt.

Eller de som är ensamma. Finns så mycket ensamhet, usch det knyter sig i magen.
Jag kommer skriva mycket om detta framöver och är ofta engagerad i både maskrosbarn och statsmissionen Göteborg.

Vi kan ju hjälpas åt här inne på bloggen för att sprida mer välgörenhet.

Sov gott, kram från mig

 

 

 

2017-11-23 Johanna Toftby , ,

  • 2015-11-28, 11:37
  • 11

Dom flesta här inne vet nog att jag är en riktig julnörd, jag älskar den här tiden! Allt planerande och alla förberedelser, underbart!

Det pratas mycket julrecept nu och därtill också vad man helst dricker. Man kan lätt bli lite vilsen när man skall matcha ihop rätt dryck till julbordet och alla har olika smak och traditioner. På vårt julbord har vi oftast haft julmust eller julöl och det är lätt att fastna i något som man alltid haft.
I ett samarbete med Valid Wines har jag fått möjligheten att prova två olika sorters Beaujolaisviner som passar utmärkt på julbordet då våra smaklökar verkligen går på högvarv.
Beaujolais Villages och Morgon.
Just dessa två viner föll jag för lite extra av den anledningen att de har lite lägre alkoholhalt, vinerna är mjuka och fruktiga men riktigt smakrika. De har också en lägre histaminhalt vilket är bra för dem som lätt kan få huvudvärk av ett glas rött vin.
Dessa två viner funkar också mycket bra till lite lättare och i många fall lite mer hälsosam mat, vilket jag gillar att göra. Många recept kan man trixa till, ta bort och lägga till andra alternativ för att göra det lite hälsosammare.
Jag kommer fram till jul att tipsa er om hälsosamma alternativ som dessa två viner passar bra till!

DSC_0744

Är ni intresserade av att prova dessa två viner finns de på Systembolaget.
Här hittar ni dom:

Beaujolais Villages
Morgon

Här är ett gott recept som dessa två viner passar jättebra till!

Inkokt lax med ljummen rödbetssallad.

1 bit färsk lax

Lag:

5 dl vatten
1 dl rött vin
2 cl vinäger
3 matskedar salt
2 matskedar socker
4 kokta klyftade rödbetor
1 liten burk kapris
1 gul lök
1 påse finbladig spenat

Koka upp lagen och häll över laxen och täck formen med folie, laxen är färdig när den har svalnat.
Fräs rödbetor, lök, kapris med lite olivolja och tillsätt spenaten strax innan servering, glöm ej salta och peppra. Servera med en klyfta blodapelsin istället för citron.

Bon Apetit!

2015-11-28 Mitt liv, Recept , , ,