• 2019-10-15, 22:15
  • 10

Innehåller annonslänkar 

Nu har vi haft kalas på löpande band, i söndags var det middag med släkten för att fira Marilyn som fyllt 20 år! Vi kom hem sent lördag kväll efter dopet i Stockholm och då kastade jag mig in i tårtbak och förberedde inför middagen. Vi hade satt klockan 16 på söndagen som tur var, middag för 20 personer är lite pyssel. Vi handlade allt innan och tjejerna fick städa och fixa här hemma innan så det gick ändå bra.

Min fina tjej! Det är väldigt roligt att göra fint och fixa till sina barn. Bästa jag vet.

“Varför måste du ställa till med kalas och varför inte göra det enkelt” frågade någon.
För att vi alltid har kalas med familj och släkt, för att det är väldigt roligt och för att barnen älskar det! Alla familjer gör på sitt sätt. Jag har skrivit mycket om detta i min bok Middag hos mig, då förstår ni mer hur jag gjorde även när jag var ensam med tjejerna när de var små. Jag älskar fixa till kalas och fest! Även om det var lite stressigt eftersom vi var på dop samma helg.

Marilyn älskar pajer och plock så det bjöd vi på. Hon köpte även med sig lite gott från delikatesscharken på Kvantum där hon jobbar.

Jag gjorde fyra stora pajer, två köttfärspajer och två salami och brieostpajer. (skippade spenaten) Klicka på länkarna så kommer ni till recept. Sedan lite av varje, lax och olika parmaskinkor, sallad, såser och olika ostar.

Lisa-Marie, 22 år i december. Hon har sökt högskola nu till januari och Marilyn kommer söka polis men även en till högskoleutbildning. När de flyttar iväg beroende på var de kommer in kommer jag flytta ner till Janne och Göteborg. Vi har varit ihop i snart 8 år, klarat särbolivet och pendlat för tjejernas skull men nu närmar det sig en ny fas i livet.

Alltså kolla mammas silverskor, hur coola?!

Vi var 20 personer, så roligt att ses! Mormor, barnens pappa Lasse och deras lillebror Charlie, pappa/morfar, Lena och Carl, tjejernas kusiner och mina tre systrar. Janne och Lucy också förstås. Fullt hus, jag älskar det! Så här är vi även på julen hos oss och några fler..

Pappa jobbar på operation och jobbade så han kom lite senare. Vet ni är en hel del läsare som ofta skriver att ni blivit sövda av honom på OP och är glada att han är så lugn och snäll. Han är grym.

Husmor är jag det, men fick så mycket hjälp av både Janne och Marilyn inför kalaset. De fick slita, hehe. Tur! Förklädet är Lexington, ni hittar det HÄR. Fint till jul. Min klänning hittar ni HÄR. Också fin till jul, ett rött diadem blir juligt.

Älsklingen!

Och tårtorna. Marilyns favoritsmaker är choklad och citron så jag bakade en hög chokladtårta lager på lager med nutellamousse mellan, chokladglasyr överst och toppade med chokladmacarones. Den andra är cheesecake med smak av lime, jag gjorde dubbel sats så den blev extra hög och dekorerade med passionsfrukt, vit choklad och citronmacarones.

Mäktiga men en liten bit är smaskigt.

Och 20 höga ljus förstås. Hittade fina höga smala ljus i guld och silver på Partaj.

Lite smält och rasat lite, haha! Men lovar er, den här var ganska god faktiskt. Båda tårtorna ska ni få recept på. Botten är saftigt och kompakt, inte som sockerkaka som är mer luftig.

Marilyn fick så fina presenter, tack alla! Pengar, presentkort, smycken och massa skoj.

Nu dröjer det några veckor innan det är dags för nästa kalas när det är Lisa-Marie som fyller år. Ska vila upp mig lite, men i morgon åker jag upp till Stockholm. Ska göra en intervju och reportage för tidningen Amelia och är med i Aftonbladet Morgon på TV3 på torsdag. Återkommer med tid.

Kramar

 

 

 

2019-10-15 Johanna Toftby, Recept , ,

  • 2019-06-10, 17:00
  • 7

Nu börjar stora studentveckan för många i Skövde, hur har ni det? Stressigt och fullt upp vet jag sedan mina studenter vi haft. Glöm inte njuta, det är livets höjdpunkt!

Ska ni göra cakepops att bjuda på? Eller till festen eller midsommar. Enkelt, gott och festligt att ställa fram. Dessa misslyckas du inte med. Tog några gånger innan jag upptäckte knepet.

För så här vill man inte att det ska se ut. Katastrof när alla smälte, haha.

Istället har jag andra tips, nu vet jag hur de ska bli snygga och goda. Pinnen måste frysas fast, följ steg för steg så har du söta cake pops till festen. Dekorera hur du vill, Lisa-Marie gör så fina med massa strössel som hon gjorde till Marilyns student.
Jag gillar dessertbuffe där man ställer upp massor, dekorera med flaggor och lite festliga dekorationer så blir det inbjudande.

I år när vi fotade till boken doppade jag dem i vit choklad och satte ett gul blått band, enkelt men blev fint.

Fint att ställa fram antingen till dessertbordet eller till fördrinken när alla kommer.

Jag använder papperssugrör som jag klippt av på mitten. Köpte dessa rosa på Partaj. Idag hittade jag vita korta på Panduro som är just till Cake pops.

Mixa kakorna och rör ihop med färskosten. Rulla till bollar.

Smält chokladen, ska du ha vit, köp knapparna. Den vita som blockchoklad är kladdig och för tjock att doppa i.

Doppa pinnen 1 cm ner i chokladen. Sätt ner den en bit rakt ner i de färdigrullade bollarna. Den fäster om du doppar pinnen i smälta chokladen.

Ställ i frys en timma. Ha tålamod, måste bli kalla så pinnen fäster.

Ta ut bollarna ur frysen. (kylen funkar också) Doppa dem i den smälta chokladen.

Chokladen får inte vara varm, då lossnar pinnen. Snurra sedan bollen i luften, ställ den inte direkt på brickan för då får du en “platta”. Det är fint om de är runda. De torkar snabbt. Snurra den lite så det stelnar något innan du ställer ner den.

Ska du ha strössel tar du på det nu. Inte när de stelnat.

Ställ bollarna kallt tills du ska servera dem. Jag satte gulblå band och ställde på bordet med bubbel och lite annat gott. Mycket uppskattat av gästerna.

Lycka till med era goda cake pops!

Cakepops! Så lyckas du

Skriv ut recept
Tid:
30 min plus frystid
Antal portioner:
ca 15 stycken

Gör så här

Mixa kakorna i en matberedare eller en mixer. Blanda i färskosten. Rulla direkt till fina bollar. Smält lite av chokladen, doppa ner pinnarna ca en cm i den smälta chokladen och stick sedan rakt ner en bit i varje boll. Ställ på en bricka i frysen en timma. De måste ha stelnat så pinnen fryst fast. Smält blockchokladen i vattenbad. Ljus, mörk eller vit. Ska du ha vit köpt de små knapparna, den vita som blockchoklad är svårsmält och kladdig. Doppa sedan bollarna rakt ner i chokladen, ta upp och snurra, vrid på den så allt överflödig choklad rinner av. Håll den i luften en liten stund, snurra under tiden. Då torkar den och du får ingen "platta" under bollen som annars blir om du doppar den i choklad och ställer ner den direkt. Vill du ha strössel så strö på det innan det har stelnat. När den torkat till lite, sätt ner bollarna på en bricka och ställ kallt.

150 gram

Färskost

2 paket

Ballerina eller oreokex

250 gram

Vit choklad eller mörk

15 pinnar

  • 2017-10-15, 22:41
  • 11

Idag har vi haft kalas för Marilyn som fyllde 18 år i veckan! Jag kan inte förstå att mina tjejer är myndiga. Nytt kapitel i livet även fast man som mamma ändå kommer oroa sig för sina barn trots de börjar bli äldre. Jag är nog en av de värsta, haha.

Vi är en stor familj och när vi samlas allihopa på kalas så är vi nästan 20 personer. Bara närmsta familj, hehe. 5 syskon och 7 barnbarn, det är barn högt och lågt. Äldst är Lisa-Marie snart 20 år och yngst är syrrans twins som är 10 år. Mycket tvillingar eftersom mina systrar också är tvillingar.
Idag sa jag hej två gånger till samma person, fast jag alltid kunnat se skillnad på dem i alla år, de är enäggstvillingar och ruskigt lika.

Det är härligt med en stor familj för det är trygghet, kärlek och gemenskap. Men har man ingen familj man växt upp med hoppas jag man har vänner som istället kanske blir sin familj. Jag älskar ge barnen alla dessa kalas, det är mycket jobb att bjuda hem 20 personer, men det bästa jag vet. Jag är uppvuxen så. Alla ses när någon fyller år eller på högtider. Ibland mat, ibland fika. Men det är kul när barnen springer runt, alla ligger i soffan eller sitter och pratar vid matbordet. Sedan ligger vi helt slut i soffan när kalaset är över, hahaha.

Jag har en stor förkärlek att se till att alla samlas. Jag tycker det ger barnen trygghet. När barnen var yngre kanske de inte alltid ville med på kalas, men hade de inte match eller prov så fick de följa med ändå. Hör till uppfostran och jag tycker det är slappa föräldrar som skiter i när sina barn bara vill fly från allt. Ibland är man tvungen att åka med ändå. När barnen sedan var med så tyckte de ju att de var hur kul som helst.

Den som fyller år ska känna sig rejält uppvaktad! Visst är det kul att ge barnen överraskningar och ett fint kalas. Det viktigaste är att man gör det personligt, det är inte det materiella som räknas. Tänk på det.

Vi bjöd på massa plock och tacos för alla barnen älskar det. Tack Janne för all hjälp, love you. Tack fina Hanna och Henric som kom hit igår och hjälpte mig med en del fix, ska fota vad vi har gjort om här hemma, det är så kul att förändra.

Jag gjorde min älskade farmors tårta som hon alltid gjorde på kalas. Farmors alldeles egna karuselltårta som ni ska få recept på. Pappa åkte dit och fotade av hennes originalrecept, ska dela med mig till er. För vilken tårta. Lite pyssel men inte svår. Choklad och nougatfyllning ihop med nötkross och mandelmassa är så gott.

Hennes dekoration alltså! Hennes tårtor var konstverk, det är inte mina men jag försökte göra liknande.

Har ni sett vilken underbar puff Lucy ligger på? Min fina kund Jenny har virkat! Vilket hantverk, otroligt proffsigt och snyggt gjort. Lucy älskar ligga “högt där uppe” och ha koll på allt och alla. Hennes egna lilla puff.

Mamma, syster och mina tjejer.

 

 

  • 2015-08-05, 08:35
  • 4

Halvfryst på italienska. Denna ljuvliga, nutellaglasstårta kan man bjuda en kung på. Kanske något till frukost? Hehe.

Igår firade vi min systers tvillingpojkar Alvin och Milo som precis fyllt 8 år. Grattis killar! Jag och tjejerna åkte lite tidigare till Lidköping där dom bor och lade oss på stranden och solade en timma innan kalaset började. Härliga sommar, vad vi har väntat. Vilken fin dag!

IMG_3293.JPG

Mina ögonstenar! Märks allt att dom varit i från varann en vecka drygt. Är så glad att dom har varandra, tighta syskon. <3

IMG_3295.JPG

Det är ju så mysigt, att packa lite picknick och packa ner strandfilten. Lidköping har många fina badplatser.

Här är födelsebarnen! Vi fick jättegod mat (Tack Patrick!) och hade en trevlig kväll. Roligt att sitta och prata med mina systrar, längesen vi sågs nu.

IMG_3329.JPG

IMG_3326.JPG

Några frågade om outfit på insta. Toppen är faktiskt egentligen en kjol,  men jag drog upp den istället. Finns på Blueco.se men några månader sedan. Slitna vita short, också Blueco.

IMG_3292-0.jpg

Blommorna står sig fortfarande lika fint som jag fick av Annica förra veckan.

Semifreddo. Jag äter sällan godsaker, men på kalas eller när vi är iväg på något skoj så klart jag smakar och njuter av det.  Men en bit räcker. Förr tog jag om och om och om…

Denna var så god.

IMG_3324.JPG

Italiensk dessutom. ;)

Stort tack än en gång för era fina kommentarer till Annica. Ni har även skrivit fina hälsningar till mig, det värmer. Men jag skulle kunna ge bort en kroppsdel för att hon ska bli frisk. Vi kämpar nu tillsammans med henne och idag kommer inlägg från Sahlgrenska dag 3. Jag ska på möte i Göteborg nu på fm, kanske också ett besök hos Annica beroende på hur hon mår. Jag har fått sååå många fina sms från henne när hon kom upp till sviten. Hon fick knappt fram ett enda ord. Hon var så tacksam, lycklig och glad. Det känns ofattbart skönt i hjärtat att få hjälpa dom med detta mitt i allt det tuffa dom går igenom. Terese från hotellet är också alldeles varm i hjärtat av att få vara med och hjälpa dom.

Önskar er en fin dag, vi hörs snart!

kram