• 2018-09-11, 19:17
  • 15

Måste kika in med tips på en fantastisk äppelpaj vi gjorde i eftermiddag. Marilyn ville göra en paj och gick ut i trädgården och plockade äpplen. Vilken lyx.

Pajen är gjord av mandelmjöl, kokossocker, rågflingor, hackade mandlar och kardemumma.  Alltså den var bland den godaste vi ätit! Ni måste bara göra den. Knaprig!

Lova det. Är ni allergiska byt ut mandlarna till tex solrosfrön och ta vanligt mjöl om ni är nötallergiker.

Det är en ganska lös paj men himmelskt god. Älskar krispet.

Knäckig äppelpaj 6-8 port 

6-8 svenska äpplen
2 dl mandelmjöl
2 dl rågflingor el havregryn
3/4 dl kokossocker
1/2 dl hackad mandel
1/2 tsk kardemumma
1 tsk kanel
125 gram smör
nypa salt

Gör så här:

-Smöra en pajform och skala äpplena och skiva dem tunt. Lägg äppleskivorna i pajformen, strö kanel och lite kokossocker över.

-Hacka mandlarna och blanda ihop alla torra ingredienser och nyp ihop med smöret, det ska vara smulor.

-Lägg över allt över äpplena och skiva lite smör över så blir det knaprigt.

-Baka pajen i ugnenpå 200 grader ca 20 minuter, jag lade folie över efter 10 minuter så inte nötterna bränns. Servera med vaniljkvarg eller vaniljvisp.

Pajen är underbar. Inte alls lika onyttig som vanlig med vitt mjöl och vitt socker, men självklart kalorier. Men jag hade kört ett riktigt hårt styrkepass så jag tog en mumsbit med gott samvete.

Trött som regnet före men pigg efter! Älskar styrketräning. Nu ska det bli ordning på kroppen igen.

Janne är här och ikväll äter vi lasagne! Mums. Hoppas ni har en fin kväll även om det regnar och blåser.

2018-09-11 Recept ,

  • 2018-08-17, 12:00
  • 18

Hur har ni det? Är ni fredagspepp? Här kommer tips på en supergod äppelpaj jag måste baka idag. Enkel och så där knäckig och god. Jag älskar knäckiga äppelpajer och tar mandelmjöl istället för vitt mjöl. Kokos och lite havregryn gör den amazing!

Den doftar underbart, det finns ju små knep för att få den mindre onyttig, om inte ännu godare. Servera med vaniljkvarg eller lättvispad grädde till. Eller vaniljsås.

Så här gör jag min godaste äppelpaj! Lite mindre kalorier än den vanliga.

DSC_1002

DSC_0998

Knäckig äppelpaj 8 port

6 äpplen
150 gram smör
1,5 dl socker eller sötströ eller lite stevia
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl havregryn
3 msk kokosflingor
1/2 tsk bakpulver
nypa salt
kanel
2 msk mjölk

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader, skala och kärna ur alla äpplen. Skiva dem och lägg i en form, eller mindre portionsskålar. Strö över kanel och ev ersättningssocker eller vanligt socker.

Smält smöret i en kastrull, dra bort den när smöret smält och rör ner alla ingredienser. Man kan minska smöret om man vill, funkar ändå.

Klicka över smeten över äpplena, ställ pajformen i mitten av ugnen i ca 25-30 min så pajen fått färg och blivit knaprig.

Servera med vaniljkvarg. Hur gott som helst!