• 2020-05-18, 22:00
  • 13

Innehåller annonslänk

Gissa vilket tema jag körde idag då? Haha! Inte så svårt att lista ut. Köttbullar, färskpotatis, godaste såsen, egen pressgurka. Den lunchen skojar man inte bort. Ni vet nog att jag älskar att duka tema, jag har kört grekiskt och italienskt i veckan, men svensk husman alltså, oj oj så galet gott.

Fram med svenska flaggan, duka lite vackert med blått och gult och en vanlig måndag blev riktigt mysig, vädret var med oss så vi satt ute och åt lunch jag och darling. En enkel middag med lite extra piff blir extra kul när vi är hemma mer.
I veckan blir det nytt tema, har redan bestämt maten och ser så fram emot att åka till det landet. Kan ni gissa vilket?

Men först- köttbullar.

Gör ni pressgurka? Åh himmel så gott det är, sedan såsen. Den gör allt. HÄR, har ni recept på hela middagen! Färskpotatis om ni har det! Lyxmiddag.

Satte ute i klänning, har ni sett denna? Favoritfärger. jag har den även i off shoulder.

Vi har tagit en lång kvällsrunda uppe på berget i skogen, vilken härlig luft ikväll. Skönt att köra uppför och få lite höjd. Så spännande med finalvecka i Robinson, tittar ni? Blir kul att se vem som vinner, trist bara att några givna ”Robinson finalister” röstats ut bara.

 

  • 2019-02-12, 18:52
  • 13

Nu ska ni får receptet på köttbullarna många frågat efter. När Lisa-Marie kom hem efter sin långresa i Asien överraskade jag henne med hemmagjorda köttbullar i gräddsås och potatismos på kvällen när vi kom från flygplatsen. Husmanskost när det är som bäst.

Klassiska köttbullar god gräddsås, vad slår det ihop med fluffigt potatismos?

Steker ni köttbullarna i stekpanna eller i ugnen? När jag gör många kör jag i ugnen men lägger ner dem i pannan det sista så det blir bra smak till gräddsåsen.

Jag gillar när köttbullarna får puttra ihop med gräddsåsen, det blir magiskt.

Potatismos kan man göra på flera sätt. Så här gör jag. Kokar potatisen, pressar potatisen i en potatispress, vispa med elvisp, (vispa direkt med elvisp om du inte har press) Lägg i smöret, mjölken, men ta mjölken lite i taget så det inte blir för löst mos.  Jag gillar fluffigt, lite tjockare mos. Rör i alla kryddor, salt och smaka av.

Så gott!

Jag dubblar färsen så det blir rejält med köttbullar när man ändå gör. Hade slut på inlagd tunn fin gurka, det är ju godast men vi hade vanligt smörgåsgurka och det funkar fint också.

Smaklig spis!

 

Köttbullar i gräddsås, världens godaste!

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
4 portioner

Köttbullar

Knäck ägget och lägg i en skål, rör ner grädden och ströbröd, låt det svälla en stund. Lägg ner köttfärs, dijonsenap, fonden, lökpulver och kryddor. Rör ihop noga, forma sedan små köttbullar, lite blöta händer funkar bättre att rulla. Stek dem i ugnen på 200 grader ca 20 minuter eller stek i pannan. Jag gör alltid dubbel mängd, alltså på 1 kg nötfärs. Då steker jag dem i ugnen och lägger ner dem i pannan det sista. När de är bruna och fina lägger jag dem på en tallrik och gör såsen i pannan. Bra med lite smak av köttbullarna till såsen. Lägg sedan tillbaka köttbullarna när du lagt i alla ingredienser till såsen, låt köttbullarna puttra ihop så det blir lite tjockare. Under tiden gör potatismoset. Koka potatisen, pressa i en potatispress eller om du vispar direkt med en elvisp, häll i vätska men ta lite i taget. Sedan smör, alla kryddor, smaka av.

Gräddsås

Har du stekt köttbullarna använder du samma panna, ta upp köttbullarna ur pannan och lägg dem åt sidan. Häll i grädden, fonden, lingonsylt, kryddor och soja. Sänk värmen och låt såsen koka ihop. Rör, lägg ner köttbullarna igen. Jag brukar låta det koka en stund så det blir krämigt och lite tjockare.

Köttbullar

500 gram

Nötfärs eller blandfärs

1 dl

Grädde

1/2 dl

Ströbröd

1

Ägg

1 msk

Dijonsenap

1 msk

Oxfond

1/2 tsk

Salt

Nypa

Svartpeppar

1 tsk

Lökpulver

Gräddsås

5 dl

Grädde

1-2 msk

Oxfond

1 msk

Lingonsylt

1 msk

Soja

Nypa

Salt och peppar

Några droppar

Kulör soja

Potatismos

1 kg

Mjölig potatis

ca 2 dl

Mjölk

2 krm

Vitpeppar

1 krm

Muskotnöt (krydda)

50 gram

Smör