• 2021-01-12, 17:31
  • 7

Mustig köttfärssås som får koka flera timmar, den här ska ni prova. Enkel, riktigt god och matlådor till jobbet. God som vegetarisk också, byt ut till quornfärs. Blir grymt gott.

Detta gjorde jag igår, jag brukar ha parmesanstuvad vitkål till som också är supergott, perfekt om man inte vill ha pasta och vill köra utan kolhydrater, testa det om ni inte gjort det innan.

Köttfärssåsen är på tomatsås, lök, vitlök bland annat, doftar så gott. Vi körde spagetti till igår, en god riven parmesan också förstås. Späd köttfärsåsen med vatten under tiden den kokar, igår kokade den över två timmar medan vi tog bort granen hemma.

Jag dubblar alltid så blir det lunchlådor över. Eller tredubbla, ska man ändå laga och det ska stå länge och koka är det perfekt med lunchlådor.

Mustig köttfärssås  4 portioner (Dubbla eller trdubbla när du ändå lagar.)
500 gram nötfärs eller guornfärs
400 gram krossade tomater
1 dl rödvin eller 3 msk vitvinsvinäger
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 msk sweet chili eller ketchup
1 msk tomatpure
1-2 tsk sambal oelek
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano krydda
1 msk soja
salt och svartpeppar
1 dl vatten (fyll på under koktiden)
2 msk olivolja till stekning
riven parmesan efteråt

Gör så här:

Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken, fräs i pannan i olivolja så det blir lite mjukt och blankt. Ta upp allt och lägg åt sidan. Fräs färsen, salta och peppra. Häll i krossade tomater, fonden, rödvin eller vinäger, lök och vitlöken, sweet chili, tomatpure och kryddorna. Häll i lite vatten och koka ihop allt. Låt pannan stå på spisen och koka i ca 1-2  timmar på låg värme. Funkar kortare tid också men blir mycket godare när det får koka länge. Fyll på med vatten under koktiden då och då. 

Det blir en mustig god bolognese!

Servera med pasta eller parmesanstuvad vitkål. Riv rikligt med parmesan över köttfärssåsen och njut!

 

2021-01-12 Johanna Toftby, Recept

  • 2017-11-07, 11:51
  • 12

Detta måste ni göra! Jättegod köttfärssås med parmesanstuvad vitkål! Jag gjorde det igår och vi äter rester idag. Hur gott som helst! Minskar alltid på kolhydrater på veckorna och det finns så mycket annat gott man kan äta till. Detta fick jag tips från min kompis Linnie.

Mustig Bolognese: 4 portioner
500g nötfärs
1 1/2 burk krossade tomater
1 dl rödvin el 3 msk vitvinsvinäger (jag tog båda men minskade på rödvinet)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 msk ketchup eller 1 msk sweet chili (Går utan om du vill ta bort det söta)
salt och peppar
1/2 tsk paprikapulver
1 msk soja
1 dl vatten (fyll på under koktiden)

Gör så här:

Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken, fräs i pannan i olivolja eller smör. Fräs köttfärsen, koka ihop allt och låt stå på spisen och koka i 2 timmar på låg värme. Det blir galet gott när det får koka länge, det går förstås på kortare tid men ni måste testa. Blir mycket godare. Fyll på med vatten under koktiden.

Det blir en mustig god bolognese!

Parmesanstuvad vitkål 4 portioner
1 litet vitkålshuvud
3 dl grädde
1 dl parmesan
salt, peppar

Gör så här:

Fräs kålen med lite smör, rör i grädden och parmesanosten med lite salt och peppar. Koka ihop på svag värme så det blir en stuvning. Behövs inget mjöl, låt den stå en stund så tjocknar den.

Sitter alltid och jobbar vid datorn på morgonen, Lucy sover på stolen bredvid mig ett par timmar. Sedan ger vi oss ut på en runda. Underbart att kunna styra sina tider så vi kan komma ut i solen varje dag. När jag fotar till bloggen och alla samarbeten är det inte många timmar man har på sig ni när det blir mörkt snabbt så nu får jag sätta fart här. Massor med samarbeten som ska hinnas fotas idag.

Kram på er!

 

  • 2015-09-15, 08:30
  • 17

Hallå vänner!

Ingen frukost på bloggen idag, däremot köttfärsås med goda smaker vi gjorde igår. Jag äter gärna bönpasta till, betydligt mindre kolhydrater men ändå krämigt. Blir inte lika trött och pluffsig vilket förstås är bättre om jag får välja. Vill ni viktminska eller bara äta ett nyttigare alternativ? Skippa tomma kalorier, testa bönpasta istället. Köttfärsås är så gott så man måste helt enkelt servera med pasta till.

Gillar när det “smakar mycket”, dessutom inga småbarn längre så nu funkar även lökbitarna utan att någon sitter och petar. Fick ju riva löken på rivjärn för att lura dom, haha!

DSC_0882

  Köttfärssås med bönpasta 

500g nötfärs, gärna eko
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 burk mutti krossade tomater
1 tsk sambal oelek
1-2 tsk honung
1 tsk dijonsenap
1 msk sweet chili
1 msk tomatpure
Skvätt kalvfond
1/2 tsk oregano
1/2 tsk basilika
salt, peppar
2 dl grädde
1 dl vatten

Gör så här: 

Fräs hackad lök i kokosolja, tillsätt köttfärsen och bryn så den får färg. Tillsätt resten av ingredienserna, låt koka ihop. Jag låter alltid köttfärssåsen koka en bra stund. Sedan får den stå så smakerna sätter sig. Servera med en fin  parmesan

DSC_0874

Gott!

Inte så mycket som slår “det enkla”. Kanske någon förresten som har ett trevligt recept att dela med sig av? Jag testar gärna här på bloggen. Kom gärna med tips. Så kul förresten att ni är många som vill komma på vårt stora höstmys ute på Kungsmässan. Wow säger jag! Vilken fest det kommer bli!

Måste sätta fart här. Ska träna, iväg på massage sedan packa inför en rolig hälsa/träningsresa med ett glatt gäng. Gissa vart? =) Jag ska resa till solen i morgon.

Kram så länge!

2015-09-15 Hälsa, Recept ,