• 2018-07-20, 11:30
  • 14

Vi äter en del pasta här i Italien, det är ju ett måste när man är här. Igår åt jag en grym skaldjurspasta till lunch och på kvällen när vi åt middag med våra vänner tog Daniel en Pasta som var den läckraste jag sett. Skulle fotat men missade det.

Här är vi på Restaurang Lido Paina som ligger vid vattnet, borgen bakom och alla vackra berg runt om. Vi äter alltid minst två luncher här när vi är i Malcesine. Ett bord vid vattnet är ett måste, vi väntar hellre en stund tills det blir ledigt.

Och en jättegod skaldjurspasta.

Även gott med musslor som vi åt på restaurang Colomba sista kvällen i Desenzano, Herregud så gott det var. Missa inte den restaurangen som ligger vid den lilla hamnen mitt inne i stan. Jättemysigt.

Men man kan äta lika god pasta med skaldjur hemma och det måste jag tipsa er om nu!

Den här rätten är vansinnigt god, festligt och enkel. Jag gratinerar havskräftorna med jättegott örtsmör. Vill ni inte ha pasta är det gott med gratinerade kräftorna och en skiva rostat bröd till.

Pastan blandar man ihop med den krämiga såsen. Lägg kräftorna över pastan på ett stort fat och ställ fram. Tål ni inte skaldjur, byt ut tex mot mozarella som du delar i två delar och lägger en halv på varje tallrik.

Pasta med gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 2 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask babytomater
2 dl creme fraiche
1 msk smör
1 msk honung
2 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
Färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Salt och svartpeppar
Skvätt vatten

Parmesanost

Pasta: Jag hade barillas Bucatini för det är tjockare än spagetti.

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör (Rumsvarmt)
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Gör så här:

Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.

Koka pastan i saltat vatten ca 10 min

Pastasåsen: 
Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Skär tomaterna i halvor och lägg i dem med vitlöken och fräs. Sänk plattan.
Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop, tillsätt creme fraiche och späd med lite vatten. Låt det puttra ihop, smaka av med salt och peppar.
Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält. Det går snabbt. Smöret ska bara smälta.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor i bitar och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Lägg allt på ett stort vackert fat och servera.

Riv parmersan och njut!

 

 

 

  • 2018-02-02, 13:05
  • 12

Fredag är här! Visst är det en skön känsla. Jag har ett gott pastatips till er, krämig pasta med fläskfile, soltorkade tomater, chili och grädde. Gillar du pasta med lite hetta ska ni laga detta i helgen. Fredagsmiddag eller varför inte som mellomat i morgon?

En riktigt god pasta är bland det godaste som finns, behöver inte vara massa ingredienser, desto mer örter och kärlek. Bjud på en läcker pasta som hela familjen tycker om. Skippa köttet för vegetariskt, ta bönpasta om ni hellre vill ha det. Jag hade penne som passade bra till.

Rör ihop allt i grytan och servera direkt på bordet. Passar även TVsoffan då man inte behöver både kniv och gaffel. Bästa jag vet att laga god mat och umgås med familjen eller vänner.

Pasta med fläskfile och soltorkade tomater 4 port

600 gram fläskfile
200 gram champinjoner
1 gul lök
10 soltorkade tomater i olja
1 citron (skalet)
1 näve färsk basilika
1 tsk sambal oelek
1 msk oxfond
1 dl vitt matlagningsvin eller vanligt vin
4-5 dl grädde
2 hackade vitlökar
1-2 tsk honung
salt och peppar

Riven parmesanost
ca 500 gram pasta, penne eller valfri sort

Gör så här:

Ansa fläskfilen och strimla den i mindre bitar. Hacka den gula löken och fräs i olja i en panna, lägg i vitlöken så allt får färg. Ta upp löken och fräs fläskfilen i pannan så den blir brun och fin. Salta och peppra.

Fräs svampen i en annan stekpanna på högre värme utan smör eller olja. När svampen fått färg, tillsätt lite smör och salt. (Lägger man i smör i början kan svampen kokas och bli vattnig)

Hacka soltorkade tomaterna i mindre bitar.

Lägg i löken ihop med köttet, den frästa svampen, sambal oelek, tomaterna, häll på vinet, oxfonden, salt och peppar, riv en citron på rivjärn och lägg skalet i grytan. (Akta så det inte blir på det vita på citronen för då blir det beskt)

Häll i grädden och låt det koka ihop. Det doftar underbart. Sänk plattan så det får puttra på svag värme i ca 10 minuter. Det ska vara krämigt.

Koka pastan. Glöm inte salta.

Lägg i pastan när den är klar i såsen och rör om ordentligt. Riv parmesan och ställ på bordet, eller ännu trevligare, lägg fram en fin parmesanost så gästerna får riva själva.

Jag hade även lite ruccola till i en skål på bordet.

Så galet gott det blev!

Jag väljer dagar jag äter pasta och då njuter jag. Max en eller två ggr i veckan. Skippar bröd, fika, godis helt på veckorna. Lägg till träning så kommer ni märka att det händer grejer. Då kan du ändå njuta av en god pasta med ett glas vin och dessert till helgen.

Det ska jag göra, har tränat kondition på morgonen och nu kör jag järnet här hemma, bloggar till er, skriver recept, fotar och ska iväg på möte. Sedan blir det en rolig grej i Göteborg med darling ikväll.

Har ett par inlägg till idag så missa inte kika in lite senare.

Kram och trevlig fredag!

 

 

2018-02-02 Recept ,