• 2019-10-23, 20:30
  • 5

Gillar ni ädelost? Jag älskar det! Gillar alla slags blåmögelostar och framförallt i mat. Den här kycklingrätten gjorde jag idag, ädelostfylld kycklingfilé som jag lägger ner i en gryta med dijonsås och champinjoner. Så gott så jag smäller av.

Grytan är enkel, passar vardag som fest!

Man kan även göra rätten utan ädelost, ta lite mer dijonsenap.
Var sugen på kokt potatis, bra när vi tränar mycket med potatis eller ris. Jag kokar alltid med skal, även om de inte ser lika trevligt ut är det mer vitaminer kvar.

Finns massor med liknande goda och enkla rätter i min bok Middag hos mig! Massor med recept och även tips till alla rätter, men också tips på dukningar jag vet många frågar efter här inne.

Boken finns HÄR. 

Smaklig spis med kycklingrätten! (Jag späder ut grädde med mjölk, men ta vad ni vill för vätska)

Ädelostfylld kycklingfilé med dijonsås 4 port

4 fina kycklingfileér
4 -8 baconskivor (beroende på storlek)
150 gram ädelost
1 stor scharlottenlök
12 champinjoner
3 dl grädde (Alternativ 5 dl grädde och ingen mjölk)
2 dl mjölk
1/2 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpure
aalt och peppar
några droppar coloritsoja (för färg, den står vid vanlig soja)

Fryst persilja

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader.

Putsta kycklingfilén och stek den hastigt i olja i en stekpanna på hög värme så den får färg. Ta upp kycklingen och skär ett litet snitt på mitten i varje file. Stoppa in en bit ädelost, vira en baconskiva runt varje och lägg kycklingen i en oljad form. Ställ in formen i ugnen och gratinera ca 20 minuter.

Fräs under tiden svampen på hög värme i stekpannan utan smör eller olja. Hacka löken, fräs den i lite olja tills den mjuknat. Häll i grädden och resten av ingredienserna. Sänk plattan och låt det puttra ca 10 minuter på svag värme.

Ta ut kycklingen när den är klar, lägg i fileérna i grytan försiktigt och häll såsen över, låt de småputtra någon minut. Strö persilja över och servera!

Serveringstips: Det mesta funkar till.

Kokt potatis, pressad potatis, ris, klyftpotatis, blomkålsris.  En fräsch sallad till förstås. Gott med olivolja, vitvinsvinäger som passar också till rätten så det blir lite syra.