• 2020-11-25, 15:31
  • 6

Hallå på er! Hoppas att ni har det fint denna onsdag. Vi hade lite sol faktiskt här en timma så då passade jag på att ge mig ut, skönt med det lilla ljuset man kan få nu. Hade Lisa-Marie som sällskap idag, hon fick dessutom besked under rundan att hon fick godkänt på sin andra tenta, socialpsykologi. Så stolt och glad jag blir!

Hon pluggar hela dagarna och igår fick hon besked på den första tentan, organisation och ledarskap som hon också blev godkänd i. Hon pluggar företagsekonomi och personal och ledarskapsutveckling tre år och hon stormtrivs, så det är jättekul.

Vill ni laga en riktigt god kycklingrätt med jordnötssås som på restaurang? Men utan socker, då ska ni göra detta. Jordnötssås har jag gjort många gånger och har flera tips här inne men nu gjorde jag en sötsur vitkålssallad också till. Det blev jättegott.

Jag delar kycklingfilén i två delar, sedan lägger allt i en marinad med soja, sweet chili, vitlök, chilipeppar, lime, olja. Den har jag och Janne gjort i många år, kycklingen blir mör och goda smaker.

Vill du ha veganskt- byt ut kycklingen tex till vegansk schnitzel, såsen är mejerifri. Jag gjorde maten i den här ordningen:

Marinerar kycklingen 1 timma, gör vitkålssalladen och låter den stå 1 timma. Steker kycklingen, gör såsen. Sist kokar riset.

Kyckling med jordnötssås och sötsur vitkålssallad 4 port

4 kycklingfiléer 
Marinad:
1/2 dl soja
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl valfri olja
1 vitlök, hackad
1 pressad lime
1 krm eller mer chiliflakes
salt och svartpeppar
Ev lite hackade jordnötter som topping över hela rätten
Gör så här:
Blanda ihop allt i en skål, dela fileérna på mitten och lägg en timma i marinaden. Sätt på ugnen på 180 grader. Stek kycklingen i en stekpanna så det blir en yta. Lägg kycklingen i en form och stek i mitten av ugnen ca 20 minuter så den är genomstekt helt.

Jordnötssås 4 port
400 ml kokosmjölk
1,5 dl jordnötssmör
1 hackad vitlök
1/2 msk röd currypasta
1 tsk sambal oelek
1 pressad lime
1-2 msk sweet chilisås
1 msk soja
1 msk olja
salt och peppar
ca 1 dl vatten att späda under tiden såsen kokar

Gör så här:
Hacka vitlöken smått, fräs i lite olja i en gryta. Häll i kokosmjölken, jordnötssmör, sambal oelek, röd currypasta, sweet chilisås, lime, sola. Salt och peppar.
Det kan skvätta rejält om du har för hög värme när du ska göra jordnötssås pga smöret, koka ihop allt, sänk plattan till svag värme, låt såsen koka ca 30 minuter. Då blir den allra godast. Späd under tiden med lite vatten då och då. Rör om. Jag har alltid ett lock om det skvätter men locket ska inte täcka grytan helt.
Smaka av, ev med av tex lime eller soja.

Sötsur vitkålssallad med morötter 4 port
ca 150 gram strimlad vitkål
2 morötter
2 msk färskpressad lime
1 tsk sesamolja
2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
1 msk soja
1 tsk farinsocker (kan uteslutas)

Gör så här:
Strimla kålen och morötterna, jag skalad morötterna och drar tunna, smala remsor med skalaren. Blir fint i salladen istället för när man river smått på ett rivjärn.

Lägg i en skål och häll i alla ingredienser. Låt stå och dra till sig smakerna minst 1 timma. (funkar ju ändå om man inte hinner men blir godare smaker)

Servera med ris, och hacka gärna lite jornötter och strössla över. Njut av en underbar rätt!

 

 

2020-11-25 Recept

  • 2018-09-02, 12:28
  • 4

Marinerad kycklingfile med jordnötssås kan Janne önska sig varje dag. Nu var det väldigt längesedan jag lagade detta så det blev middagen igår.

Herregud så gott det blev. Såsen har jag gjort om något sedan förra receptet, denna blev ännu godare!

Idag är det jättefint väder här i Göteborg, vi har gått en långrunda men måste ut igen. Hoppas ni njuter också idag och kanske lagar middagstipset ikväll. Lucys underbara uppfödare har kommit in med färska plommon från deras trädgård, måste göra något gott med dem.

Svårfotad rätt men lova att ni testar, otroligt gott.

Marinerad till kycklingfile

1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl neutral olja
1 hackad vitlök
1/2 tsk chilipulver eller färsk hackad chili
1/2 pressad lime
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en bunke och lägg i fileérna. Ställ i kyl en timma.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kycklingen från marinaden, lägg dem i en ugnssäker form och stek kycklingen i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg. Jag höjer upp graderna de sista 5 minuterna.

Jordnötssås 4 port 

4 dl kokosmjölk
1/2 dl jordnötssmör
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oleak
1 tsk röd currypasta
1 pressad lime
2 tsk sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 msk soja
salt och peppar

Gör så här: 

Hacka vitlöken och fräs i en gryta med lite olja. Riv ingefära på rivjärn, gärna skalet från lime, även pressad lime. Häll i kokosmjölken och resten av ingredienserna utom jordnötssmöret. Sänk värmen, låt det småkoka och smaka av med salt och peppar.

Lägg ner smöret, blir det för tjockt späd med lite vatten. Ta mer jordnötssmör om du vill ha ännu mer smak. Koka ihop och rör, ta av plattan.

Servera med kyckling och ris eller goda grönsaker till. Helt underbart gott!