• 2019-04-22, 16:30
  • 5

Hoppas ni har en fin påskhelg, vi njuter av det fina vädret, påpskmiddag med familjen, 80-talsfesten för Annika och igår hockey med Jannes barn Ida, Erik och hans Malin.

Nu börjar jag komma in i svensk tid och jetlag känns som det snart ger med sig. Veckan som kommer är det mycket jobb med boken, ska bli roligt att snart få visa er omslaget!

Laxpajen med spenat som jag gjorde med tjejerna ska ni få recept på här, hade inte min stora kamera i Skövde så håll till godo med mobilbilder, hoppas ni testar pajen ändå. Så gott med lax och spenat, dill och stark ost. Jag gör på mandelbotten, krispigt och inte lika mättande som med vitt mjöl men valfritt.

 

 

Paj med lax och spenat på mandelbotten

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6-8

Gör så här

Fyllning: Skär purjolöken i små skivor, glöm inte skölja noga innan. Lägg i en panna med smör och fräs så det mjuknar. Tillsätt den frusna spenaten och fräs på lägre värme tills den tinat. Skär laxen i mindre bitar och rör ner i spenatblandningen i pannan. ÄGGSTANNING: Vispa ihop äggen med creme fraiche, dill, ost, salt och peppar. Bred ut äggstanningen över fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter på 200 grader. Skär sedan pajen i bitar, garnera med lax skivor på varje bit och lite färsk dill.

Pajdeg

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna. (Funkar utan mixer också) Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns) Ta ut pajdegen, lägg i spenatfyllningen och häll i äggstanningen.

Pajdeg

3 dl

Mandelmjöl

1/2 dl

Sesamfrön

40 gram

Smör

1 st

Ägg

1 msk

Fiberhusk

1 msk

Torkad dill (Kryddan)

Nypa

Salt

Fyllning

200 gram

Kallrökt lax till fyllning

1/2

Purjolök

400 gram

Fryst bladspenat

200 gram

Kallrökt lax till garneringen

Knippe

Färsk dill till garnering

Äggstanning

3 st

Ägg

4 dl

Lätt creme fraiche eller vanlig

0,5 dl

Hackad dill

2 dl

Riven lagrad ost

Nypa

Salt och peppar

2019-04-22 Recept , ,

  • 2018-12-08, 09:30
  • 3

God morgon! Kikar in medan jag dricker morgonkaffet och tipsar om min favoritpaj om ni inte vet vad ni ska göra för gott ikväll. Het köttfärspaj, bland den godaste vågar jag säga. Många läsare gillar denna, har ni inte gjort den måste ni testa.

Idag smäller det, dagen D är här och vi har vårt stora bloppisevent och Arvingarna på Post! Vi öppnar klockan 13, vi har extremt mycket kläder så jag lovar att det finns till alla. Michela har så fina grejer med sig från sin butik. Pangbilligt, mycket från 50kr.

Årets julklapp! Återanvändning/Vintage.

Vi jobbade till midnatt och var i säng vid 01.30 ögonen gick i kors, men så kul det ska bli att få träffa er alla. Vi ses nere i Postbaren direkt till vänster när ni kommer in på Clarion Post klockan 13-16. Arvingarna kör klockan 14.

Här kommer pajen. Smaklig spis!

DSC_0921

DSC_0929

Detta är riktigt gott. Starka köttfärsen med goda smaker, doftade gudomligt. Sedan krispig mandelbotten.

DSC_0950

DSC_0975

Köttfärspaj med chili på mandelbotten ca 8 bitar

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1  ägg
Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Köttfärsröra:
500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 chili (hackad)
3/4 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 tsk mango chutney
2 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 dl vatten
1 tsk paprikakrydda

1 tsk chilikrydda
1 tsk Basilika
ca 10 jalapeno (bitar, finns på burk vid tacos)
Salt, peppar
En ask babytomater

150-200g riven stark ost

Gör så här: 

Höj ugnen till 200 grader.

Hacka lök och vitlök, fräs ihop med köttfärsen, paprikan (skär i små bitar) tills det får färg. Lägg i resten av ingredienserna förutom ost och basilika. Koka ihop och låt det småputtra en stund. Lägg köttfärsen i formen. Lägg på tomaterna, strö lite basilika och sist lite riven stark ost. Jag blandade gratängost och västerbotten. (Man kan också röra ihop osten med creme fraiche.)

Gratinera pajen i ugnen tills allt fått färg, ca 20 min.

Vi serverade fräsch sallad och en god vitlökssås till. Rör gärna ihop lite innan så sätter sig smakerna. Den blir sååå god!

Vitlökssås

2 dl creme friache, 2 msk majonäs, 2-3 pressade vitlöksklyftor, några droppar tabasco, salt, peppar, 1 tsk honung. Rör ihop, ställ kallt.

Även gott med guacamole till.

  • 2018-10-20, 12:00
  • 3

Hoppas ni mår bra, idag är det solglasögon för att inte skrämma livet av någon, jag är rejält svullen och röd, ser hemsk ut! Gjorde plasmapen kring ögonen igår, ska bli så kul att se resultatet sen. Har så mycket jobb i datorn så betar av samarbeten och massor med nya blogginlägg som ska in så det passar bra att stänga in mig.

Blev riktigt sugen på köttfärspaj med knaprig mandelbotten så måste svänga ihop den sen. En av mina populäraste pajer här inne, den är så galet god! Het köttfärspaj med chili och stark ost. Den måste ni göra om ni inte vet vad ni ska göra för middag idag.

OM annonserna upprepas är det en bugg som Bonnier ihop med mina webbutvecklare håller på att fixa. Det ska vara löst efter helgen.

Skräms inte att det ser ut som många ingredienser i köttfärsen, de mesta har man hemma och bara lägga i pannan.

Pajdeg med mandelmjöl 

3 dl mandelmjöl
1msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
Nypa salt
40 g smör
1  ägg

Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här:
Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, funkar att röra ihop om ni inte ha mixer. Rör ihop resten av ingredienserna. Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns) Ta ut pajskalet.

Guacamole HÄR (även gott recept på frasiga tortillas)

Köttfärsröra: 

500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 chili
1 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 tsk sweet chili
2 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 dl vatten
1 tsk paprikakrydda
1 tsk chilikrydda
1 tsk basilikakrydda
10 jalapeno (bitar)
salt, peppar

En ask babytomater

150-200 g riven stark ost

Gör så här: 

Höj ugnen till 200 grader.

Hacka lök och vitlök, skär paprika i mindre bitar, hacka chilin,  stek köttfärsen och löken, lägg ner paprika, chili och resten av ingredienserna förutom ost. Koka ihop och låt det småputtra ca 10 min. Lägg köttfärsen i pajskalet. Dela tomaterna och lägg på över köttfärsröran, sist lägger du på riven ost. Jag blandade gratängost och västerbottenost.

Gratinera pajen i ugnen tills allt fått färg, ca 20 min.

Vi serverade fräsch sallad och god guacamole. Galet gott!