• 2016-10-22, 11:31
 • 8

Jag och min vän Linda har hjälpt Maskrosbarn flera gånger. Nu finns organisationen äntligen även i Göteborg, så vi åkte dit för att träffa nya vänner och förhoppningsvis göra någon glad. Själv blir jag alltid lycklig över att få känna att jag göra något litet som kan betyda så mycket för en annan människa.

Brukar du hålla på med hjälparbete eller på annat sätt stötta människor som behöver hjälp? Berätta gärna.

img_0559

Maskrosbarn är en hjälporganisation som riktar sig till barn och ungdomar som behöver trygghet. De kanske känner sig utanför, har det stökigt hemma, har drabbats av problem med missbruk eller psykiska sjukdomar. De behöver någon stans där de känner sig sedda och hörda och får känna sig uppskattade. Inte minst får de träffa andra som är i liknande situation så att de får veta att de inte är ensamma. Dessutom får de träffa vuxna som själva varit Maskrosbarn en gång i tiden och kan se att det går över, det kommer ett helt liv efteråt.

dsc01622-2

Dom har över hundra ledare som arbetar frivilligt och gratis för att hjälpa de ungdomarna. Jag och Linda försöker hjälpa till så mycket vi bara kan. Nu var det en spadag som vi åkte ned på och fick med oss så mycket hem. Känslan av att bara bli fixad i håret eller bli ompysslad kan betyda så mycket gör mig varm inombords.

img_0593

dsc01598-2

img_0576

img_0579

I slutet av dagen gör Maskrosbarnen BTS. Det betyder Botten, Toppen, Stolt och innebär att alla sätter sig i en ring och var och en får berätta vad som är botten, vad som är toppen och vad man är stolt över. Som att det är bråkigt hemma, men man får komma till Maskrosbarn och är stolt över att ha lyckats bra på ett prov i skolan.

dsc01621-2

Jag kände tårarna välla upp i ögonen när jag lyssnade på berättelserna. Ingen får avbryta eller störa, orden får bara komma. Det är underbart att se och höra vilken självkänsla våra unga kan ha, och vilka drömmar, trots alla bekymmer som livet kan utmana dem med.

dsc01620-2

Varje gång jag kommer från Maskrosbarn känner jag mig fylld av energi och glädje, men samtidig en sorg över att inte kunna göra mer. Det finns så många som behöver hjälp och det behövs inte mycket för att allting ska kännas bara lite, lite bättre för stunden. Bara att vara där och visa att man lyssnar, finns och bryr sig kan vara så värdefullt. Men vi har alltid med en liten goodiebag, älskar att överraska.  

Den här gången med gåvor från Mc Donalds Scandinavium Anders Höweler, Susanne ClarksApoteket, Malaco, vår webbshop, Terese SPAR hotell. 

Tack!

dsc01591-2

dsc01572

dsc01577

dsc01541

dsc01556

dsc01570

dsc01585

dsc01607-2

dsc01612-2

Tack för en mysig kväll, vi ses igen!

Kan du tipsa om några bra frivilligorganisationer för den som vill hjälpa?

 

2016-10-22 Johanna Toftby ,

 • 2015-12-09, 21:07
 • 7

Mitt hjärta brister. Julen är en högtid som förknippas med kärlek, gemenskap och förväntningar. Tyvärr blir det inte så för alla. Tusentals barn och familjer har det extra svårt, många barn far illa.

Detta läste jag på FB och blev så berörd. Ni måste gå in på Givingpeople.se Vilken fantatsisk organisation, följ deras FB HÄR om kanske någon familj i just er stad behöver hjälp i Jul. Metro har startat ett samarbete med Givingpeople för att förebygga och motverka ekonomisk utsatthet och barnfattigdom i Sverige.

Läs detta… <3

http://www.givingpeople.se/ensam-pojke-soker-julafton/

Många är ensamma, många familjer har inte råd att fira jul. Men det allra värsta är när barnen far illa. Maskrosbarn jobbar hårt för att stötta och hjälpa barn och ungdomar hela året men framförallt under högtider. Under julhelgen kan det vara som allra värst. Barnen ska inte behöva vara rädda för att mamma eller pappa ligger redlösa på julafton. Det är fruktansvärt och tragiskt så mitt hjärta gråter när jag läser ungdomar berättar om sina upplevelser och tankar. Jag känner oerhört starkt för Maskrosbarn och barn som växer upp med missbrukande eller svårt psykiskt sjuka föräldrar. 

Mitt tips om ni misstänker barn far illa, kanske misstänker att en förälder är väldigt berusad när barn finns med i bilden. Kanske barnen far illa av andra orsaker? Tveka aldrig ringa kanske förskola, skola, socialen eller någon närstående.

Då är din magkänsla rätt. Misstänker ni att någon inte är nykter- då är det så. Annars skulle ni aldrig misstänka.

Som anhörig blir man medberoende och det tar långt tid innan man inser och ser vad som är på väg att hända. Det är då ni som är bredvid behöver hjälpa till. Barn ska inte bo med någon som är alkoholist eller svårt psykiskt sjuk. Men barnen älskar sina föräldrar och det blir ofta ombytta roller. Vilket förstås är fel och det får inte vara så. Det gör väldigt ont i ett barn att behöva se sin förälder full och inte kunna hantera föräldrarollen. Barn vill också sällan lämna den föräldern, det gör för ont.

Därför önskar jag av hela mitt hjärta att alla hjälper till att försöka hjälpa någon som kanske inte har det så lätt i jul. Stöd gärna maskrosbarn, dela gärna länkar på FB. Man kan skänka kläder, presentkort, kanske hjälpa någon familj med mat? Frälsis är fantastiska på att stötta familjer vid jul. Kolla just er stad vad man kan göra.

Stadsmissionen Göteborg har samlat in massor med paket när Julklappsvagnen åkte genom Göteborg i lördags till barn och familjer som inte får några paket i Jul. Fantastiskt<3 Jag skulle åkt med vagnen i lördags med Glenn Hysen, Alexandra Zazzi mfl men eftersom Lisa-Marie hade sitt 18-årskalas så kunde jag tyvärr inte.

Jag vill gärna skriva om detta här inne för bloggen har många läsare, jag hoppas detta kan hjälpa någon i jul, framförallt alla barn som är extra utsatta.

Sprid gärna vidare, vi är många som kan hjälpa till. Jag ska skänka massor med kläder till Frälsis i Skövde, även pengar till Maskrosbarn. Jag har swishat pengar till Giving people idag. Vill ni också skänka en peng så fler barn kan få en julklapp:

123 137 65 24

Har ni andra tips, sajter mm som berör detta ämne skriv gärna i kommentarsfältet nedan.

Kram Johanna

 

 • 2015-11-13, 23:53
 • 2

Vilken mysig kväll vi hade med ungdomarna på Maskrosbarn igår. Det går nästan inte beskriva känslan att umgås och få ta hand om ungdomarna en kväll. Vi hade en mysig spa-kväll där vi gjorde stationer där dom kunde få manikyr, håret fixat, ansiktsbehandling och även en lugn och avkopplande kuddhörna där dom kunde ligga och slappna av med en ansiktsmask.

Vi packade alla gooodiebag på hotellet innan vi tog taxi bort till deras lokaler på Lilla Essingen.

Stort TACK till vänner och företag som bidragit med saker som vi kunde fylla våra goodiebag till ungdomarna. Om ni visste vad tacksamma vi är, dom blev så glada för vad dom fick. <3

IMG_4637.JPG

Tack snälla gänget på Best Western Kung Carl som sponsrade oss med stort rum så vi fick plats att packa alla goodiebag och övernattning. Tack!

Tack till Cloetta för godis och massa gott. Apoteket för era generösa kassar med rengöring, bodylotion, deo och smink. Tack Mildpress för allt smått och gott. Bland annat nagellack och smink. Sånt där som är jättekul att få.

Sedan bidrog jag och Janne med mössor och larm till alla. Skriver inte tack till mig själv, haha men till Janne förstås som packade och tog med allt upp till Stockholm.

Min vän Linda som även var med i våras. <3

IMG_4647.JPG

DSC_0083

DSC_0081

Maskrosbarn är Sveriges största anhörigorganisation för unga som växer upp med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. 

Maskrosbarn verkar för att ge barn som växer upp med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk, förutsättningar att bryta sitt sociala arv och växa upp till att bli välmående vuxna med meningsfulla relationer och en meningsfull sysselsättning. Vi vänder oss till ungdomar från hela Sverige och erbjuder både läger- och stödverksamhet.

Barn behöver trygghet, kärlek och regler. Det är många barn som växer upp i kaos. Tvingas leva ett rörigt liv, många tar mamma eller papparollen fast dom är barn. Det blir ombytta roller.

Sprid gärna länken till maskrosbarn tex i era sociala kanaler. Berätta för andra. Kanske någon som behöver stöd där ute som inte vet att denna fantastiska organisation finns?

Här kommer bilderna från Torsdagsmyset. (Visar aldrig ansikten förstås.)

IMG_4685.JPG

IMG_4690.JPG

IMG_4689.JPG

DSC_0113

Jag hjälpte flera att få sina fransar och bryn plockade och färgade.

Jag hjälpte flera att få sina fransar och bryn plockade och färgade.

DSC_0106

DSC_0090

Två ledare hjälpte till att måla naglarna och ge handmassage.

DSC_0098

DSC_0095

Jag pratade mycket med ungdomarna medan vi hade vår spa-kväll. det är väldigt roligt att lyssna, en del berättar vad dom vill jobba med när dom blir vuxna, vi pratade lite om skolan, gymnasieval, intressen och vad dom tycker är roligt. Ger dom en del tips med tex hår som många tycker är kul och frågar en del om.

Här är dom goa ledarna som var med i torsdags.

DSC_0117

Sitter mycket teckningar på väggarna.

IMG_4673.JPG

HÄR kan du chatta med Maskrosbarn. På chatten kan du ta upp det som du tycker är viktigt. Inga problem är för stora eller för små. Dom kan tipsa dig om var du kan vända dig för att få stöd i den staden som du bor i. Du kanske vill prata med någon om hur maskrosbarns sommarläger fungerar, hur man sköter skolan när det är jobbigt hemma eller hur man pratar med sin kompisar om sin situation. Eller så vill du prata om något helt annat.

IMG_4674.JPG

Det känns varmt i hjärtat att få engagera sig, hoppas vi snart kan hälsa på igen.

Stort tack än en gång för att vi fick vara med på ert Torsdagsmys. Ni är så fina ungdomar, vi ses igen!

Johanna & Linda

 

2015-11-13 Mitt liv ,
 • 2015-11-12, 16:43
 • 4

 

Herregud, hela dagen har rusat förbi! Fullt upp inför kvällens torsdagsmys hos Maskrosbarn. Min fina vän och kollega Linda är med och vi kommer tillsammans att ge dem en mysig spakväll där de kommer att få bli ompysslade ordentligt!
Vi har rusat runt hela dagen och hämtat upp produkter som fina vänner och olika företag sponsrat med för att få ihop en riktigt fin goodiebag som de alla får med sig hem efter kvällens slut.
Det värmer i hela hjärtat att packa påsarna och vi vet att det uppskattas så mycket!
Hela sängen här på hotell Kung Carl som ställer upp och låter oss vara här och förbereda blev full!
Jag och Janne har sponsrat med mössor och överfallslarm från vår shop som vi tyckte passade bra till detta.
Sen har vi en hel del godis, härliga skönhetsprodukter och mycket mer!

Vi ser så fram emot den här kvällen!

DSC_0055

 

DSC_0036

 

IMG_4624.JPG

 

DSC_0039

 

DSC_0071

 

DSC_0079

 

IMG_4644.JPG

 

Kram från oss!

 • 2015-03-05, 14:42
 • 13

Nu är jag framme sedan ett tag i Stockholm och som vi har väntat på den här dagen. I kväll ska nämligen jag och Linda vara med hos Maskrosbarn när dom har “torsdagsmys”. För ett tag sedan fick jag en förfrågan om jag ville medverka och anordna en skönhetskväll för ungdomarna och självklart vill jag gör det! Linda är också med och vi ser fram emot detta väldigt mycket. Det känns så bra i hjärtat att få vara med och hjälpa till. Vi har fått tag på fantastiska företag som ville hjälpa oss med jättefina produkter som ungdomarna ska få. Igår kväll plockade jag fram alla hårgrejer, tänger och allt vi behöver för vi ska ha 4 olika stationer med bland annat hårtstyling, ansiktsmasker, nagellack mm.

DSC_0200

Ska fota alla produkter när vi är på plats så ni får se vilka fina goodiebags dom kommer få. Varma gosia sockar som jag tryckte ner i väskan…

DSC_0202

Påskägg från Cloetta och när jag hämtade lådan igår blev jag lite full i skratt hur jag skulle få med mig alla ägg på tåget. =)

DSC_0207

Men allt går! Jag lånade Jannes stora resväska och har nästan bara grejer till ungdomarna nertryckta. Linda har även massor här uppe i Stockholm och Tendenz har också skickat schampon, balsam mm.

FullSizeRender

Är tacksam över alla företag som hjälpt oss, jag kommer tacka er alla i nästa inägg när vi har fotat allt.

IMG_6132

Jag och en papperskorg på tåget i morse. (Please jeans, topp från Blueco)
Best western Kung Carl sponsrar med boende. Så snällt!

DSC_0205

Linda kom till hotellet vid 12 och nu sitter vi och jobbar.

DSC_0231

Så vackert idag!
Visar mer bilder lite senare och ska berätta  om kvällen för er. Nu taggar vi för torsdagsmys hos Maskrosbarn!
Kram från oss

2015-03-05 Johanna Toftby
 • 2011-12-14, 18:40
 • 0

Veckans krönika, tankar om kvällen när vi var hos maskrosbarn i Stockholm. Hoppas inom kort att jag får hemsidan klar så kommer alla krönikor  hamna där.

Är otroligt glad över att få skriva en helt egen krönika en gång i veckan i SLA. Det är fantastiskt roligt!

 

2011-12-14 Mitt liv
 • 2011-11-25, 15:25
 • 0


Vilket superroligt möte jag varit på! Wow! Kommer framöver börja med mycket samarbete och jobb med dessa underbara tjejer. Toupema Belgal!
Tjoho vilken energi jag fyllt på med.
Nu ska jag träffa Mini som är här uppe också. Vi ska nämligen jobba ikväll hos Maskrosbarn som har fredagsmys varannan fredag i Sthlm. Detta gör vi självklart helt ideellt. Där samlas ungdomar för att göra roliga saker och träffa andra ungdomar som växer upp med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar. Jag engagerar mig från hjärtat och vi har haft den här fredagen inplanterat i flera månader.
Ikväll är det dags! Jag har flera väskor med frisörprodukter och locktänger med mig. Vi kommer nämligen att ha en hår och stylingkväll och göra dem fina i håret.
Detta känns enormt känslomässigt starkt men väldigt roligt.
Vi hörs lite senare, nu ska jag möta upp Mini. Är glad för att hon ställer upp och hjälper till med detta!
Puss
 • 2011-06-24, 00:17
 • 0

Dagen före midsommar och här packar vi som aldrig förr. JIPPIE…. snart är det dags! Men först Sjötorp under dagen i morgon och ett härligt svenskt midsommarfirande med familjen. Marilyn somnade som en stock och hennes väska och allt är packat och avprickat. Jag och Lisa-Marie behöver mer tid och är inte riktigt lika snabba… jag är egentligen helt kass på att packa, det är bara en enda röra i huvet och måste därför skriva ner allt och därefter stryka punkt efter punkt. :-)

Men nu.. är jag nästan klar. Ska istället berätta något riktigt kul för er som jag blir varm i hela hjärtat av. Jag skrev på facebook häromdan om maskrosbarn och vad den  fantastiska föreningen gör för så många barn. I sommar ordnar dom läger för ungdomar i 14-19 år!

Det vi på läget har gemensamt är att vi har föräldrar som dricker för mycket eller föräldrar som mår psykiskt dåligt, även vi ledare! Vi vet hur vi gorde för att må bra och vi vet att det kan kännas otroligt bra att träffa andra som har haft det på liknande sätt

Vad gör man på läger?

Varje dag på lägret har ett tema, det kan vara drömmar, mod eller vänskap. På dagarna gör vi massa olika saker. Vi kanske åker och rider, provar på att klättra och åka gokart. Andra dagar har i femkamper och klär ut oss, går ner till den kilometerlånga stranden och badar, tar med oss kanoter till den lilla tjärnen som ligger i närheten. Vi myser i vårt ungdomsrum som vi kallar för karibien, där man sitter på kuddar på golvet! Vi äter femrättersmiddag och har disco, kanske åker vi ner till hamnen och köper en glass..

Under en period har ni också flera samtal med alla ungdomar, vi kallar det för ledardejter. På en ledardejt kanske du tar en promenad med din ledare, dricker en kopp te i karibien eller ligger i vår jättehängmatta. Ledardejten är tid för att prata med en vuxen om vad som är svårt, skapa personliga mål och se vad vi kan göra för dig även när du har kommit hem från lägret.

Maskrosbarn hjälper väldigt många barn och ungdomar, jag tycker de gör ett fantastiskt arbete och ni ska veta, detta är en helt ideell förening som behöver all hjölp de kan få. Jag har i veckan funderat på vad jag kan hjölpa till med och kom på en grej. Jag tog kontakt med bästa Peter på session där de även har Kevin Murphy. Jag berättade om föreningen och lägret och om de kanske kunde tänka sig att sponsra dom med lite överraskningsprodukter som de isf får när de är på lägret.

Och vet ni- :-) de sponsrar med 70 stycken resekit värde 190kr/st och de skulle skicka upp allt idag så de får allt efter helgen. Första lägerperioden pågår nämligen just nu. Tre läger anordnas i sommar och totalt är det ca 70 tonåringar. Jag hoppas att de blir glada för den här lilla presenten och stort tack peter och alla på Kevin Murphy. ♥

Vill man hjölpa till så kan man smsa:  maskrosbarn läger till 72500 för att bidra till lägret med 100kr. Eller:
Plusgiro 473126-1
Bankgiro 299-5850

Ni hittar all info HÄR.  Kom igen nu- ingen kan göra allt men alla kan göra något…

Jag känner väldigt starkt för den här föreningen och vet vad det innebär med alkoholism. Det är en helvetssjukdom som inga barn ska få uppleva men som tyvärr ca 400.000 barn lever med idag.

Om oss

Maskrosbarn är en ideell förening som har funnits sedan 2005.

 • Vi har hållit i över 300 föreläsningar på grund och gymnasieskolor samt för vuxna som arbetar med barn, i socialtjänst, vård eller skola.
 • Vi har också en mailverksamhet, där ungdomar kan skriva och få svar.
 • Vi driver tillsammans med Tjejzonen Storasyster på nätet projektet, där unga kan chatta med en vuxen en gång i veckan.
 • Vi har en lägerverksamhet för ungdomar mellan 14-19 år.
 • Hos oss kan man chatta 3-4 kvällar i veckan.
 • Vi har ungdomsgård varannan fredag som vi kallar för ”fredagsmys”.
 • Vi har stödgrupper som vi kallar ”arbetsgrupper”
 • Vi som arbetar på föreningen är mellan 20-30 år och har själva växt upp med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar.
 • Vi är 4 heltidsanställda och har ca 20 aktiva volontärer i vår lägerverksamhet
 • Vi finns på Kungsklippan 18 vid T-bana Rådhuset

Vill ni bidra med något eller kanske har ett föetag som vill hjölpa Maskrosbarn- hör av er, jag lovar era hjälp betyder väldigt väldigt mycket. Jag ska fundera ut något mer och ta tag i det efter semestern, hoppas fler företag vill bidra med något.

HÄR hittar ni telefonnummer till Maskrosbarn.

 Här är deras önskelista för i sommar.

2011-06-24 Mitt liv ,