• 2017-02-25, 10:15
  • 17

Här kommer inspiration till Mellon ikväll. Vi gjorde detta igår, det var så gott! Gillar ni grillat kött med pepparsås måste ni bara göra det här. Vi hade oxfilé men det går lika gärna bra med ryggbiff. Vill man ha billigare kött funkar faktiskt rostas perfekt som påminner om oxfilén.

Vi älskar sötpotatis men de måste vara krispiga och frasiga, just sötpotatis blir lätt blöta. För att få dem krispiga utan fritering brukar jag göra så här:

Lägg ut sötpotatisen i mindre stavar på en plåt, separera potatisen annars blir de inte krispiga. Kör plåten i ugnen på lägre värme ca 130 grader i ca 30 min. Ta ut potatisen, ringla lite olivolja, strö havssalt och in i ugnen igen. Höj upp värmen till 220 grader (beroende på ugn) och ta ut dem efter 20 minuter, ha koll så de inte bränns. Låt sedan potatisen stå en stund och “torka”.

Det blir så gott! Krispigt och frasigt utan ströbröd eller fritering.

Grillad oxfilé med krispig sötpotatis och pepparsås 

Börja med potatisen, se ovan. Under tiden gör såsen så den får stå och puttra ett tag. Ställ in en form med tomater på kvist när det är ca 10-15 min kvar på potatisen. Ringla lite olivolja på tomaterna. Gott och trevligt med kvisten på tallriken.

Pepparsås: 4 port 

-5 dl grädde
-1 msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose)
-1 msk smör
-1-2 msk oxfond
-1-2 tsk dijonsenap
-1 msk tomatpure
-skvätt soja
-skvätt rödvin
-1 tsk honung
-nypa salt

Fräs smöret med krossad peppar, tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15 min så de tjocknar något, fyll på med grädde under tiden.

4 fina bitar oxfilé eller valfritt kött

Låt köttet vila minst en timma i rumstemperatur. Stek köttet i smör på högre värme några minuter på varje sida. Salta och peppra. Jag virar alltid in köttet i bakplåtspapper en stund så blir det saftigt innan du serverar. Jag steker alltid köttet rare/medium.

Fräs färsk sparris i en stekpanna på hög värme några minuter i olivolja, salt och peppar.

Som sagt, tomaterna glömde jag i ugnen men de smakade lika gott för det.

Fler som fotar maten, hehe.

En liten Lucy är med och brukar sitta på stolen med ett ben hon tuggar på. Hon älskar sitta med vid matbordet och det får hon så gärna.

Hoppas ni får en mysig lördag, jag och Lucy har varit ute på en powerwalk, vilket härligt väder! Klarblå himmel, bara 25 grader kallare än förra lördagen. Oj vad jag saknar värmen men det är vackert med vinter också. Ska sätta fart med städning här hemma sedan tar vi bilen ner mot Göteborg.