• 2020-05-26, 22:00
  • 8

Den här lövbiffgrytan gjorde jag idag på vad jag hade i kylen, älskar ta lite vad som finns hemma, snabbt ska det gå. Detta tog 30 minuter från jag började skära grönsakerna.
Vi hade lövbiff med massa broccoli igår, jag äter ju mer mat med järn nu så därför jag äter kött flera gånger i veckan.

Strimlad lövbiff, paprika, champinjoner, lök och dijonsenap. Kan inte vara utan dijon, funkar till allt.

Hade potatis hemma så det blev det till och massor med hackad gurka, även salladskål bredvid. Jag gillar det krispiga som det blir med massa hackad gurka. Gott till grytan.

Två rundor har det blivit, vilken sommardag!

Lövbiffsgryta 4 portioner ca 30 minuter

Är det något du inte gillar- tex svamp, är det bara att ta bort. Grytan blir ju jättegod ändå.

ca 600- 800 gram lövbiff
2 schalottenlökar
200 gram champinjoner
1 röd paprika
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk dijonsenap
1 msk soja
1 -2 msk kalvfond (lilla glasflaskan vid buljonger mm)
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk eller grädde
1-2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
olja, smör

Gör så här:
Sätt på potatisen eller förbered det du ska ha till.

Ta fram köttet så det får vila i rumstemperatur minst 30 minuter. Skär svampen i bitar och fräs i torr panna så den får färg, ta lite olja eller smör och sänk plattan något.

Skär paprikan i bitar, skala löken och vitlöken och skär i små bitar. Fräs lök och vitlök på hög värme i olja, ta upp ur pannan när det mjuknat något. Fräs paprikan snabbt. Strimla lövbiffen i 1 cm breda strimlor.
Stek lövbiffen i olja på hög värme snabbt, ca 30 sekunder, salta och peppra.
Häll i grädde, creme fraiche i pannan, sänk plattan något. Häll i lök, vitlök, paprikan och svampen. Tillsätt dijonsenap, tomatpure, soja, fonden, vinäger, smaka av med salt och peppar.  Låt allt koka på svag värme, späd med mer vätska om det behövs. Låt koka ca 10 minuter.

Serveringstips: Kokt potatis, ris eller klyftpotatis, stor skål med sallad och hackad gurka. Riven pepparrot är också gott till. Ställ gärna fram olivolja och vitvinsvinäger.

  • 2020-05-25, 21:30
  • 8

Så glad jag är för detta, det är knappt jag tror det är sant! Min bok Middag hos mig kommer i en tredje upplaga! De två första är helt slutsålda och den tredje kommer alldeles lagom till Mors dag på söndag. Så varför inte fira lilla mamma lite extra med min bok, den är en perfekt present att ge bort, full med recept för hela året och tips för både fest och vardag.

Med min kod Middag hos mig får du köpa boken för endast 129 kronor plus 32 kronor i porto. Passa på nu innan denna upplaga också tar slut! BESTÄLL HÄR

Beställer du boken senast i morgon kväll tisdag hinner du få den lagom till fredag!

Sist jag hade en kod för boken blev det kaos och vartenda exemplar tog slut. Sedan har jag fått massor av frågor om det inte går att få tag på den och – jo nu går det igen! Bara härom veckan letade jag hemma efter en enda bok att kunna sälja… men hittade bara mitt eget exemplar som jag kladdat ned när jag själv lagat mat. Jo då, jag använder min egen bok trots att jag skrivit den. Jag glömmer fort och om jag får säga det själv så är både recepten och tipsen väldigt bra!

Det betyder så mycket för mig att boken har hamnat i så många hem. Jag ville göra något eget, inte bara en kokbok i mängden, så jag blandade favoritrecept, tips och historier ut livet. Precis som jag gör på bloggen. Att det blev en andra tryckning gjorde mig glad, den tredje gör mig helt överlycklig!

Så nu har ni chansen att själva köpa eller ge bort min bok igen. Och det behöver inte vara en present till Mors dag. Studenten kommer ju snart också, och även om firandet blir mindre än tidigare så så är det klart att det ska bli en fest. Här hittar ni alla recept och tips som behövs! Och HÄR hittar du min bok, äntligen i lager igen! Glöm inte koden Middag hos mig för rabatten. 

 

 

 

  • 2020-05-24, 12:25
  • 1

Idag är det Robinsonfinal! Kanske laga något gott att äta till vid Tv-soffan? Jag gjorde en tacogratäng till mig och Janne igår kväll, fick se den här vackra gamla gjutjärnspannan i skåpet som han ärvt och den blev perfekt. Hittade nämligen ingen lagom storlek på form och visst ser det trevligt ut med pannan? Kul att göra något annat än vanlig gratängform, tänk på att det ska vara en panna som klarar värmen.

Jag hade köttfärs, grönsaker, jalapenos och oströra över. Toppa med nachochips och ställ fram en skål med extra nacho så kan du enkelt äta vid Tv-soffan ikväll. Detta blev så gott!

Stek köttfärsen eller quornfärsen direkt i pannan med olivolja, så har du allt i pannan klart och bara ställa in i ugnen som den är.

Missa inte tävlingen vem som vinner Robinson i föregående inlägg där du kan vinna min signerade bok! Nu ska jag ge mig ut på en joggingrunda. Hoppas ni får en fin söndag, så spännande med Robinson ikväll!

Här kommer tips på snabb och enkel tacogratäng! Har du ingen gjutjärnspanna tar du en vanlig gratängform. Man kan även ta en sån panna jag hade paella i.

Tacogratäng i gjutjärnspanna 4 portioner 
600 gram nötfärs eller quornfärs
1 stor röd eller gul paprika
8-10 körsbärstomater
1 liten burk majs
1 påse tacokrydda
nypa chiliflakes
10-15 gröna jalapenos beroende hur starkt du vill ha
200 gram stark, riven ost
2 dl creme fraiche
ca 15 nachochips chilismak på toppen
olivolja till stekning
(bladpersilja till dekoration, varken jag eller Janne äter koriander om ni annars vill ha det)

Gör så här: 

Sätt ugnen på 220 grader. Fräs färsen i olja och rör ihop kryddorna så färsen får färg och chiliflakes. Skär paprikan och tomaterna i små bitar, häll allt över köttfärsen, ta pannan från plattan och vänd ner majsen, rör runt lite så det blandas något. Häll på jalapenos, rör ihop creme fraiche och ost i en bunke, klicka över allt över färsen och stick ner ca 12-15 nacochips över allt. Jag tog lite mer riven ost och strödde runt om om inte ostkrämen täcker allt.

Ställ in stekpannan i mitten av ugnen ca 15 minuter, allt ska få färg, blir nacochipsen mörka- lägg på folie över pannan.

Serveringstips: Guacamole, nachochips, tacosås, krispig sallad, hackad rödlök

Guacamole:
2 mogna avocado
1 dl lätt creme fraiche
1 finriven vitlöksklyfta
1/2 citron, pressa saften
nypa cayennepeppar
salt och peppar
Gör så här: Mosa mjuk avocado med gaffel, rör ner creme fraiche och resten av ingredienserna. Ställ

  • 2020-05-18, 22:00
  • 13

Innehåller annonslänk

Gissa vilket tema jag körde idag då? Haha! Inte så svårt att lista ut. Köttbullar, färskpotatis, godaste såsen, egen pressgurka. Den lunchen skojar man inte bort. Ni vet nog att jag älskar att duka tema, jag har kört grekiskt och italienskt i veckan, men svensk husman alltså, oj oj så galet gott.

Fram med svenska flaggan, duka lite vackert med blått och gult och en vanlig måndag blev riktigt mysig, vädret var med oss så vi satt ute och åt lunch jag och darling. En enkel middag med lite extra piff blir extra kul när vi är hemma mer.
I veckan blir det nytt tema, har redan bestämt maten och ser så fram emot att åka till det landet. Kan ni gissa vilket?

Men först- köttbullar.

Gör ni pressgurka? Åh himmel så gott det är, sedan såsen. Den gör allt. HÄR, har ni recept på hela middagen! Färskpotatis om ni har det! Lyxmiddag.

Satte ute i klänning, har ni sett denna? Favoritfärger. jag har den även i off shoulder.

Vi har tagit en lång kvällsrunda uppe på berget i skogen, vilken härlig luft ikväll. Skönt att köra uppför och få lite höjd. Så spännande med finalvecka i Robinson, tittar ni? Blir kul att se vem som vinner, trist bara att några givna ”Robinson finalister” röstats ut bara.

 

  • 2019-12-30, 13:00
  • 6

Hej från Bryssel! Om ni inte vet vad ni ska laga i morgon på nyårsafton har jag detta som tips, så galt gott! Inte dyrt med kyckling men detta blir riktigt festligt. Grillad kycklingfile med världens godaste pepparsås och potatisgratäng, eller varför inte den goda potatistårtan.

Vill du hellre göra den goda potatistårtan jag tipsat om finns recept HÄR.

Grillad sojamarinerad kyckling med pepparsås och potatisgratäng 4 portioner

4 fina kycklingfiler
1 bunt färsk sparris
2 stora tomater

Gratäng
potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
skvätt mjölk
Riven ost

Marinaden till kycklingen 
1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1 pressad vitlök
lite chilipulver
satl
peppar

Pepparsås: Se nedan

Jag brukar göra i den här ordningen: 

Lägg kycklingen i marinad, gör gratängen och gratinera den. Gör såsen. Stek kycklingen efter halva tiden av gratängen i ugnen. Lägg tomater i en form och gratinera sista 10 minuterna. Fräs sparris med olja, svartpeppar och salt i en stekpanna det allra sista.

Servera och njut!

Marinad till kycklingen: 1 dl soja, 1 dl olja, 1/2 dl sweet chili, pressad vitlök, lite chilipulver, salt och peppar. Låt kycklingen ligga i marinaden en timma i kyl.

Potatisgratäng:
Skala potatisen och skär löken i tunna skivor. Pressa vitlöken och varva med potatisen i en form. Häll på grädden och även lite mjölk. Salta och peppra mellan potatisen och löken.

Gratinera i ugnen i 225 grader ca 45 minuter. Lägg på riven ost efter halva tiden. Akta så det inte bränns, lägg på folie. Låt gärna gratängen stå en stund före servering så blir den ännu godare.

Lägg kycklingen i en form och ungstek den i 225 grader ca 20 minuter. Kör du varmluftsugn sänk graderna och perfekt att köra kycklingen samtidigt som gratängen. Eller stek den i panna men den blir så mycket godare i ugnen när du har marinerat den.

Världens godaste pepparsås  4 portioner  (Gör den i tid så kan du värma på den)

5 dl grädde
1 msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose, finns färdig blandning )
1 msk smör
2 msk oxfond
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk soja
2 msk rödvin
1 tsk honung
Salt och peppar

Fräs smöret med krossad peppar, tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15 min så de tjocknar något, fyll på med grädde under tiden.

Smaklig spis!

Eller med potatistårtan.

Idag är vi i mysiga Brügge!

  • 2019-04-29, 09:30
  • 2

Hoppas ni haft en fin helg, oj oj vilken debatt i inlägget om föräldrarna som gav sin flicka vegankost som vägde som en 3 månaders bebis. Nu har rättegången mot föräldrarna inletts. Inlägget hittar ni HÄR.

Intressanta åsikter vissa har i det inlägget måste jag säga. Blir så löjligt att jämföra med barn som växer upp på bara korv och kött, de kan också må dåligt och bla bla. Varför kan man bara inte hålla sig till ämnet. Klart att barn som växer upp på vegankost måste ha mer näring i sig, varför tror ni många är så undernärda?

Blir så matt varje gång det ska diskuteras. Ta hjälp vad du måste ge ditt barn om du utesluter kött, fisk, mjölk och ägg. Varför ska inte barnen få äta vad de vill, tänk vad mycket de missar. Alla äggrätter, som är bland det nyttigaste vi kan äta. Låt barnen välja själva istället än att du ska tvinga dem.

Till något helt annat! Fick en fråga om jag hade tips på asiatiska smaker och det finns massor här på bloggen.

Den här rätten är så god och enkel att svänga ihop.

Fräs massor med grönsaker och kyckling med goda kryddor, sambal oelek och sesamolja, oj oj det är så gott!

Inspiration från Jennie Walldéns bok Asiatiska smaker 

Sambalkyckling med sotade grönsaker 4 portioner 

600 gram kycklingfile
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön

Marinad:

5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.
Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.
Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.
Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.

Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.

Vi hade även sparris och  broccoli för det fanns i kylen. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris om du vill.

Sesamaioli: 

1 dl majonäs
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skvätt lime
Salt och peppar

Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Ringla den goda dressingen över och njut!

 

 

 

 

 

  • 2019-02-24, 12:00
  • 11

Har ni en skön söndag? Vilken fin välgörenhetsmiddag på Lindholmen vi var på igår, ni kan se filmer på min instastorie, klicka på min profilbild på instagram kommer man dit. Johanna Toftby heter jag där.
Har precis sett repisen av mellon, herregud den unga killen 16 år, men hur grym var han inte? Fick tårar.

Var ute och gick en sväng precis och på helgen brukar vi unna oss färska frallor så vi köpte med oss på konditori Järkstrand. Såg fram emot en frasig färsk fralla men nej, dessa var gjorda igår. Sega och torra. Blir så fruktansvärt irriterad på sånt. Kan man inte säga att det är gårdagens när man betalar fullpris? Gah. Så de frallorna vi åt precis kunde kvittat. Berättar man inte att det är gårdagens eller ska man veta om det när man köper på ett bageri bara för det är söndag?

Vi lagar en god middag istället! Räkgryta med kokosmjölk och massa grönsaker, sambal oelek och lime. Har ni gjort den? Den är så god. Kanske till söndagmiddag om ni inte vet vad ni ska laga.

DSC_0174

DSC_0162

Vill du ha starkare, hacka ner en färsk chili.

DSC_0177

 

 

 

 

 

 

Räkgryta med kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna och strimla paprikorna och purjolöken. Hacka vitlöken och fräs i lite olja snabbt, lägg i de strimlade grönsakerna i pannan och fräs någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna, pressa limen i grytan. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå en stund. Smakerna sätter sig bättre. Låt grytan koka ca 10 minuter på medelvärme, rör och smaka av med salt och peppar. Blir den inte tjock strö lite maizena. (Kung Markattas kokosmjöl är krämigast tycker jag.) Stäng av plattan, vänd ner räkorna. De ska inte koka för då krymper de snabbt. Servera med ris blomkålsris, det är supergott.

1 kg

Räkor med skal

1

Gul paprika

1

Röd paprika

1/2

Purjolök

100 gram

Sockerärtor

2

Vitlöksklyftor

1

Lime

1 msk

Röd currypasta

2 tsk

Sambal oelek

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

400 ml

Kokosmjölk

Nypa

Salt och peppar

2019-02-24 Recept , , ,
  • 2019-02-22, 09:15
  • 34

Fredag är här! Jag vaknade på superhumör, det ska jag behålla hela dagen. Vilket sol! Fantastiskt vinterväder. Vi ska ut och gå en morgonrunda snart. Vad ska ni göra i helgen? Jag ska först jobba här hemma idag, har två stora samarbeten som ska fotas, sedan ska jag göra slingor på Lisa-Marie och efter blir det tåget ner till Janne.

Vi ska vara Göteborg hela helgen för på lördag kväll är det äntligen dags för Mikael Ljungbergs minnesfonds auktion “Minnestavlan” 2019.

Vi har varit där ett par gånger och det är alltid lika trevligt med god mat och uppträdanden, det känns bra i hjärtat eftersom det är en välgörenhetsmiddag. I år utgår konstnärerna från Mikaels ikon moroten. Överskottet går till Mikael Ljungbergs minnesfond och minnesfonden tre ska bli noll.

Igår lagade jag kycklinggratängen med chili och sambal oelek, så enkelt att bara skära ner massa grönsaker  med kyckling och lägga i en form, sedan häller man på gräddblandning med chilisås, sambal oelek, så gott!

Kanske till fredagsmyset? Jag gillar gratänger, sköter sig själv i ugnen och bara ställa fram. Vi äter en god sallad till men ris passar bra till.

Jag kör matlagningsgrädde men kör vanlig 40% om ni vill göra lite lyxigare helgmat.

 

Het kycklinggratäng med krämig chilisås

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i strimlor och stek i olja i en stekpanna, salta och peppra. Jag steker så kycklingen får stekyta, den steks färdigt i ugnen sen. Strimla purjolök och paprika, dela champinjoner i bitar och lägg alla grönsaker över kycklingen. Ta fram en bunke och vispa ihop grädde, creme fraiche, chilisås, sambal oelek, soja, mango chutney, salta och peppra. Smaka av. Ta mer sambal oelek om du vill ha starkare. Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.

4-5

Kycklingfileer

1

Röd paprika

1

Gul paprika

10-12

Champinjoner

1/2

Purjolök

2 tsk

Sambal oleak

1/2 dl

Chilisås

1 msk

Soja

1 msk

Mango chutney

3 dl

Matlagningsgrädde

2 dl

Creme fraiche

2 dl

Stark riven ost

Nypa

Salt och peppar

  • 2019-01-07, 09:30
  • 7

Vardagen är igång för många men maten behöver inte bli trist för det. Här kommer ett tips på en av mina favoritgrytor, heta räkor i kokosmjölk med vitlök. Den är så god!

Jag tror vardagen inte ska vara för strikt och hård efter ledigheterna, risken är att du tappar fokus och tröttnar. Släpp dieter, ät en bra kost och minska på fika, godis och mindre kolhydrater under veckan istället. Mer protein och mat som mättar är smartare.

Idag packar jag för fullt här hemma, i morgon åker jag och Janne till Alperna! Jag gör ett roligt samarbete ihop med Österrikes turistbyrå och vi ska ner till Serafaus-Fiss-Ladis igen. Det är otroligt mycket snö där nere så det blir nog bra skidåkning.

Ni kommer få hänga med som vanligt, det blir både blogg och massor med instastories.

 

 

 

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna snabbt i kokosolja eller olivolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka. Jag tar bort pannan från plattan sedan vänder jag ner räkorna. Garnera med persilja, servera med ris, nudlar eller sallad till. (Hade även sockerärtor i, ta grönsaker ni har hemma.)

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

1 kg

Räkor med skal

1

Röd paprika

1

Gul paprika

1

Liten purjolök

3

Vitlöksklyftor

1 msk

Röd currypasta

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

1 tsk

Mango Chutney

1/2

Hackad chili

400ml

Kokosmjölk

1 dl

Creme fraiche

1 tsk

Sambal oelek

1 msk

Pressad lime, gärna rivet skal av limen ocksp

100 gram

Sockerärtor

  • 2018-12-08, 09:30
  • 3

God morgon! Kikar in medan jag dricker morgonkaffet och tipsar om min favoritpaj om ni inte vet vad ni ska göra för gott ikväll. Het köttfärspaj, bland den godaste vågar jag säga. Många läsare gillar denna, har ni inte gjort den måste ni testa.

Idag smäller det, dagen D är här och vi har vårt stora bloppisevent och Arvingarna på Post! Vi öppnar klockan 13, vi har extremt mycket kläder så jag lovar att det finns till alla. Michela har så fina grejer med sig från sin butik. Pangbilligt, mycket från 50kr.

Årets julklapp! Återanvändning/Vintage.

Vi jobbade till midnatt och var i säng vid 01.30 ögonen gick i kors, men så kul det ska bli att få träffa er alla. Vi ses nere i Postbaren direkt till vänster när ni kommer in på Clarion Post klockan 13-16. Arvingarna kör klockan 14.

Här kommer pajen. Smaklig spis!

DSC_0921

DSC_0929

Detta är riktigt gott. Starka köttfärsen med goda smaker, doftade gudomligt. Sedan krispig mandelbotten.

DSC_0950

DSC_0975

Köttfärspaj med chili på mandelbotten ca 8 bitar

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1  ägg
Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Köttfärsröra:
500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 chili (hackad)
3/4 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 tsk mango chutney
2 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 dl vatten
1 tsk paprikakrydda

1 tsk chilikrydda
1 tsk Basilika
ca 10 jalapeno (bitar, finns på burk vid tacos)
Salt, peppar
En ask babytomater

150-200g riven stark ost

Gör så här: 

Höj ugnen till 200 grader.

Hacka lök och vitlök, fräs ihop med köttfärsen, paprikan (skär i små bitar) tills det får färg. Lägg i resten av ingredienserna förutom ost och basilika. Koka ihop och låt det småputtra en stund. Lägg köttfärsen i formen. Lägg på tomaterna, strö lite basilika och sist lite riven stark ost. Jag blandade gratängost och västerbotten. (Man kan också röra ihop osten med creme fraiche.)

Gratinera pajen i ugnen tills allt fått färg, ca 20 min.

Vi serverade fräsch sallad och en god vitlökssås till. Rör gärna ihop lite innan så sätter sig smakerna. Den blir sååå god!

Vitlökssås

2 dl creme friache, 2 msk majonäs, 2-3 pressade vitlöksklyftor, några droppar tabasco, salt, peppar, 1 tsk honung. Rör ihop, ställ kallt.

Även gott med guacamole till.